Top News Izbori u Americi
242 prikaza

Sanders: Hillary je u pravu, moji glasači su mladi iz podruma!

Bernie Sanders, Hillary Clinton
BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL
36 posto mlađih od 30 godina ne podnose ni Trumpa ni Clinton. Oni bi mogli jako zakomplicirati neviđene izbore u SAD-u do sada

Bernie Sanders je izjavio da se slaže s ocjenom mladih koji su ga podupirali tijekom predizbora u Demokratskoj stranci, koju je izrekla Hillary Clinton, a po kojoj je riječ o "onima koji žive u podrumu svojih roditelja" nakon što su u doba Velike recesije pali zbog lažnih obećanja, piše Huffington Post. Sanders je time stao na stranu kandidatkinje demokrata za predsjednicu SAD-a nakon što je The Washington Free Beacon objavio audio snimku govora Clinton na skupu donatora u veljači. Snimka je procurila u javnost nakon hakiranja e-mailova njenih suradnika u predsjedničkoj kampanji. "Ako osjećaš da si osuđen na to da radiš kao, znate već, konobar u kafiću ili neki drugi, znate već, posao koji je slabo plaćen i ne pruža neku perspektivu, tada ideja da bi možda, samo možda, mogao biti dio političke revolucije zvuči vrlo privlačno", kazala je tada Clinton.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump pokušao je kapitalizirati na javnoj objavi hakirane Clintoničine snimke, te je na Twitteru objavio da je Hillary Clinton "iza zatvorenih vrata vrlo zločesta prema Sandersovim sljedbenicima", te da je "igračica Wall Streeta i političara". Sandersovim sljedbenicima Trump je tada poručio: "Hillary R. Clinton nije s vama." ABC je Sandersa zato pitao slaže li se s Trumpovim ocjenama: "U tom dijelu ocjene ona je bila sasvim u pravu", odgovorio je Sanders. Rekao je da se njih dvoje u mnogočemu ne slažu, ali da je to to: "Imate milijune mladih koji moraju podizati kredite kako bi studirali, kako bi uspjeli i pronašli dobre, dobro plaćene poslove."

Ipak, za CNN je Sanders priznao da je, nakon objave snimke i preslušavanja, "bio malo uznemiren". Tijekom predizbora Sanders je u anketama žestoko poražavao Trumpa u pretpostavljenom slučaju da su njih dvojica stigli do izbora za predsjednika, stajao je bitno bolje od Hillary Clinton, i to zbog mnoštva mladih, uvelike s ljevice i liberalnih nazora, ali i mnogih mladih koji su do tada bili savršeno nezainteresirani za izbore. Problem je nastao kad je, kako se također ispostavilo iz dokumenata koje je probio Wikileaks, vrh Demokratske stranke na krajnje sumnjiv način minirao Sandersovu kampanju u korist Clinton, koja je sad trebala podršku Sandersa jer nije stajala previše uvjerljivo protiv Trumpa.

Sanders joj je podršku i pružio, očito računajući da je po unutarnje prilike u SAD-u Clinton manje loše rješenje od Trumpa kao predsjednika. Zato se Sanders našao u neprilici kad je u javnost procurila snimka. U njoj Clinton nastupa s čisto neoliberalnih pozicija, u potpunoj suprotnosti sa Sandersovim, praktično socijaldemokratskim nazorima skandinavskog tipa, kako se on sam godinama deklarira. Ona je, među ostalim, rekla i takve stvari kao što je sprdanje s "dubokom željom da se vjeruje da je moguće imati besplatno studiranje, besplatnu zdravstvenu zaštitu, ma znate, skandinavskog tipa, što god bi to trebalo značiti".

I dok Trump, uz veliku štetu po svoj rejting, još nekako uspijeva preživjeti opet nekakva curenja dokaza o svom običaju seksualnog zlostavljanja žena, s druge strane vodi rovovsku bitku protiv Clinton iskopavajući žrtve seksualnog zlostavljanja njenog supruga i bivšeg predsjednika Billa Clintona, tvrdeći čak da je njen suprug bio silovatelj, a on samo jezičavi hvalisavac, u pozadini se odvija drama borbe za glasove mladih. U rujnu su New York Times i CBS zajednički proveli anketu po kojoj se pokazalo da na izborima spektakularnih 36 posto mlađih od 30 godina ne namjerava glasati niti za Trumpa niti za Clinton, nego za Garyja Johnsona ili Jill Stein, predsjedničku kandidatkinju Zelenih. Johnson s otprilike osam posto, nekad i 10, Stein obično tri posto, nekad sve do pet posto podrške, mogli bi jako zakomplicirati ove izbore.

Amerikanci izrazito ne vole niti Trump niti Clinton, u mjeri u kojoj SAD to ne pamti, zato kampanja svedena na njih dvoje i jest postala tako agresivna i prljava. I dok se Trumpu živo fućka za te mlade, jer oni su za njega samo propuštena prilika, njegovi su glasovi konzervativni Amerikanci stariji od 45, Clintonici su to izgubljeni glasovi. Sanders je prije nekoliko dana naprosto poludio kad su ankete pokazale da je animozitet glasača Trump u odnosu na Clinton takav da više od 10 posto Sandersovih poštovalaca najozbiljnije računa glasati za Trumpa iz čiste osvete Clitonici. Ona trenutno stoji na oko 48 posto, on na 42 posto, Johnson na sedam, Jill Stein na tri posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.