Top News
540 prikaza

Prvo je HDZ-u rekao "ko vas je*e", a sad s njima pregovara

Jandroković, Plenković i Brkić u središnjici HDZ-a
Igor Kralj/PIXSELL
HDZ je ostao uvelike isti, ali Ivan Kovačić kao da više nije

Točno u 15 sati s HDZ-ove strane na Trgu žrtava fašizma 4 nacrtali su se Goran i Zdravko Marić, Davor Ivo Stier, Davor Božinović, Ivana Maletić, Gordan Jandroković i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, a u goste su im iz redova Mosta stigli Božo Petrov, Nikola Grmoja, Miroslav Šimić, Ante Čikotić i Ivan Kovačić. Dojam harmonije, drugarstva i iskrenog uvažavanja bio bi možda po prvi put i zreo za progutati ga da nije nekoliko sitnica koje ukazuju na logički kratki spoj. Mostov Ivan Kovačić, inače gradonačelnik Omiša, još u travnju ove godine poručivao je HDZ-ovcima: "Ukoliko je budućnost HDZ-a u starim isluženim kadrovima, onda mogu samo reći 'ko vas jebe'!"

U srpnju, odmah nakon izbora Andreja Plenkovića za novog predsjednika HDZ-a i njegove najave da je "spreman biti premijer i surađivati s Mostom", Kovačić je i dalje imao ratoboran gard: "Izjava g. Plenkovića vezana za suradnju s Mostom je malo pretenciozna. Jedna kozmetička promjena ne znači ništa ako su uz njega ostali svi koji su zdušno rušili vladu i podržavali mito i korupciju. G. Plenković će se morati potruditi da dokaže te promjene." Svih tih mjeseci Kovačića je bilo lako za razumjeti. U lipnju 2013., kao nezavisni kandidat, žestokim je izbornim jurišom svrgnuo s mjesta gradonačelnika Omiša dotadašnjeg gradonačelnika iz redova HDZ-a Ivana Škaričića, do te mjere omiljenog među građanina, da su mnogi Omišani taj dan proslavljali kao "dan oslobođenja grada".

Potom je Kovačić Škaričića na izborima potukao još jednom, a konačno i prijavio USKOK-u zbog navodnog žestokog čerupanja gradskog novca. I nakon svega toga, lokalni županijski ogranak HDZ-a Škaričića je još jednom postavio za predsjednika gradske organizacije HDZ-a. Ne treba ni sumnjati da je Kovačićev tlak u tim trenucima skakao do 200 i opasno ulijetao u zavoj, jer je HDZ tim potezom apsolutno potvrdio da kao stranka potpuno udovoljava kriterijima Kovačićeve definicije te stranke kao "ko vas jebe" organizacije, koja i dalje "podržava mito i korupciju. Jednom je, ako se tko još sjeća, kao takva i osuđena.

Ipak, nakon svega toga, Kovačić je i dalje u Mostovoj ekipi koja pregovara s HDZ-om oko uvjeta za sastavljanje saborske većine, a potom i vlade, s kojom ćemo napokon u svijetlu budućnost i s kojom će nam u poštenom i dinamičnom društvu svima biti bolje. Kovačićevo društvo iz Mosta sada nasuprot sebe ima Plenkovića, ne više Karamarka. Ima dvojicu Marića, Maletićku... Ali, HDZ-ova stvarnost s terena ne pokazuje da se nešto posebno promijenila stranka koja je praktično još jučer izabrala za svog novog/starog predsjednika Tomislava Karamarka, i to kao jedinog kandidata. U međuvremenu, u pet do 12, kao još novijeg novog predsjednika izabrala je, istina, jednog Plenkovića, opet kao jedinog kandidata.

Ali, isto kao što je HDZ za predsjednika omiške organizacije stranke opet instalirao Škaričića, tako je u izbornoj noći na ekranima bilo za vidjeti i Zlatka Hasanbegovića i Mira Kovača i notornog tehničkog opozvanog ministra znanosti Predraga Šustara i... Zapravo je za konstatirati koliko se HDZ reformirao u nekoliko tjedana od izbora Plenkovića, sasvim dovoljno izbrojati koliko puta se od izborne noći naovamo uz Plenkovića slikao Milijan Brkić, Karamarkov "božji malj" do praktično posljednjeg trenutka one mučne trakavice s redikuliziranjem politike kroz osmomjesečni mandat Orešković-HDZ-Mostove vlade. O drugim, provjerenim kadrovima HDZ-a da se i ne govori. Pa ako je Škaričićev želudac naglo ojačao, dotle da nakon nedavnog "lansiranja odjeba" danas ipak može sudjelovati u pregovorima s tom istom strankom, onda mu se može samo odati veliko priznanje na naglom oporavku od bljuvanja na ono što je HDZ bio i dobrim dijelom i ostao.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.