Top News
2701 prikaza

Saudijska Arabija: Premoćna da se s njom prekinu poslovi?

Mohammed bin Salman
REUTERS
Pred Saudijskom Arabijom su teški dani - zbog novinara Jamala Khashoggija međunarodna i poslovna zajednica prijeti izolacijom

Ako Saudijska Arabija prizna da je novinar Jamal Khashoggi ubijen u njihovom konzulatu, mogle bi je čekati strašne posljedice. Naime, otkako je objavljeno da je u njihovoj ambasadi u Istanbulu brutalno ubijen novinar Washington Posta stalno se povlači pitanje kako će države i kompanije koje posluju sa i u Sadijskoj Arabiji postupiti.

Saudijska Arabija provela je nekoliko godina ulažući svoje naftno bogatstvo u Silicijsku dolinu, i u druge kompanije diljem svijeta, no sada će ta ulaganja biti pod povećalom javnosti s obzirom na nestanak novinara, a Kraljevstvu, kako će reći mnogi, prijeti izolacija. 

U glavni grad Saudijske Arabije Rijad u posjet je stigao američki državni tajnik Mike Pompeo koji bi se trebao sastati sa kraljem Salman bin Abdulaziz Al Saud i princom Mohammadom Bin Salman Al Saudom s jednom temom razgovara - nestankom novinara. 

Saudijska Arabija se tako kako pišu mediji priprema za priznanje da je Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja koje je prošlo krivo, rekli su izvori za CNN. Njegova obitelj pozvala je na pokretanje međunarodne istrage oko njegovog nestanka. 

Kolumnist Washington Posta posljednji put je u javnosti viđen kada je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu u Turskoj 2. listopada. Saudijske vlasti tvrdile su kako je on izašao iz konzulata tog popodnevna, no svoje tvrdnje nisu potkrijepi nikakvim dokazima. 

Jamal Khashoggi Može li gore? Top News 'Princa rata' sada krive da je ubio novinara u konzulatu

Međunarodni pritisak je sve veći, a predsjednik Donald Trump tvrdi kako iza ovog ubojstva stoje "odmetnute ubojice". Ove njegove riječi možda su jedan od pokušaja potkrjepljivanja tvrdnji koje stižu iz Saudijske Arabije. Izvori tako kažu kako je ispitivanje trebalo prethoditi njegovoj otmici. Drugi pak izvor tvrdi kako je operacija najvjerojatnije obavljena bez odobrenja i transparentnosti i kako će  se one koji su u nju uključeni smatrati odgovornima. Izvješće se još priprema, a izvori kažu kako će se možda i nešto izmijeniti. 

Nestanak novinara doveo je do diplomatskog sukoba Saudijske Arabije i zapadnih zemalja i doveo do toga da su mnoge međunarodne tvrtke otkaze svoj dolazak na samit visokog profila u Rijadu. 

"Čvrst moral i odgovornost koju je naš otac usadio u nas obvezuje nas da pozovemo međunarodne institucije da ispitaju okolnosti njegove smrti", rekla je njegova obitelj u izjavi. Dodali su kako su "tužni i zabrinuti zbog različitih vijesti o sudbini svog oca koje su čuli u medijima nakon što su izgubili kontakt s njim prije dva tjedna, i njegovog nestanka nakon ulazak u konzulat u Istanbulu". 

Posljednja izjava drugačija je od one koju su dali ranije i u kojoj su medije optuživali zbog politizacije njegova nestanka te potvrdili svoje povjerenje u vladu Saudijske Arabije i njihovu mogućnost da istraže cijeli slučaj. 

Jamal Khashoggi | Author: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL

Nestanak bivšeg dobrog poznavatelja saudijskih prilika i kritičara kraljevskog režima dolazi u trenutku niza uhićenja protivnika tog režima, koje navodno potiče kraljev sin. Na meti su novinari, akademici i aktivisti, od koji su neki zadržani izvan granica zemlje. 

Ako kraljevstvo i službeno potvrdi kako je njegovo ubojstvo rezultat neodobrenog ispitivanja, i otmice, pažnja međunarodne javnost najvjerojatnije će se prebaciti na grupu Saudijaca za koje turske vlasti tvrde kako su sposobni za organizaciju ovako nečega. Turske vlasti tako vjeruju kako je 15 Saudijaca stiglo u Istanbul tog 2. listopada i da su oni povezani s njegovim nestankom i mogućim ubojstvom. Dio njih imaju dobre i snažne poveznice za vlastima Saudijske Arabije.

Poseban interes veže se i za kretanja Salah Muhammed al-Tubaiqi, šefa forenzičke medicine u ministarstvu unutarnjih poslova. Ako je ovaj stručnjak napustio Saudijsku Arabiju i otišao u Istanbul prije nego je novinar stigao u konzulat, moglo bi se zaključiti da je ubojstvo bilo planirano, a ne rezultat ispitivanja koje je pošlo krivo. 

Jamal Khashoggi Dokaz ubojstva Top News Turci imaju video: Novinara su mučili, pa raskomadali

Izvor blizak istrazi u razgovoru za CNN rekao je kako turske vlasti imaju video i audio snimke, dokaze koji potvrđuju kako je Khashoggi ubijen unutar konzulata. On je u konzulat stigao kako bi prikupio dokumente koji su mu bili potrebni za vjenčanje sa Hatice Cengiz koja ga je čekala ispred konzulata no nakon toga ga više nikada nije vidjela.

Slučaj je doveo i do podjele između Saudijske Arabije i Turske, koja je mnogo puta optužila Saudijsku Arabiju da ne surađuju u istrazi. No, kralj Salman pozvao je turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogana tijekom vikenda kako bi razgovarali o slučaju. Složili su se kako će pokrenuti zajedničku radnu grupu koja će istražiti nestanak ovog novinara. 

