Top News
422 prikaza

Ruske tajne službe godinu dana špijunirale američku Demokratsku stranku

Rusija i Putin
Reuters/Pixsell
Probijanje sigurnosti računalnih sustava nije ništa novo i gotovo svaka vlada koristi usluge raznih kompanija za upade u protivničke sustave

U travnju ove godine, izborni stožer američke demokratske stranke zamijetio je da im nešto baš ne štima s računalnom mrežom. Trebalo im je gotovo mjesec dana da bi pozvali stručnjake kako bi analizirali probleme. CrowdStrike, sigurnosna kompanija specijalizirana za napredne mrežne prijetnje, odazvala se pozivu demokrata. 

Pronašli su dvije vrlo sofisticirane prijetnje. APT 28 i APT 29 engleske su skraćenice za Napredne i stalne prijetnje i nazivi su dobro poznati među sigurnosnim stručnjacima. CrowdStrike povezuje oba napadača s ruskim tajnim službama.

APT 28 navodno je ruska savezna služba sigurnosti FSB, sljedbenica zloglasnog KGB-a, a APT 29 trebao bi biti GRU, ruska vojna obavještajna služba. APT 28 upao je računalne sustave negdje u ljeto prošle godine, a APT 29 tek u travnju 2016. godine što je vjerojatno i pobudilo određene sumnje među demokratima. CrowdStrike nije pronašao, barem nije objavljeno, ništa što bi navelo istražitelje da posumnjaju na suradnju tih dviju agencija. Štoviše, nisu pronašli dokaze da su FSB i GRU znali da su oni drugi provalili u iste računalne sustave.

Hillary Clinton | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Demokrati su postali zabrinuti. Dvije ruske tajne agencije upale su im u sustave s jako osjetljivim podacima, a čini se da im je cilj bio osramotiti Hillary Clinton i pomoći predsjedničkoj kampanji Donaldu Trumpu.

Zašto bi služilo ruskim interesima da Trump pobijedi? Vjerojatno zato što je obećao potpuni zaokret u odnosima SAD-a i Rusije. Republikanski kandidat za američkog predsjednika obećao je smanjenje napetosti u međusobnim odnosima i poboljšanje komunikacije Kremlja i Washingtona. Osjećaji su uzajamni, pa je tako saborski zastupnik Putinove stranke Ujedinjena Rusija, Robert Schlegel izjavio za Politico da mu se sviđa Trumpova osobnost, ali i politički pogled na svijet. "Shvaćamo da Clinton fokusira kampanju na eskalaciju hladnog rata s Rusijom. Za Trumpa imamo velika očekivanja zato što kaže da će privesti kraju ciklus neprijateljstva prema Moskvi", izjavio je Schlegel.

Stručnjaci su poprilično uvjereni da ruske tajne službe stoje iza napada. Korištene su iste metode, isti programski alati, pa čak i jedinstveni ključevi za šifriranje kao i u nekim ranijim napadima.

Međutim, da je sve ostalo samo na napadima, malo tko bi obraćao previše pažnje, a posebno bi malo tko među velikim medijima posvetio prostora upadima u mrežne sustave. Na kraju krajeva, svakodnevno netko nekome upadne u računalo.

Donald Trump | Author: Youtube Youtube

Svi su obratili pažnju onog trenutka kada je počelo curenje internih dokumenata demokratske stranke o političkim protivnicima. Izvlačenje dokumenata iz računala političkih organizacija očekivani je način postupanja obavještajnih službi. Objava ukradenih dokumenata presedan je u sigurnosnim krugovima, a posebice zato što postoje sumnje da su barem neki dokumenti modificirani na neki način.

Jedan od objavljenih dokumenata uređivao je korisnik pod nazivom Feliks Edmundovič, piše Vice. Punim imenom Feliks Edmundovič Džeržinski sovjetski je revolucionar, a poznat je po osnivanju i vođenju sovjetske tajne policije Čeka. Do raspada Sovjetskog saveza ispred sjedišta KGB-a na moskovskom trgu Lubjanka stajao je 15-tonski kip Džeržinskog, Željezni Feliks.

Rat ukradenim informacijama samo je dio "Nove generacije ratovanja", popularnije nazvanom "Gerasimova doktrina" prema šefu ruskih oružanih snaga Valeriju Gerasimovu. Nova doktrina širi definiciju legitimne vojne mete, ali i definiciju legitimne vojne taktike, a u središtu svega toga nalaze se obmane i dezinformacije.

Kabinet predsjednika Baracka Obame našao se u krajnje nezahvalnoj poziciji. S jedne strane, ruski hakeri napali su i objavili interne dokumente američke političke organizacije i zasigurno neće se zaustaviti samo na demokratima. S druge strane, prijetnje bilo kakvim sankcijama bit će stavljene u kontekst nadolazećih izbora i klasificirat će ih se kao pokušaj uplitanja u izborni proces.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.