Life
1381 prikaza

Na smrt osudili mentalno oboljelog: “Oče, zar će me ubiti?”

Amnesty International
Amnesty International
Osuđenik je tek nakon što su mu oko nogu stavili lance shvatio što se događa

Prije nego što je nad njim izvršena smrtna kazna, krijumčar droge osuđen na smrt, Brazilac Rodrigo Gularte bio je tih i miran, ističe svećenik Charlie Burrows. Burrows je s njim proveo zadnje minute na “otoku smrti” u Indoneziji gdje je Gularte smaknut skupa s još osam krijumčara droge, koji su pogubljeni u utorak uz neviđene kritike javnosti.

“Bali Nine” je, podsjetimo, skupina krijumčara droge koji su svi osuđeni na smrt, a svjetska javnost je kritizirala indonezijske vlasti jer smatraju kako nitko od njih nije imao pravedno suđenje, te da im je droga podmetnuta.

Policajci su Gularteu stavili lisice na ruke, a kada su mu oko nogu počeli stavljati lance, Gularte se okrenuo prema svećeniku i zavapio: “Oče, zar će me ubiti?!”.

“Pitanje me začudilo. Mislio sam da su mu objasnili što se događa”, rekao je svećenik Burrows za AP.

Naime, Gularte je bio mentalno bolestan, patio je od šizofrenije i bipolarnog poremećaja. Mislio je da može razgovarati sa životinjama, vidio je duhove i čuo glasove. Prema riječima svećenika, upravo su mu ti glasovi govorili da će biti sve u redu.

Državni pravobranitelj u Indoneziji je zatražio liječnički nalaz za Gulartea, ali nikada ga nije dobio.

“Razgovarao sam s njim dok su ga vezali i rekao mi je: Ovo nije u redu, napravio sam samo malu grešku. Ne trebam zbog toga umrijeti.”, ispričao je svećenik za jednu irsku televiziju.

Gularteova smrt izazvala je rasprave oko mentalno oboljelih zatvorenika u cijelom svijetu. Slični slučajevi dogodili su se nedavno i u Americi, piše Washington Post. Andrew Brannan pogubljen je u Georgiji zbog ubojstva, iako je potvrđeno kako je nakon što je bio vojnik u Vijetnamskom ratu obolio od PTSP-a.

Na smrtnu kaznu je osuđen i Warren Lee Hill zbog ubojstva svoje djevojke, a njemu je potvrđen poremećaj po kojem ima mentalne sposobnost 11-godišnjaka. U Teksasu je pogubljen i Robert Ladd, također mentalno oboljeli osuđenik.

Najviše kontroverzi izazvao je slučaj Cecila Claytona, ubojice osuđenog na smrt. Nekoliko godina prije nego je počinio zločin Cecil je doživio nesreću u pilani u kojoj je radio. Komad drveta zabio mu se u glavu i tijekom operacije liječnici su mu morali ukloniti dio mozga što je naravno ostavilo trajna oštećenja. Tužiteljstvo je odbacilo navode odvjetnika da Clayton od tada ima mentalni poremećaj.

Sve to dogodilo se unatoč tomu što je američki Vrhovni sud 2002. donio zakon kojim nisu dozvoljene smrtne kazne protiv osoba s mentalnim poremećajima. Indonezija pak s druge strane takav zakon uopće nema.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.