Top News
784 prikaza

Oglas za posao: Tražimo osam krvnika, iskustvo nije potrebno

Pogubljenje
Youtube
Saudijska Arabija ubrzano ubija ljude, pa vlada traži nove egzekucioniste

Tijekom prva četiri i pol mjeseca 2015. godine pogubljeno je 85 ljudi, što je gotovo ista brojka koliko ih je ubijeno u cijeloj prošloj godini. I premda vlast nije komentirala što se krije iza tog rastućeg trenda, nemojte očekivati da će on nestati u bližoj budućnosti, budući da država traži nove krvnike na svojoj službenoj stranici. 

Na stranicama državnih službi, gdje se objavljuju svi natječaji za posao, pojavio se i oglas za mjesto 'vjerskog dužnosnika' koji bi trebao izvršavati 'smrtne presude' kao i druge kazne, primjerice amputacije. Zanimljivo je da u natječaju piše da traže čak osam izvršitelja dužnosti.

Iako nije potrebno prethodno iskustvo, potencijalni kandidati trebali bi imati na umu će biti među najslabije plaćenim zaposlenicima državne službe.

Saudijska Arabija, kralj Abdullah bin Abdulaziz Al Saud | Author: Peer Grimm/DPA/PIXSELL Peer Grimm/DPA/PIXSELL

Saudijska Arabija ima smrtnu kaznu, ali i tjelesno kažnjavanje unutar zakona, zbog čega je nedavno bila pod međunarodnom paskom, jer su promatračili primijetili da su neke od zakonskih kazni, poput javnog odsijecanja glave, identične onima u Islamskoj državi, te onima koje ekstremne organizacije provode u Siriji i Iraku.

Saudijski službenici su s gnušanjem dočekali te optužbe, izjavivši da oni takve stvari rade samo nakon presude suda. "Ubijanje je odluka. Hoću reći, ne bazira se na arbitrarnim odlukama je li bolje ubiti ovo, a ne ubiti ono", izjavio je Mansour al-Turki, ministar unutarnjih poslova.

S druge strane, aktivisti za ljudska prava posebno su kritički raspoloženi prema Saudijskoj Arabiji, pogotovo kad se uzme u obzir zbog kakvih sve zločina ljudi znaju završiti sa smrtnom presudom. "Bilo kakvo pogubljenje je strašno, ali ubiti nekog zato što je krijumčario drogu ili zato što je koristio 'čarolije' pri čemu nitko nije stradao, posebno je nečuveno", izjavila je Sarah Leah Whitson, direktorica Human Rights Watcha za Bliski Istok i Sjevernu Afriku.

U prošlosti je Amnesty International rastući broj pogubljenja koji se odvija u Saudijskoj Arabiji prozvao "uznemirujućim", a nedavno je otkriveno da su samo dvije zemlje u cijelom svijetu prošle godine obavile više pogubljenja: Kina i Iran, prenosi Washington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.