Top News
3012 prikaza

Razlog za brigu: Tisuće pilota pate od depresije

Zračna luka
DPA/PIXSELL
Oni mahom kriju svoje tegobe, s njima se nose sami jer se boje da bi, umjesto pomoći, kad bi se do doznalo, dobili otkaz

Diljem svijeta putničkim avionima upravlja, procjenjuje se, oko 140.000 pilota, a ako se uzme da njih 12,6 posto pati od depresije, dolazi se do nekoliko tisuća pilota koji pate od depresije. 12,6 posto je brojka do koje je došla skupina znanstvenika u istraživanju koje je objavila u magazinu Environmental Health. Istraživanje su proveli nakon što je prošle godine u ožujku kopilot Germanwingsa počinio samoubojstvo na letu 9525, srušivši Airbus A320-211 i odvevši pritom sa sobom u smrt 144 putnika i petero članova posade.

Istraživači su ciljano poslali anonimne on-line upitnike 3845 pilota diljem svijeta, u kojima su im postavljali pitanja i o njihovom psihičkom stanju. Na upitnike je u cijelosti odgovorilo njih nešto više od pola. Da bi se ispostavilo da od kliničke depresije pati njih 12,6 posto i da je suicidalne misli u posljednja dva tjedna uoči rješavanja upitnika imalo njih četiri posto. Pokazalo se i to da su depresiji skloniji oni piloti koji su bivali izloženi verbalnom ili seksualnom zlostavljanju, kao i to da ispitani piloti mahom kriju svoje probleme, jer se boje da bi, ukoliko bi im poslodavci doznali što ih muči, više manje odmah dobili otkaz, umjesto da im se pomogne.

Zrakoplov Čudo tehnike Life Tijekom leta u pravilu niste svjesni 25 stvari o avionima

Istraživanje nije pokušalo proniknuti u to koliko su tegobe depresivnih pilota posljedica vrlo stresnog i odgovornog posla koji obavljaju, što više vrijeme prolazi i u sve težim i skučenijim uvjetima jer vlasnici aviokompanija nastoje što više uštedjeti na letovima i što više intenzivirati posao svih svojih radnika. Osnovna namjera bila je vidjeti da li se uzorak depresije koja diljem svijeta muči stotine milijuna ljudi, preslikava i na pilote. Ispalo je da tome doista jest tako, kao i to da piloti aviona u putničkom prometu nešto češće pate od depresije od vojnih pilota.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.