Devet sati jučer su proveli stručnjaci u konzulatu kako bi pronašli dokaze koji bi mogli rasvijetliti ovaj slučaj. Policija je pregledala i svaki dio površine oko konzulata, a turski službenici željeli su pretražiti i rezidenciju glavnog konzula. Nejasno je koji bi dokazi mogli u konzulatu ostati dva tjedna nakon što je novinar u njemu bio, ali i nakon čistača koji su stigli u konzulat jutro prije dolaska istražitelja. 

Nestanak Jamala Khashoggija | Author: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL

"Nije da je imao neko pitanje na pameti. Negiranje je bilo jako čvrsto. Pokušat ćemo istražiti ovaj slučaj čim prije, no on je negirao optužbe", rekao je Trump nakon razgovora sa Kraljom Salmanom. 

Washington i Rijad malo su ublažili svoju komunikaciju nakon što ih je Trump upozorio na niz mogućih kazni ako se otkrije kako su oni bili iza ubojstva novinara. Saudijska Arabija zaprijetila je pak da će odgovoriti na američko nametanje sankcija, istom mjerom. 

Da će se nerado okrenuti takvom načinu ponašanja, posebno što se tiče prodaje oružja, najavio je Trump još prošlog tjedna i rekao kako se uvijek može nešto drugo napraviti. SAD je naime potpisao gotovo 110 milijardi dolara vrijedan sporazum sa Saudijskom Arabijom prošle godine tijekom Trumpovog prvog službenog predsjedničkog posjeta. Taj je posjet potvrdio i dobre odnos između njegovog zeta Jareda Kushnera i Salmana. 

Demonstranti traže Jamala Khashoggija Nestanak novinara Top News Raskomadali ga i iznijeli u kutijama, ali to je početak...

Vjerodostojnu istragu zatražile su Velika Britanija, Francuska i Njemačka dok su se međunarodne tvrtke povukle iz najavljenog sudjelovanja na konferenciji u Rijadu Future Investment Initiative. Bilo koji pokušaj ublaživanja odnosa sa saudijskom Arabijom mogao bi osujetiti Kongres, poznat po svojim 'mrzovoljnim' odnosima sa ovim kraljevstvom. 

Tako su i osudili Trumpove komentare i objašnjenja kako iza ubojstva stoje "odmetnute ubojice". 

"Potpuno je nevjerojatno kako su mogli Predsjednika SAD-a unajmiti kao svog PR agenta", napisao je senator Chris Murphy na Twitteru. 

Istragu s posebnom pažnjom provodi i Turska čiji je predsjednik Erdogan rekao kako on osobno "prati, nadgleda i predvodi" istragu. 

Ako se otkrije povezanost kraljevstva sa ubojstvom moglo bi se tako i ugroziti veliko poslovno carstvo kojeg je Saudijska Arabija razvila izvan granica svoje zemlje. Tehnološke kompanije su među najvećim korisnicima njihovih ulaganja. Primile su milijarde dolara direktnih ulaganja preko njihovih uspješnih i bogatih fondova ili indirektno preko masivnog fonda utemeljenog sa japanskom SoftBank (SFTBF).

Sektori poput infrastrukturnog, čelika i hotela također us dobili niz sredstava iz Saudijske Arabije. Njihov fond poznat kao Public Investment Fund (PIF) povećao je svoje investicije diljem svijeta nakon što je upravljanje nad njim preuzeo princ Mohammed bin Salman 2015. godine. 

Uložili su 45 milijardi dolara u fond SoftBank Vision, što čini gotovo 50% kapitala.  

Mohammad bin Salman NEVJEROJATNO Top News Što ako Saudijci krenu ubijati kritičare na stranom tlu?

PIF je 3,5 milijardi dolara uložio u Uber 2016. godine, a njihov direktor Yasir Al Rumayyan član je upravnog odbora kompanije. Fond ima udjele i u Tesli, oko poet posto, a najavili su kako će uložiti milijardu dolara i u Teslina rivala Lucid Motors. Ranije ove godine uložili su gotovo pola milijardi dolara u Magic Leap, startup koji radi na razvoju proizvoda proširene stvarnosti, piše CNN.  

No nije samo tehnologija predmet njihovog interesa. Uložili su i oko 20 milijardi dolara u investicijski infrastrukturni fond Blackstone koji će uložiti više od 100 milijardi dolara u infrastrukturne projekte diljem SAD-a. Vision Fund, težak 93 milijarde dolara, uglavnom financira Saudijska Arabija, a podaci pokazuju kako je fond uložio milijarde u tehnološke startupove diljem svijeta.

Prošle godine investirali su oko 4,4 milijarde dolara u startup WeWork koji je kreirao niz popularnih radnih prostora u gradovima diljem svijeta. 2,5 milijardi dolara otišli su u podružnicu GM-a, koji se bavi razvojem automobila bez vozača, GM Cruise Holdings.

Slack, DoorDash i Improbable Worlds su među nizom ostalih kompanija s ulaganjima iz ovog fonda,. Imaju i udio od 25 posto u Arm Holdings, softverskoj kompaniji. 

No osim ovih većih ulaganja, veliki dio dolazi i od privatnih investitora, a među njima je najpoznatiji milijarder princ Alwaleed bin Talal. Dugogodišnji je to investitor u Twitter, koji ima i 2,3 posto udjela u Snapchatu, nakon što je uložio 250 milijuna dolara u kompaniju. 

Njegova Kingdom Holding kompanija ima udjele u Lyft i Deezeru. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.