Life
948 prikaza

Žene piloti prizemljile avion - u zemlji gdje one ne smiju voziti auto!

Posada zrakoplova Royal Brunei Airlines
Royal Brunei Airlines
Kao žene, osobito žena iz Bruneia, osjećamo da je to veliko postignuće, kaže isključivo ženska posada aviona koja smatra da je to izvrsna poruka mladim ženama da mogu biti što god žele

Prva isključivo ženska posada za pilotiranje zrakoplovom za tvrtku Royal Brunei Airlines upravljala je avionom na relaciji od Bruneia do grada Jeddad u Saudijskoj Arabiji. Iako žene piloti nisu ništa neobično u toj aviokompaniji, to je svakako neobično za Saudijsku Arabiju, gdje ženama još uvijek nije dopušteno upravljati automobilima.

Kako bi proslavili Nacionalni dan Bruneia koji slavi nezavisnost te jugoistočne azijske otočne države, kapetanica Sharifah Czarena Suriany Syad Hashim upravljala je Boeingom 787 Dreamlinerom po prvi puta 23. veljače ove godine.

- Ljudi pilotiranje zrakoplovom vide isključivo kao mušku profesiju. Za ženu u Bruneiu to je veliko postigniuće. Zaista pokazuje mlađim generacijama djevojaka da mogu postići sve o čemu sanjaju - rekla je kapetanica koja je svoju obuku stekla u Cabair školi za letenje u Cranfieldu.

Brunei Royal Airlines želi što više žena uvesti u svijet komercijalnih letova te trenutno nude Inženjersko praktični program za muškarce i žene. 

No, njihov je - kompletno ženski let, ukazao na ograničenja koje žene imaju u Saudijskoj Arabiji. Iako ne postoji službeni zakon koji ženama ne dopušta vožnju automobila, to je pravilo koje siu nametnuli konzervativni Muslimanski klerici. Proteklih su godina žene preko društvenih mreža protestirale protiv ideje da se slučajno ne bi našle iza volana.

Kampanja Žene da voze ima preko 36 tisuća lajkova na Facebooku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.