Life
2466 prikaza

Milijuni na trgu: Ovako je izgledao Staljinov pogreb

Sprovod Staljina
Wikimedia Commons
Prema procjenama, od diktatora se oprostilo oko milijun i pol ljudi

Obožavan i omražen u isto vrijeme - u doba njegove vladavine Sovjetski Savez se je razvio iz nazadne poljoprivredne zemlje u svjetsku silu. Unatoč napredovanju Sovjetskog Saveza, on je bio odgovoran za smrt oko 20 milijuna ljudi.

Rođen 1878., bio je ključni čovjek u paktu s Hitlerom koji se naposljetku okrenuo protiv njega, no Staljina je popratila sreća te je Sovjetski savez kraj rata dočekao teritorijalno proširen sa skupom satelitskih država između sebe i kapitalističkog zapada. Ono što je slijedilo bile su godine političkih čistki, torture, oslabljene poljoprivrede i strahovlade diktatora.

Iznenadna smrt

Naizgled stabilnog zdravstvenog stanja, izuzev staračkih bolesti, Staljin po ničemu nije odavao da mu se bliži kraj, a to nisu slutili ni njegovi liječnici. Njegovi su ga suradnici pronašli 1. ožujka u vikendici kako beživotno leži, a liječnici nisu mogli učiniti ništa jer je već satima bio mrtav. Tijelo je odnio policajac tajne službe, a sutradan je izvršena obdukcija.

Zaključak je bio kako je smrt uzrokovalo loše fizičko stanje diktatora uzrokovano visokim krvnim tlakom, zakrčenim krvnim žilama te je imao početni stadij ciroze jetre. Uslijed toga doživio je moždani udar, što je u kombinaciji s unutarnjim krvarenjem uzrokovalo gušenje.

Zanimljivo je to da, zbog Staljinovog brutalnog karaktera, nitko nije ulazio u sobu u kojoj su mislili da spava sve do predvečer, iz straha da ga ne probude. 

Sprovod

Ono što je uslijedilo bio je sprovod organiziran 9. ožujka na Crvenom trgu u Moskvi. Josif Staljin pokopan je kraj Vladimira Lenjina, a prema procjenama u tom se trenutku od njega oprostilo više od milijun i pol ljudi.

U videu pogledajte kako je to izgledalo:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.