Top News
1182 prikaza

Saudijcima nije dosta: Mijenjajte zakone, hoćemo još!

Sarajevo resort Ovsenik, prvi ekskluzivno arapski resort
DADO RUVIĆ/REUTERS/PIXSELL
Saudijski veleposlanik potvrdio je kako je njegova zemlja zainteresirana za još veća ulaganja

Veleposlanik Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdulah Muminah pozvao je vlasti u toj zemlji da izmijene postojeće zakone i omoguće strancima kupnju nekretnina na teritoriju BiH, prenio je u četvrtak "Dnevni avaz".

U intervjuu ovom listu saudijski veleposlanik je sugerirao kako u njegovoj zemlji ima puno onih koji bi željeli doći u posjed nekretnina u BiH.

"Bilo bi dobro da BiH odobri stranim državljanima kupnju nekretnina. Barem jedna nekretnina za jednog stranog državljanina", kazao je Muminah obrazlažući svoj poziv tvrdnjom kako je takva prilagodba zakona nužna radi privlačenja inozemnih turista i njihovo investiranje u BiH.

Prema zakonima BiH strani državljani mogu postati vlasnicima nekretnina u toj zemlji samo temeljem reciprociteta, odnosno pod uvjetom da i državljani BiH mogu stjecati nekretnine u državi iz koje je osoba koja želi kupiti nekretninu u BiH.

U protekim je godinama u BiH zabilježen ogromni porast posjetitelja iz arapskih zemalja. Brojni među njima iskazali su zanimanje za kupnju kuća i zemljišta, a kako to zakonski ne mogu učiniti, za njih to čine posredničke tvrtke koje se registriraju kao formalni vlasnici.

Djelovanje takvih tvrtki vlastima je postalo sumnjivo pa je u 2016. godini provedena velika provjera njih više od stotinu.

Utvrđeno je kako su brojne među njima tek fiktivne i služe kao pokriće za "pranje" velikih novčanih iznosa, jer su s osnivačkim kapitalom od tek tisuću eura sudjelovale u prometu nekretnina vrijednih na stotine tisuća eura.

Saudijski veleposlanik potvrdio je kako je njegova zemlja zainteresirana za značajnije investiranje u BiH, koje je u protekle dvije godine bilo na razmjerno skromnoj razini od tek oko 100 milijuna eura.

"Taj će obujam u 2017. godini biti izuzetno povećan", kazao je Muminah ali je opet upozorio kako se očekuje stvaranje potrebnih zakonskih pretpostavki koje bi olakšale investiranje, posebice u privatnom sektoru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.