Top News
3275 prikaza

Todorić se nudi Rusima za tužbu protiv Vlade RH

Maksim Poletajev
Patrik Macek/ PIXSELL
Sberbank želi dokazati da mu je Vlada minirala naplatu "lex Agrokorom", a Gazda se nudi

Tužba ruske Sberbanke protiv Vlade Republike Hrvatske odnedavno je dobila jakog svjedoka. Riječ je, naravno, o Ivici Todoriću, još nominalnom vlasniku koncerna Agrokor, kojim sad upravlja Vladin povjerenik Ante Ramljak. Sberbank je već prije upozoravala da je "lex Agrokor", a posebno njegova provedba pod privremenom upravom, stavila neke vjerovnike u bolji, a njih, kao najvećeg vjerovnika, u lošiji položaj.

Time su se uprava i Vlada koja ju je postavila izložile tužbi na međunarodnim sudovima. Todorić u javnim istupima sugerira da je to bilo smišljeno i s planom čak i prije donošenja zakona. Većina domaćih komentatora orijentirala se na moralni aspekt Todorićevih postova na blogu.

Podsjećaju da je Todorić desetljećima uživao povlašteni status, da nikome nije morao polagati račune, da mu je država na različite načine pomogla da izgradi Agrokor, subvencijama, povlaštenim kreditima, davanjem tvrtki u vlasništvo po uvjetima koje drugi nisu imali itd. A sad se okomio na tu istu državu. U tim prigovorima, naravno, ima težine. Oni, međutim, ne pomažu da razumijemo što će biti dalje.

Golemi gubici će biti temelj tužbe protiv Todorića

U trenutku kad čitatelji Expressa ovaj članak budu imali u rukama vjerojatno će biti objavljeni rezultati revizije poslovanja Agrokora za 2016. godinu, koju je provela međunarodna revizorska kuća PwC. Kako to obično biva, rezultati su objavljeni prije nego što su službeno objavljeni, pa su čak i komentirani.

Milijardski gubici mogu biti temelj tužbe protiv Todorića. Bilo da ga se optuži da je lažno prikazivao dobit i izvlačio je iz kompanije, bilo da ga kreditori tuže da im je lažno prikazivao mogućnosti tvrtke da vrati novac. Kao da banci kažete da imate duplo veću plaću od one koju imate kad dižete kredit za stan.

Todorić je već doveo u pitanje goleme gubitke iz revizorskog izviješća. Ono je načinjeno, a da revizori nisu razgovarali s njim i prethodnom upravom, koja je vodila kompaniju u vrijeme koje su revizori ispitivali. Taj prigovor treba shvatiti kao nešto što može biti iskorišteno na budućem suđenju.

Agrokor je ipak puno veći od Todorića

Njime se dovodi u pitanje vjerodostojnost rezultata revizije. Ako bi Rusi, koji su već tužili Todorića i Agrokor (dakle i sadašnju upravu), iskoristili revizorsko izviješće, a to je prilično vjerojatno, sud može naložiti vještačenje, dovesti izvješće u pitanje, čak možda zatražiti da se ponovi i time beskrajno oduljiti proces. Ionako iziritiranu javnost neće biti problem uvjeriti da se neke pogreške rade namjerno kako Todorić ne bi bio (brzo) osuđen.

Toliko, zasad, o tužbi protiv vlasnika Agrokora. Njemu se može uzeti sve, a da kreditori naplate samo mrvice. Agrokor je ipak puno veći od Todorića. Jedino gdje se investitori mogu pokušati naplatiti je sam Agrokor, odnosno od Vlade koja sad njime upravlja. Da bi u tome uspjeli Rusi trebaju, uz ostalo, dokazati da im je Vlada onemogućila da se naplate donošenjem zakona o Agrokoru i kasnijim upravljanjem njime te da je to učinila smišljeno i namjerno. A Ivica Todorić se nudi da im svjedoči i to potvrdi.

Posljednji post koji je objavio do završetka ovog članka izgleda prilično naivno. On govori o susretu s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić koja je od njega tražila da se odrekne vlasništva Agrokora. Bilo je to prije nego što je Todorić s bankama pokušao sklopiti standstill aranžman o zamrzavanju otplate dugova. Čitatelji Expressa mogu provjeriti da smo informaciju o tom susretu već objavili u izdanju od 28. srpnja, dakle prije dva mjeseca.

Tad smo napisali: "Za početak, iz više je neovisnih izvora potvrđeno da u dramatičnih dva posljednja mjeseca prije donošenja zakona nisu bila samo ona dva poznata sastanka s Todorićem u Vladi, nego da je sastanaka između predstavnika Vlade i Agrokora na različitim razinama bio cijeli niz. Martina Dalić, potpredsjednica Vlade, u različitim sastavima i sama, s Ivicom Todorićem susrela se ukupno najmanje tri puta, među ostalim i u Agrokoru".

Sad se Ivica Todorić ustvari nudi potvrditi na sudu da je Vlada imala ideju preuzeti Agrokor mimo njegovih vjerovnika, to jest pogodujući pojedinim vjerovnicima. Prema njegovu svjedočenju na blogu, a nesumnjivo to želi potvrditi i u mogućem suđenju, ljudi koji danas imaju različite uloge u upravljanju Agrokorom, a riječ je o grupi iz investicijske banke CAIB, već su prije obilazili oko kompanije želeći ostvariti pogodnosti za svoje klijente.

Već smo pisali: Rusi tužbom ciljaju hrvatsku vladu

Sad su u tome u prilici, a sekundira im Vlada koja je već prije, prema potencijalnom Todorićevu svjedočenju, pokušavala isto. Ante Ramljak javno je ustvrdio da je o situaciji u Agrokoru znao već sredinom 2016. godine. Ne treba puno da se ustvrdi da je i Vlada radila ili radi u korist tih istih institucija. Da bude jasno, ne znači da je to istina. Je li tome tako odlučuje sud. Ovo samo znači da se Ivica Todorić, kao važan svjedok, nudi da na sudu potvrdi da je to tako bilo. Što je vrlo nezgodno.

Već smo u članku od 16. kolovoza ustvrdili da Rusi tužbom protiv Todorića u stvari ciljaju Vladu: "Prema prezentaciji potpredsjednice Vlade Martine Dalić na sjednici Vlade, Todorić se Vladi prvi put obratio početkom ožujka. Na suđenju i iz svjedočenja potpredsjednice Dalić te izvanrednog upravitelja Ramljaka moći će se ispitivati je li Vlada o situaciji u Agrokoru znala i prije". Uostalom, i sam Ante Ramljak je dao izjave u tom smislu.

Posljednji mjeseci prije aktiviranja "lex Agrokora" postali su odjednom predmet pojačanog interesa. U to se vrijeme održavao niz sastanaka između Todorića (Agrokora), Vlade i investitora. O nekima je javnost bila obaviještena (barem naknadno), a o nekima i nije. Tužbom i sudskim ispitivanjem zacijelo će se pokušati razotkriti je li netko nekome radio iza leđa, preciznije – da nije netko nekome radio iza leđa.

Pouzdano je da ruska strana sumnja i želi razjasniti i tu mogućnost. No, jedno je što je Express pisao i na što je u stvari upozoravao hrvatsku javnost i Vladu, a drugo je što je sad to ponudio potvrditi sam krunski sudionik cijelog slučaja – Ivica Todorić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.