Top News
501 prikaza

Prosvjed učitelja: "Hrvatska zaslužuje bolje"

Prosvjed za sigurne škole
1/17
Igor Kralj/PIXSELL
Stanje u hrvatskom obrazovanju gotovo je neizdrživo kako učenicima, tako i onima koji se za njih brinu

Nekoliko stotina prosvjednika stiglo je na Trg bana Jelačića. Nose transparente "Možda će i vaše dijete biti učitelj", "Tko tebe kredom, ti njega radionicom", "I dobra djeca imaju prava"...

Na Trgu ih je dočekalo tek nekoliko ljudi u žutim prslucima, po uzoru na one u Francuskoj, koji su također najavili svoj prosvjed u 12 sati.  Oni pozivaju na ujedinjavanje građana s jednim jedinim ciljem: dostojanstven život za sve građane Republike Hrvatske. - A jedina podjela je: narod nasuprot vladajuće kaste", stoji u objavi na Facebook stranici "Žuti prsluci Hrvatska".

Učiteljske grupe Nastavnici organizirano i Školska zbornica, te Sindikat Preporod u subotu su se okupili u Zagrebu kako bi upozorili na sve teže sigurnosno i psihičko, ali i materijalno stanje u hrvatskom obrazovanju što ostavlja teške posljedice na sve sudionike obrazovnog procesa.

Na bini je i Franjo Dragičević, profesor iz Čakovca, zbog kojeg se i zakotrljala cijela lavina o nasilju u školama. Poručio je: 'Nastavnici i učenici koji žele učiti su mete'.

Pogledajte galeriju.

1/17

Pozdrav svim kolegicama i kolegama u osnovnim i srednjim školama Hrvatske, svim našim učenicima, roditeljima koji imaju svi pravo da rade sa djecom koja pohađaju sigurne škole. Činjenica je da to nije slučaj da većina škola nije sigurno, one su postale bojišnice devijantnih učenika, a nastavnici su im prve mete kao i djeca koja žele učiti - poručio je Dragičević.

- Rijetko koja zemlja je tako lijepa kao Hrvatska, ona je zaslužila bolje. Zašto smo pod tepih gurali problem zadnjih 20 godina? Pozivam medije da provjere što su ravnatelji poduzeli u drastičnim slučajevima kao što su prijetnje smrću, obaranje kolegica na pod, naganjanje nožem, verbalno vrijeđanje... Ravnatelji škole doživljavaju škole kao njihove, i prave se da je u njihovoj školi sve u redu pa je bolje pritisnuti i lakše napasti na kolegicu ili kolegu ili zatražiti ministarstvo pomoć. Njihov mandat je praktično neograničen, a kod predsjednika države je ograničen na dva puta. Većina naših ravnatelja doživljava sebe kao faraone, a to nisu, morali bi biti suradnici, većina njih nije vrijedna poštovanja, jer da jesu ja danas ne bih ovdje govorio, pustili bi me da u miru dočekam mirovinu. Smatram da će ovaj skup danas uroditi pozitivnim rezultatom, pokrenut će se proces da se sve nas učitelje, kao i učenike koje žele učiti, zaštititi - rekao je Dragičević.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.