Top News
10025 prikaza

Rusi: "Ogiju i Vidi nikad nećemo oprostiti"

Ognjen Vukojević
Igor Kralj (PIXSELL)
HNS se oglasio i u ponedjeljak kaznio člana stručnog stožera i Dalićevu desnu ruku

HNS je naprosto morao reagirati. Iako je na tiskovnoj konferenciji u nedjelju glasnogovornik naše reprezentacije, na pitanje stranog novinara o ispadu Domagoja Vide i Ognjena Vukojevića, odgovorio da 'ne želi od toga raditi veliku priču', bilo je više nego očito da cijeli skandal neće završiti samo na tome. 

Dva dana osluškivalo se što će i kako će reagirati FIFA koja je odmah pokrenula disciplinski postupak, što će reći cijela svjetska javnost, a naročito domaćini i organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva. 

Domagoj Vida TJERAO PO SVOM Life "Zbog tuge je moj Domagoj htio prekinuti karijeru" Konačno, tri dana nakon skandala oglasio se, s velikim zakašnjenjem i HNS:

"Hrvatski nogometni savez ovim putem obavještava javnost kako je odlukom rukovodstva Saveza, Ognjen Vukojević razriješen dužnosti suradnika stručnog stožera hrvatske reprezentacije te više neće biti član delegacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji."

Najviše je ovim potezom vjerojatno uzdrman Zlatko Dalić. Otkad je došao na mjesto izbornika reprezentacije, a bilo je to u trenutku kad nam je baš o ishodu utakmice s Ukrajinom, ovisio odlazak na Svjetsko prvenstvo, taj čovjek se trudi podjednako na izgradnji taktike i momčadskog duha, a najviše na izgradnji imidža. 

Popravljao je na brzinu sve Čačićeve diletantske pogreške, stvarao pažljivo atmosferu u ekipi, i stvorio je kompaktnu momčad, naročito vodeći brigu da niti jednom izgovorenom riječju ne našteti ugledu ekipe i cijele Hrvatske. 

Neprestano je u svakom istupu u javnosti ponavljao kako svi oni predstavljaju 'našu domovinu', te da moraju biti uzor svima. I onda, nakon teške i mučne pobjede nad domaćinima Svjetskog prvenstva, njegova desna ruka Ognjen Vukojević, i jedan od odlučujućih igrača te utakmice - Domagoj Vida, još znojni od slavlja, u kameru svog mobitela isporučili su najveću uvredu cijeloj Rusiji. 

"Slava Ukrajini!" Davaj, davaj!" viče Vida, dok zajedno s Vukojevićem pozdravljaju Dinamo iz ukrajinskog glavnog grada Kijeva nacionalističkim ukrajinskim pozdravom.

 Istog trena cijela slika naše uzorne reprezentacije bila je okaljana blatom političke provokacije, koje su ova dvojica morali biti itekako svjesni. I jedan i drugi bili su višegodišnji članovi ukrajinskog kluba, nemoguće je da nisu znali da su Rusija i Ukrajina vodile krvavi rat oko Krima i nemoguće je da nisu bili svjesni da ovim videom daju vruću pljusku domaćinima koje su upravo izbacili iz natjecanja.

Domagoj Vida | Author: Reuters Reuters
Koliko god gajili simpatije ili antipatije prema Fifi, koja je i sama proteklih godina vrvjela korupcijom zbog pronevjera desetaka milijuna eura, pa su redom smjenjivani njezini čelni ljudi, ono što ova institucija najstrože kažnjava jesu političke poruke i ili bilo kakve političke konotacije u istupima svih sudionika Svjetskog prvenstva.

Koliko god to možda običnom čovjeku izgledalo licemjerno, toliko ovakav stav Fife ima i smisla, jer se jedino na taj način sportski teren može očistiti od često puta prljave politike. Pa makar to bila tek obična forma.  

Dovoljno je sjetiti se kakav je skandal izazvao egipatski reprezentativac, 26-godišnji Mohamed Salah koji je tijekom Svjetskog prvenstva posjetio diktatora Ramzana Kadirova, predsjednika ruske republike Čečenije.

Ne treba ni govoriti o reprezentativcima Švicarske, Šaćiriju i Džaki, koji su nakon postignutog gola u utakmici protiv Srbije, na grudima isprepleli prste u obliku albanskog orla. 

Ruski navijači u Sočiju VATRENO Life Utakmica protiv Rusije pokrenula diplomatski rat

Ali ovo što su učinili Vukojević i Vida bilo je neoprostivo. Ako su Šaćiri i Džaka uvrijedili svoje protivnike, naš dvojac uvrijedio je poražene domaćine, što čak da i ne krši Fifina pravila, ulazi u norme običnog kućnog odgoja i bontona, a u konačnici odraz je i socijalne inteligencije. Osim toga, kako nisu razmišljali da ovih dana tisuće naših ljudi putuje u Moskvu da bi podržali baš njih - hrvatsku reprezentaciju. Pitanje je hoće li nakon ovakve blamaže Hrvati i dalje biti dobrodošli u Rusiji?

Sve do ovog incidenta, Rusi su isticali da još pamte kako im je Hrvatska omogućila prolazak na Europsko prvenstvo, pobjedom nad Engleskom. Na tom kreditu uživali smo simpatije njihove javnosti, ali smo ih ovim potezom našeg prvotimca i člana stručnog stožera, vjerojatno ispucali. Kako je već napisao jedan komentator ispod teksta na 'Russia Today': "Ovakve stvari se nikad ne zaboravljaju!"

Sreća je da Hrvatska igra u srijedu, 11. srpnja protiv Engleske, u protivnom vjerojatno bi nam zviždao cijeli stadion, i dobar dio Rusije. Sreća je i da je nakon dvodnevne neizvjesnosti Fifa odlučila da Vidi neće odrapiti zabranu nastupa u idućim utakmicama. 

Glavom je platio Vukojević, za kojeg je Dalić govorio da mu je zlata vrijedan skaut koji analizira protivnike i daje korisne savjete. Jest da će nedostajati, ali nije nenadomjestiv gubitak i zapravo je jako dobro da je potjeran iz stožera. Poruka ruskoj javnosti morala je biti odaslana.

Pet godina Hrvatske u EU Pet godina Top News Možemo biti sretni što su nas tako mutave primili u EU

Isto tako, moguće je naslutiti da je ova inicijativa za njegovo skalpiranje došla iz samog hrvatskog političkog vrha. Jer, baš nitko se od naših odgovornih HNS-ovaca koji su u Rusiji, sve do danas nije oglasio. A skandal se dogodio baš dva dana prije no što će premijer Andrej Plenković sjesti u avion i krenuti put Moskve da iz svečane lože gleda utakmicu. 

No, manje je bitno kako će se s ovim nositi Plenković. Mnogo važnije je da je pokvarena ta predivna atmosfera u reprezentaciji, kojom smo se toliko dičili svih proteklih tjedana. Strašno je i prežalosno gledati kako su Hrvati još jednom pokazali da su sami sebi najveći neprijatelji. 
 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 09:51 10.Srpanj 2018.

    tak je to kada ti je pamet u nogama ;-)

  • jluci82 23:01 09.Srpanj 2018.

    Ova dvojica izgledaju baš načitano.Bože,kako će im tek izgledati mladunčad.