Top News
28770 prikaza

Sanaderova najgora noćna mora preuzima USKOK?

Vanja Marušić
1/3
Zeljko Lukunic/PIXSELL
U srijedu ili petak glavni državni odvjetnik imenovat će novu ravnateljicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Konačnu odluku o imenovanju nove ravnateljice USKOKA donijet ću u srijedu ili u petak, kratko je odgovorio glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, koji se javio iz Šibenika. U igri su tri kandidatkinje: Tamara Laptoš, Vanja Marušić i Sajonara Čulina. Sva tri imena su već otprije poznata iz crnih kronika jer su sve tri kandidatkinje do sad vodile velike i važne procese, piše Jutarnji list. 

Sajonara Čulina bivša je istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci i šefica riječkog USKOK-a. Prije čelne osobe riječkog USKOK-a bila je istražna sutkinja, a 2001. godine vodila je istragu protiv Mirka Norca tada osumnjičenog za ratne zločine protiv civila tijekom Domovinskog rata, u Gospiću. Osobno je vodila i istragu protiv 'hrvatskog Escobara' Stjepana Prnjata, a posljednji put to je bilo u proljeće ove godine.

Sajonara Čulina | Author: Robert Anic/PIXSELL Robert Anic/PIXSELL

Također, vodila je istragu i protiv riječkog kardiokirurga, danas pokojnog Ognjena Šimića, koji je prije presude pobjegao u Sarajevo i tamo umro. Također vodila je predmet 'akcija Ipsilon' u kojoj je suđeno poduzetniku Draženu Golemoviću, poznatom i po tome što je bio kum ubijenog Vjeke Sliška, te je nakon toga oženio njegovu udovicu. 

Tamara Laptoš je postala zamjenica ravnatelja USKOK-a 2007. godine iz DORH-a u Čakovcu. Tužila je bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u aferi Spice, u kojoj ga se teretilo da je još sa sedmoricom suoptuženika htio novcem Podravke preuzeti tu kompaniju, a vodila je i postupak u aferi Hypo protiv Ive Sanadera.

Državni odvjetnik Dinko Cvitan imenovao je Laptoš vršiteljicom dužnosti, te je tako ostavio mogućnost Draženu Jeleniću da sam odabere suradnicu. Izvori iz pravosudnih krugova za nju imaju riječi hvale i kažu da je bila iznimno marljiva i pedantna u obavljanju posla. Međunarodno udruženje tužitelja prepoznalo je njezine kvalitete, pa je 2011. godine proglašena tužiteljicom godine.

Tamara Laptoš | Author: Marko Lukunic/PIXSELL Marko Lukunic/PIXSELL
Prema informacijama Jutarnjeg lista, većina iz Jelenićevog kolegija ipak je naklonjena Vanji Marušić. Ona, kao i Čulina dolazi iz Rijeke. Tri i pol godine obnašala je dužnost riječke županijske državne odvjetnice, a javnosti je poznata kao tužiteljica u jednom od najvećih antikorupcijskih procesa u povijesti Hrvatske - Ina-MOL. U tom postupku, koji još traje pred hrvatskim sudovima, sudi se bivšem premijeru Ivi Sanaderu i mađarskom biznismenu Zsoltu Tamasu Hernadiju zbog prodaje Ine.

Marušić u svojoj biografiji ima upisano i da je radila kao zamjenica ravnatelja USKOK-a u Zagrebu, a vodila je istragu u slučajevima davanja mita u tzv. slučaju Monting Pim. Kad su slučaj Ina-MOL i Hypo objedinjeni, surađivala je s kolegicom Tamarom Laptoš pa su zajedno zastupale optužbu. Sanader je bio pravomoćno optužen, ali je Ustavni sud ukinuo presudu. 

A posebno je upečatljiva njena završna riječ još tamo iz 2012. godine kada je uvjeravala sud da je Sanader sa Zsoltanom Hernadyjem, čelnikom MOL-a, dogovorio da će za 10 milijuna eura MOL-u predati plinski biznis i udio u Ini.

Vanja Marušić | Author: Zeljko Lukunic/PIXSELL Zeljko Lukunic/PIXSELL

"Sanader je tvrdio da to nije istina, no tu imamo svjedoka Ježića koji je rekao sve o svojoj ulozi u tome, te objasnio kako je Sanader tražio da za njega primi novac od MOL-a", rekla je tužiteljica. Dogovoreno je da će, s obzirom da se radilo o velikom iznosu, isplata ići u nekoliko navrata, a prema riječima tužiteljice, uskoro je slijedila isplata pet milijuna eura. 

Marušićka je tom prilikom rekla i kako je tijekom istrage utvrđena veza između Fazerkasa i MOL-a. Dodala je i da je logično da je Sanader za posao s Hernadyjem angažirao osobu od povjerenja, Roberta Ježića

"Sanader ne samo da nije štitio interese Ine, nego ih je prodao za pišljivih 10 milijuna eura", zaključila je Marušić.

 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Velečasni1 11:18 30.Listopad 2018.

  kroz ovršni zakon,tj treniranje strogoće nad onim gdje mogu. Političko - ekonomski kriminal je za sada nedodirljiv.

 • Velečasni1 11:16 30.Listopad 2018.

  Teško da će nešto uspjeti. Nijedna presuda do sada nije pravomoćna niti izvršna a procesi su beskonačni. Pravosuđe je ovisno o krajnje prljavoj politici i namjerno dovedeno u rasulo i kaos baš zbog hrane krokodilima u maloj bari zvanoj Hrvatska. ... prikaži još! Idealno stanje, kojemu će doći kraj kada se sva supstanca koja ga hrani pojede a to je pitanje vremena a ne ovih gospođa koje su ograničene u svom djelovanju. One se trude, ali efekta je malo, ili ga nema. Pravosuđe je munjevito i vrlo efikasno kroz ovrš

 • Avatar robertg
  robertg 15:16 29.Listopad 2018.

  Gospođa Sajonara bi po meni bila idealna za ekipu poput njega, NO MERCY