Top News
5611 prikaza

"Ako svi dođu, Marić sigurno pada!"

Andrej Plenković
Patrik Macek (PIXSELL)
Burna rasprava o opozivu Marića trajala je u srijedu gotovo 17 sati, do ranih jutarnjih sati

Hrvatski sabor u četvrtak u 9.30 sati nastavio je rad glasovanjem o SDP-ovu prijedlogu za opoziv ministra financija Zdravka Marića. Međutim, odmah po otvaranju glasanja o dopuni dnevnog reda, klubovi zastupnika zatražili su od Bože Petrova stanku od pola sata, a predsjednik Sabora je odobrio te želje. 

Nakon što su zastupnici počeli izlaziti iz sabornice, medijima se obratio i šef HNS-a. "Ponovit ćemo naš jasan stav da se treba prvo glasati o Mariću pa o Petrovu i tada HDZ i Plenković moraju pokazati jasnu većinu i ako ju ne pokažu, a s nama je neće biti, idemo na izbore. Mislim da je to najbolji način kako pristupiti cijeloj situaciji", rekao je šef HNS-a Ivan Vrdoljak dodavši da mu je mučno od svega.

Dok se čeka dolazak zastupnika u Sabornicu, počela je sjednica Vlade. "SDP-ova inicijativa o opozivu Zdravku Mariću raspravljena je u Saboru, za nas je politički bitno - kao što smo i očekivali - niti jedna od navedenih točaka nije bila potkrijepljena činjenicama. Svejdočili smo raspravi na temelju pamfleta. Vidjeli smo da postoje stranke koje su spremne bez ikakvih dokaza u kontekstu medijskih pritisaka ostaviti dojam da je kolega Marić nešto kriv", rekao je premijer Andrej Plenković i ponovio da on to neće dopustiti.

''On se dokazao svojim radom i za mene niti u jednom trenutku nije postojala nikakava dilema da ga ja i HDZ nećemo braniti. Pokazalo se da kolege iz Mosta nemaju tu vrstu razmišljanja, dapače, prvi su bez rasprave digli ruke protiv nastavka povjerenja svom kolegi u Vladi. To ne može proći bez reakcije i odgovora. Riječ je o elementarnoj političkoj abecedi. Da je on kojim slučajem bio ministar Mosta, jednako bih ga branio", poručio je Plenković na otvaranju sjednice Vlade.

Burna rasprava o opozivu Marića trajala je u srijedu gotovo 17 sati, do ranih jutarnjih sati, u kojoj su HDZ-ovi zastupnici branili Marića da nema nijednog argumenta zašto bi ga se trebalo razriješiti, a SDP-ovi tvrdili da je izgubio kredibilitet i mogućnost obnašanja dužnosti ministra zbog povezanosti s Agrokorom te ga pozvali na ostavku.

Mostov Miroslav Šimić kazao je da će, ako svi zastupnici dođu, biti 76 ruku za smjenu ministra Marića.

Nezavisni Željko Lacković, iako je tijekom dana rekao da će glasati za opoziv Marića, ipak je u srijedu kasno navečer poručio da zbog okršaja s Mostom oko lokalnih izbora neće glasati za opoziv Marića. Što znači da je sad upitna Marićeva smjena.

U Sabor je stigao i Tomislav Saucha, koji se do sada nije izjasnio kako će glasati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.