Top News
151 prikaza

Pučisti u Turskoj gube, ali borbe još traju u Ankari

Erdogan
Uli Deck/DPA/PIXSELL
Recep Tayyip Erdogan vratio se u Istanbul, mnogi pučisti su uhićeni, dio vojske još se ne predaje

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je sinoćnji pokušaj vojnog udara dijela turske vojske propao, javljaju turske novinske agencije. Erdogan je, međutim, još uvijek u Istanbulu, odnosno još se nije pojavio u Ankari, odakle stižu vijesti o povremenim sukobima pobunjenih vojnih jedinica s onima odanima vladi.

Tijekom subote i navečer poveći dio vojske zauzeo je glavne prometnice i pokušao zauzeti brojne državne institucije, te redakcije najvećih medija, tvrdeći da konzervativna islamistička stranka AKP koja je na vlasti, ruši sekularni karakter Turske zajamčen ustavom. Erdogan je tijekom noći pozvao građane da izađu na ulice i suprotstave se pučistima.

Izvještaji o žrtvama navode da je do sada poginulo najmanje 90 ljudi, među kojima ima i civila, te da je 1154 ranjenih. Među pučistima poginulih je najmanje 16. Do sada je uhićeno 1563 pučista, među kojima 29 pukovnika i pet generala, navodno čak i admiral Nejat Atilla Demirhan, te general Memduh Hakbilen, zapovjednik egejske regije.

Zapadne zemlje mahom su bez zadrške osudile pokušaj puča, kao i najveće turske opozicijske stranke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.