Top News
373 prikaza

Ignorirat će rezultate referenduma kako bi Velika Britanija ostala u EU?

Velika Britanija
Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Liberalni demokrati u Velikoj Britaniji kažu kako neće prihvatiti rezultate referenduma...

Liberalni demokrati najavili su da će na sljedećim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji u središtu njihove platforme biti rušenje Brexita i ostanak Velike Britanije unutar Europske unijeVođa stranke Tim Farron rekao je kako će biti jasan s glasačima i da će u slučaju da ga izaberu rezultat referenduma odbiti. Poručuje da je referendum rezultirao gomilom bijesa na političare i da bi izbor njegove stranke bio način da se prizna promjena volje birača.

Inače, sljedeći redovni parlamentarni izbori trebali bi biti 2020. godine, ali Cameronova ostavka i pravni okviri otvaraju mogućnost za izbore već ove jeseni ili početkom sljedeće godine. Farron je istaknuo kako ovo nije bilo samo glasovanje o Europi, već i izraz bijesa protiv institucija i političara za koje misle da su ih iznevjerili. 

"Britanski narod zaslužuje da ne zaglavi s teškim posljedicama koje je ostavila kampanja za izlazak koja je poticala bijes lažima Faragea, Johnsona i Govea", rekao je Farron koji vidi liberalne demokrate na čelu države i ulozi povratka blagostanja za Britance s Velikoj Britanijom u EU. 

Iz stranke su istaknuli kako su rezultati referenduma dobiveni na lažnim obećanjima koja se već raspadaju.

No, gušenje referenduma je riskantna igra za stranku koja je lani na izborima osvojila samo 7,8 posto glasova nakon koalicije s konzervativcima. Tijekom tih pet godina stranka je potonula na samo 8 mjesta u parlamentu. Ali, očito je da će pitanje EU biti mjesto oko kojeg će se voditi brojne bitke uoči mogućih prijevremenih izbora, a velik broj potpisnika peticije za ostanak koja je krenula nakon referenduma daje im za nadu da bi se glasači mogli krenuti njima. 

Škotska bi mogla uložiti veto?

Nicola Sturgeon | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Premijerka Nicola Sturgeon rekla je za BBC kako bi Škotska mogla pokušati blokirati izlazak Velike Britanije iz Europske unije, nakon što se za to na referendumu izjasnilo 52 posto Britanaca. Naime, u toj zemlji za ostanak je bilo čak 62 posto građana. Sturgeon je rekla kako će naravno upitati i članove parlamenta oko toga žele li odbiti dati podršku referendumu.

"Ako škotski parlament odlučuje na temelju onoga što je dobro za Škotsku, onda opcija u kojoj ćemo reći da ne želimo glasovati za nešto što nije u interesu Škotske mora biti na stolu", rekla je Sturgeon. 

Britanski državni tajnik za Škotsku David Mundell rekao je pak za BBC da će se morati priznati rezultat referenduma, čak i ako im se to ne sviđa.

"Osobno ne vjerujem da je parlament Škotske u položaju da blokira Brexit, ali nisam vidio pravnu dokumentaciju  o kojoj ste pričali s premijerkom", rekao je Mundell.

Sturgeon je izjavila i kako će sa svojim kolegama početi razgovarati sa službenicima u Bruxellesu oko mogućnosti da Škotska ostane u EU, a nakon rezultata referenduma izjavila je i da se sada opet može otvoriti pitanje referenduma o škotskoj nezavisnosti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.