Top News
8187 prikaza

Revizija Agrokora: Prijevare teške milijarde kuna

Ante Ramljak na predstavljanju revizije poslovanja Agrokora
1/10
Žarko Bašić/ PIXSELL
Već neko vrijeme provodi se revizija poslovanja čitavog koncerna i povezanih kompanija

"Nećemo prezentirati konsolidirane podatke, nećemo još uvijek prezentirati podatke za Agrokor d.d.", kazao je izvanredni Vladin povjerenik Ante Ramljak tijekom javne objave rezultata revizije poslovanja koncerna Agrokor.

Napomenuo je da su morali revizori otvarati i poslovne knjige kompanija čak i za 2015. godinu jer su otkrili neke krivo knjižene stavke. "Službeno, Konzum je u 2015. godini imao 235 milijuna kuna dobiti, ali stvarno je bilo 1.407 milijuna kuna gubitaka", kazao je Ramljak okupljenim novinarima.

"Opseg revizije obuhvaća 99 posto grupnog prihoda  te 98 posto grupne dobiti. Neke stvari u 2015. bile krivo knjižene i nepravilno vrednovane. Gubitak u maloprodaji iznosi 2,247 milijarde kuna 31. 12. 2016. godine. Konzum ima gubitak 1,8 milijarde kuna,a Tisak 388 milijuna kuna. U poljoprivredi je gubitak ukupan 329 milijuna kuna, od toga je Belje imalo gubitak 45 milijuna kuna, Pik Vinkovci 233 milijuna kuna, a Vupik 51 miloijun kuna. Prehrana je imala gubitak 741 milijun kuna gubitka. Ledo 270, Jamnica 317, Zvijezda 146, a Pik Vrbovec  8 milijuna kuna", rekao je Ramljak.

Kaznena prijava Top News Rusi u akciji: Todorićima će uzeti sve

"31.12 2015. godine je prikazano izvješće u kojem se navodi da je Konzum bio u plusu 235 milijuna kuna, no revizija je pokazala da je na taj datum bio u gubitku 1,4 milijardi kuna", rekao je Ramljak. 

"Dakle maloprodaja je prema prikazanom izvješću bila u plusu 31. 12. 2015. godine 247 milijuna kuna, a bila je zapravo u minusu 1,471 milijardi kuna. Minus u poljoprivredi je bio prikazan kao 88 milijuna kuna, a bio je 223 milijuna kuna, u prehrani je bilo prikazano 661 milijun kuna dobiti, a prema reviziji je dobit bila 635 milijuna kuna. Vjerojatno da je Konzum i u prijašnjim godinama imao gubitak iznad visine kapitala. U 2014. sigurno", rekao je Ramljak.

Godinama je, prema izvješćima revizora, Konzum imao manje dobiti nego što su prijavljivane. 

"Najveći utjecaj u ovim ispravcima u ovim kompanijama imaju ispravci potraživanja prema kompanijama unutar grupe, uglavnom prema Konzumu. Da nije bilo ovoga zakona, revizori ne bi mogli raditi reviziju po načelu neograničenog poslovanja. Bilo bi game over, bio bi stečaj", rekao je Ramljak pred sam kraj prezentacije. Na kraju je izjavio vjeru u dobre poslovne rezultate i nadu da će se nastaviti poslovati na zdravim temeljima.

"Očekujemo da će sve te tri kompanije u budućnosti poslovati s jako dobrim rezultatima. Mi sada imamo dobru osnovu, znamo brojke, rezultati su prvih devet mjeseci ove godine jako dobri. Prometi se vraćaju na prošlogodišnje promete i to nam daje nadu da ćemo do kraja godine imati sve kompanije u pozitivnom poslovanju tako da ovih ispravaka neće biti i nećemo imati daljnjih gubitaka. Ljetna sezona je bila i više nego dobra. Krećemo prema nagodbi s kreditorima i nadam se da ćemo ju uspješno završiti", rekao je Ramljak.

POGLEDAJTE GALERIJU

1/10

"Na Konzumu je bilo puno korekcija. Vrijednosti zaliha, tamo su bile najveće korekcije u poljoprivredi. A korekcije prehrambenih kompanija su se odnosile na ono što Konzum njima nije plaćao tu su bila velika potraživanja tih kompanija. Ja ne vidim kako je moglo doći do promjene poslovnih politika, ako ju mijenjamo onda se mijenjaju međunarodni računovodstveni standardi što je nemoguće. Vi ne možete mijenjati te standardne oni su takvi kakvi jesu. Kad radite ovakvu reviziju dopuštam da imate okvir u kojem svako od nas procjenjuje vrijednost recimo ove boce. Siguran sam da se nećemo nikada dogovoriti u lipu, ali taj okvir ako izađete iz njega onda to nema veze s realnim vrijednostima. Ovdje se nije pratilo računovodstvene standarde. Deset milijardi kuna je ključna brojka ispravaka vrijednosti. Neću vam danas reći da li je došlo do nezakonskih nepravilnosti. To nije sada naše da mi to utvrđujemo ili ispitujemo. Došlo je do računovodstvenih nepravilnosti. Kada završimo konsolidirano izvješće onda ću govoriti hoćemo li podizati kaznene prijave ili ne. Istražitelji DORH-a su upoznati sa svim tim brojkama", ispričao je Vladin povjerenik.

Nastavak pročitajte na sljedećoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.