Top News
109 prikaza

Protivnica Brexita vodit će pregovore o Brexitu

Brexit - par se ljubi
Reuters/Pixsell
Ministrica unutarnjih poslova ostala je jedina kandidatkinja ze mjesto šefa Konzervativaca nakon što je jedina protivnica odustala od kandidature

Nova britanska premijerka postat će Theresa May, trenutačna ministrica unutarnjih poslova, nakon što je Andrea Leadsom odustala od kampanje za predsjednicu Konzervativne stranke.

David Cameron | Author: Daniel Leal-Olivas/Press Association/PIXSELL Daniel Leal-Olivas/Press Association/PIXSELL

David Cameron već ranije najavio je svoju ostavku nakon objave rezultata referenduma o britanskom napuštanju Europske unije, a očekivalo se da će tek najesen biti poznat novi šef ili šefica britanske vlade. Odustajanjem vodećih kandidata poput bivšeg londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona, izbor je spao na samo dvije kandidatkinje.

Međutim, u sagi britanskog odlaska iz EU, upravo smo doživjeli novi preokret. May, ministrica u dva saziva Cameronove vlade, vodila je kampanju za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU. Njoj će izgleda pripasti zadatak aktiviranja Članka 50 kojim službeno počinje rok od dvije godine za izlazak iz Unije, ali i vođenje nezahvalnih pregovora u tom roku.

U ponedjeljak je ministrica May rekla da nema veze što je predvodila kampanju za ostanak u Uniji: "Brexit znači Brexit i mi ćemo uspjeti u tome". Tako je odbacila kritike da napuštanje Unije mora voditi netko tko se borio za isto to napuštanje.

Nigel Farage, Brexit | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Donedavna kandidatkinja Leadsom kratko se obratila medijima i rekla da je višetjedna kampanja nepoželjna u ovako kritičnom vremenu za Ujedinjeno Kraljevstvo. "Snažno vodstvo potrebno je kako bi hitno počeli s izvlačenjem iz Europske unije. Izborna kampanja od devet tjedana u ovako kritičnom trenutku iznimno je nepoželjna", prenosi BBC.

Novog šefa Konzervativne stranke potvrdit će odbor 1922 sastavljen od konzervativnih zastupnika u britanskom parlamentu. Njihov predsjednik Graham Brady rekao je da će razgovarati s predsjedništvom stranke, ali da neće provoditi unutarstranačke izbore. Nije htio dati detaljnije rokove za preuzimanje vlasti novog premijer, ali je zaključio da sigurno neće trajati devet tjedana.

Posljednji put kada je došlo do slične situacije, Gordonu Brownu trebalo je samo 38 dana da preuzme premijersko mjesto od Tonya Blaira.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.