Top News
2331 prikaza

Ruski tajkun htio srušiti balkanski referendum

Ivan Savvidis
REUTERS
Riječ je o takvom čovjeku koji je na utakmici svog prvoligaša utrčao u teren s pištoljem i tjelohraniteljima

Godinama je Ivan Savvidis bio čovjek Kremlja u Grčkoj. Grčko-ruski milijarder, bivši zastupnik u ruskoj Dumi i vlasnik profesionalnog nogometnog kluba u Grčkoj, Savvidis se neprimjetno kretao između sportskih svijetova obiju zemalja. On ima prste u, kako se čini, svakom dijelu života u Solunu, grčkom lučkom gradu u kojem živi, i dobro je poznat igrač u svijetu grčkih i ruskih često i zavađenih oligarha. Sve to učinilo ga je zanimljivim američkim špijunskim agencijama.

Službenici SAD-a kažu da su u lipnju presreli komunikaciju koja pokazuje da je Savvidis radio kao ruska produžena ruka kako bi potkopao sporazum između Grčke i Makedonije koji bi otvorio put Makedoniji za pristupanje NATO-u. Grčka se tome dugo protivila. Moskva, koja proširenje NATO-a vidi kao veliku prijetnju na svojim granicama, bila je odlučna da porazi referendum u Makedoniji o tom sporazumu.

Prosvjedi u Skopju radi imena Makedonija MAKEDONIJA Top News Referendum propao jer nije glasalo dovoljno građana

A kao osvetu, američki službenici povukli su neuobičajeno agresivan potez: Informaciju o poruci što su je presreli proslijedili su lijevoj vladi Grčke premijera Aleksisa Ciprasa. Grčka vlada odgovorila je tako što je prekinula s Moksvom, što je protjerala dva ruska diplomata iz Atene i zabranila ulaz u zemlju još dvojici. Američki špijuni i diplomati bili su ushićeni.

Unatoč tome što je referendum u Makedoniji iz rujna bio neobvezujući – makedonski parlament sada mora odlučiti, možda već i ovog tjedna, hoće li zemlja ići u NATO – američki službenici vide protjerivanje Savvidisa i diplomata kao rijetku pobjedu u nastojanjima da spriječe rusku dezinformacijsku kampanju u Europi i SAD-u.

"Uzvraćamo udarac i pokazujemo da i mi možemo igrati grubo", kazao je bivši američki ambasador u Makedoniji Christopher R. Hill. "Možemo biti tužibabe, činiti stvari koje prije možda ne bismo činili."

Ivan Savvas, milijarder i vlasnik PAOK-a | Author: YouTube YouTube

Tajni manevar dogodio se ljetos dok je predsjednik Donald Trump putovao Europom i javno izražavao divljenje Vladimiru Putinu, ocrnjujući pritom NATO, što je još jedan primjer kako predsjednik i vodstvo profesionalne nacionalne obavještajne službe čini se mogu raditi u sasvim suprotnim smjerovima. No, makedonska priča počinje puno prije toga.

Kada su američki agenti države sigurnosti u ljeto 2016. prvi put primijetili znakove pokušaja Rusije da se miješa u američke predsjedničke izbore, ministarstva vanjskih poslova i obrane, radeći blisko s obavještajnim agencijama, osnovali su ono što se naziva "Russia Influence Group" kako bi se suprotstavili ruskim nastojanjima, posebno u Europi. To je uključivalo nadzor nad izborima u Europi u koje je Rusija možda mogla pokušati intervenirati.

Kraljem prošlog proljeća uočili su da je Makedonija vjerojatna meta. 12. lipnja makedonski i grčki službenici objavili su da će Makedonija promijeniti svoj naziv u Sjeverna Makedonija kako bi se okončao trodesetljetni prijepor s Grčkom koja "Makedoniju" smatra teritorijalnim pretenzijama prema grčkoj regiji istog imena.

Skopje Intervju Kultura "Makedonsko pitanje moglo bi dovesti do svjetskog rata"

Jednom kad se proglasi Sjeverna Makedonija, Grčka bi uklonila svoj veto na članstvo Makedonije u NATO-u. Službeno glasanje o usvajanju novog imena dogovoreno je za kraj rujna. Moskva nije bila zadovoljna. Na konferenciji u Ateni visoki ruski diplomat poslao je čvrsto upozorenje Zapadu o planovima o pozivanju Makedonije u NATO.

"Naravno da nećemo ispaljivati nuklearne bombe", kazao je Vlaidmir A. Čižov, ruski ambasador pri EU. "Ali", dodao je, "postoje pogreške koje imaju posljedice."

Prijetnja Čižova izazvala je seriju diplomatskih poruka američkog veleposlanika u Grčkoj sve do Washingtona. On je bio na istoj konferenciji kao i Čižov kako bi upozorio da Moskva namjerava ometati referendum. State Department, CIA i Europsko zapovjedništvo Pentagona u Stuttgartu već su radili na tom slučaju, doznaje se od službenika iz tih organizacija. Do tada su se protivnici referenduma u Makedoniji već ukazali.

Tijekom ljeta pojavilo se na stotine internetskih stranica koje su pozivale na bojkot glasanja, kao i objava na Facebooku koji su pozivali Makedonce da spale svoje listiće, što su makedonski i američki službenici označili kao klasičnu dezinformaciju kojom upravljaju skupine sa zaleđem iz Rusije. Na dan sklapanja sporazuma usto su ispred zgrade parlamenta u Skoplju izbile nasilne demonstracije.

Dolazimo do Savvidisa. On je godinama bio na radaru američkih i grčkih obavještajnih službi kao član Putinove stranke Ujedinjena Rusija, još dok je bio u donjem domu parlamenta, u Dumi, i prikupio je bogatstvo prvo kroz rusku duhansku tvrtku i mrežu utjecaja kroz sjevernu Grčku. Kao vlasnik grčkog nogometnog kluba PAOK-a iz Soluna ostalo je upamćeno da je odjurio na teren tijekom utakmice ove godine protiv kluba iz Atene, i to s pištoljem u futroli, te okružen svojim čuvarima.

Atenski nogometaši otišli su s travnjaka zabrinuti za svoju sigurnost i utakmica je prekinuta. U lipnju američki službenici, prateći njegove mailove, SMS-ove, telefonske pozive i kombinacije svih njih, doznali su da je on plaćao prosvjednike u Makedoniji.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.