Top News
74 prikaza

Rusi ne žele mir na Bliskom istoku

Ljudi nakon napada u Alepu u Siriji
Thomas Rassloff/DPA/PIXSELL
Sjedinjene Države su u srijedu ocijenile da ruski zračni udari u Siriji ugrožavaju ondašnje pokušaje "mirovnih procesa"

Sjedinjene Države su ocijenile da ruski zračni udari u Siriji ugrožavaju "mirovni proces" koji je počeo o sukobu i da su "dijelom" odgovorni za prekid neizravnih međusirijskih pregovora u Ženevi pod okriljem UN-a.

State Department je u oštrom priopćenju osudio bombardiranje ruske vojske blizu grada Alepa čija su "meta gotovo isključivo" sirijske oporbene skupine i civili a ne DAEŠ, zajednički neprijatelj čitave međunarodne zajednice".

"Jako je teško zamisliti kako zračni udari na civilne ciljeve mogu na bilo koji način pomoći mirovnom procesu na kojemu pokušavamo raditi", oštro je upozorio glasnogovornik američke diplomacije John Kirby čitajući priopćenje na tiskovnoj konferenciji.

Opetovao je da "rezolucija 2254 UN-ova Vijeća sigurnosti (tekst od 18. prosinca o diplomatskom procesu o Siriji) za koju su Rusi glasovali, poziva (sirijski) režim i sve strane da prekinu bombardiranja i napade na civile".

Ti udari moraju prestati "ne na kraju krajeva, nego odmah i ne uskoro, nego sada", negodovao je glasnogovornik.

Usto je čak doveo u vezu rusko bombardiranje i prekid pregovora sirijskog režima i oporbenih skupina u srijedu u Ženevi.

"UN-ov posebni izaslanik Staffan de Mistura prekinuo je danas u Ženevi pregovore dijelom zbog toga što je teško pronaći političko rješenje dok se neprestano sprječava doprema humanitarne pomoći i stradavaju nedužni civili", dodao je Kirby.

Mirovne pregovore o Siriji u Ženevi, ugrožene zbog nepremostivih razlika u stajalištima zaraćenih strana i nastavka bespoštednog rata na terenu, UN je prekinuo do 25. veljače ne želeći ih ocijeniti "neuspješnima" i prebacivši lopticu velesilama.

SAD i njegov ministar vanjskih poslova John Kerry glavni su sudionici diplomatskog procesa o sirijskom sukobu.

Nakon sastanka u Beču i u New Yorku krajem prošle godine, svjetske i područne sile trebaju se 11. veljače u Muenchenu još jednom sastati kako bi izvijestile o napretku u političkim nastojanjima u vezi s ratom u Siriji u kojemu je u gotovo pet godina izginulo oko 260.000 ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.