Top News
7392 prikaza

Raskol u selu: Policija istražuje jesu li djeca recitirala partizanske pjesme

Bobota
Davor Javorovic (PIXSELL)
Pravobraniteljica za prava djece dobila je prijavu članice udruge Žene u Domovinskom ratu

I više od tri mjeseca nakon obilježavanja Dana ustanka u Srbu 27. srpnja ove godine ne smiruju se strasti. Naime, početkom kolovoza je pravobraniteljici za prava djece podnesena prijava iz zadarske udruge Žene iz Domovinskog rata

U prijavi stoji da su organizatori doveli djecu iz Bobote da u Srbu recitiraju ovaj tekst: "Ako te netko pita za partiju i Tita, ti mu reci da smo mi budući Titovi borci, moj će tata da pronađe još bolji top sa kojim će da udara po neprijatelju, moj će tata sekiricom da udara po krvnikovoj glavi".

Udruga je tražila od pravobraniteljice Ivane Milas Karić da zaštiti djecu od širenja mržnje i poticanja na nasilje, da organizatore kazni, a djeci osigura pravo na "informacije o Titovom komunističkom zločinačkom režimu".

 "Tražimo da pogledate službene snimke MUP-a, i poduzmete zaštitu maloljetne djece od zadojenosti i mržnje prema zemlji u kojoj žive. Jugoslavije nema već 25 godina", stoji između ostaloga u prijavi pravobraniteljici.

Prijava je izgleda ozbiljno shvaćena i prošlog tjedna su roditelji trinaestoro djece iz Bobote podvrgnuti policijskom ispitivanju.

Pravobraniteljica ignorira organizatore

Roditelji čija djeca su bila na skupu i koja idu u Osnovnu školu u Boboti strahuju kako će na njihovu djecu zbog svega biti pokrenuta hajka, dok u školi ističu kako s organizacijom skupa nemaju veze jer su u vrijeme obilježavanja Dana ustanka bili školski praznici.

Saša Milošević, zamjenik predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća rekao je u razgovoru za Express da su organizatori otišli u ured pravobraniteljice odmah po izbijanju afere kako bi joj ponudili informacije o svim detaljima proslave.

"Međutim, kada smo došli u njen, nje nije bilo i nismo se s njom sastali, ali nas njen ured ni kasnije nije uopće kontaktirao iako smo pokazali želju ispričati što se dogodilo", rekao je Milošević i dodao da je čudno da institucija koja se uplela u slučaj nije u nijednom trenutku od organizatora tražila nikakve informacije o navodno spornom događaju.

"Nas, koji smo cijelu stvar zamislili i ostvarili nisu uopće nazvali", tvrdi Milošević. 

Zoran Pusić, Stipe Mesić i Milorad Pupovac u Srbu | Author: PIXSELL PIXSELL

Na samom skupu govor je održao i bivši predsjednik Stipe Mesić, ali članice udruge "Žene u Domovinskom ratu" prekidale su ga Thompsonovom pjesmo "Lijepa li si". 

U prijavi pravobraniteljici stoji i da su lente na položenim vijencima bile ispisane na stranom jeziku i pismu. Pregledavanjem arhivskog materijala vidljivo je da su vijenci srpskog veleposlanstva i SNV-a imali lente ispisane ćirilicom, ali je i jedan vijenac posvećen palim borcima imao natpis na latinici.

Od Nazora do Čopića

Organizatori su nam ustupili i recitirane pjesme, s bilješkama za recitatore. Riječ je o stihovima iz pjesama "Na Petrovačkoj cesti", "Pjesma mrtvih proletera", "Na putu slavnih predaka" i "Lika" autora Branka Ćopića. Zatim "Druže Tito, mi ti se kunemo’" crnogorskog akademika Radoslava Rotkovića i "Mi smo Titovi" bosanskohercegovačkog književnika Advana Hozića. Svoje mjesto na obilježavanju našli su i stihovi iz pjesme "Titov naprijed" hrvatskog književnika Vladimira Nazora.

Među tim materijalima nismo pronašli tekst kojeg citiraju u svojoj prijavi iz udruge Žene u Domovinskom ratu.

Portal Novosti je dobio odgovor iz Ureda pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić.

U priopćenju se navodi da je prijavu o kršenju prava djece na skupu u Srbu dostavila Ministarstvu i zatražila propitivanje postupanja ravnatelja OŠ Bobota ‘zbog uključivanja djece u aktivnosti s obilježjima političkog skupa u Srbu’. Pravobraniteljica je, navodi se u odgovoru, ‘ponovila svoje stajalište o osudi svakog oblika manipulacije djecom i još jednom pozvala pojedince, političke stranke, skupine, udruge i one koji nadziru političku kampanju, naročito u vrijeme izbora, da ne iskorištavaju djecu u političkoj promidžbi’.

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nas je 22. kolovoza 2016. izvijestilo kako je od ravnateljice škole zatražilo očitovanje, budući da je dužno istražiti relevantne činjenice i okolnosti povezane s događajem vođenja djece učenika OŠ Bobota u Srb . 27. rujna 2016. prosvjetna inspektorica Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor Službe prosvjetne inspekcije – Područne jedinice u Osijeku nas je izvijestila kako je obavila inspekcijski nadzor te istog dana 27. rujna 2016. dostavila predmet na nadležno postupanje Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj kako bi nakon njihovog izvješća mogla odlučiti ima li elemenata za poduzimanje mjera prema Zakonu o prosvjetnoj inspekciji, odnosno da li su postupanjem zaposlenice škole povrijeđena prava djece, učenika škole i ima li u njenom postupanju elemenata kaznenog djela. Završno izvješće još nismo dobili", piše u odgovoru pravobraniteljice, koji prenose Novosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.