Top News
704 prikaza

SDP bez kandidata za Zagreb: Daju podršku Mrak Taritaš?

Anka Mrak Taritaš i Davor Bernardić
Marko Lukunić/PIXSELL
U vrhu HNS-a kažu da očekuju potporu, ali neće raditi pritiske, već pustiti SDP da odluči

HNS-ova Anka Mrak Taritaš je na korak do dobivanja potpore SDP-a za zagrebačku gradonačelnicu, potvrdilo je za 24sata nekoliko sugovornika iz vrha SDP-a.

- Zašto mene to pitate? Davor Bernardić je sve rekao u svojoj izjavi, onaj tko zna slušati sve će shvatiti. Naravno da sve mora proći potrebna stranačka tijela, iskomunicirati s članstvom u Zagrebu, ali sve je izvjesnije da idemo zajedno s partnerima s istim ciljem da Bandića skinemo s vlasti i bude jamac promjena u Zagrebu i pokretanja grada - rekao nam je jedan od najbližih suradnika Davora Bernardića iz Predsjedništva SDP-a.

Sličnog stava su bili neki drugi članovi koji su rekli kako je Anka Mrak Taritaš izgledan zajednički kandidat.

- U ovih četiri godine mi smo gradili jednog kandidata, a to je Bernardić koji je postao predsjednik stranke, i svi smo mu to odmah rekli, a on je to konačno prihvatio, time postao kandidat za premijera. On je sada izazivač Plenkoviću, a ne Bandiću. Nažalost do izbora je premalo vremena i ne stignemo graditi novog kandidata. Ako krenemo sa svojim kandidatom pomažemo Bandiću, a tjeramo svoje partnere od sebe. Naše ankete su pokazale da je Anka Mrak u vrlo dobrom trendu, ali da tek zajedno s nama postaje prvi izazivač Bandiću i spremni smo ići na taj scenarij jer time radimo široku fontu u koju priključujemo i HSS, a radimo velike dogovore u ostatku Hrvatske što HDZ-u i Mostu nikako ne paše - rekao nam je jedan visokopozicionirani SDP-ovac.

U vrhu HNS-a kažu da očekuju potporu, ali neće raditi pritiske, već pustiti SDP da odluči. I jedna i druga strana potvrđuju nam da je bilo sastanaka između Bernardića i Vrdoljaka, ali da konačnog odgovora nema, no da su puno bliže njemu.

Osoba iz vrha SDP-a kaže da će oni tražiti jedno dogradonačelničko mjesto, kao i poziciju predsjednika Skupštine, te dogovor oko pročelničkog mjesta. U HNS-u kažu da im je to prihvatljivo, ali inzistiraju da Holding vodi Josip Budimir, nedavno pojačanje tima Anke Mrak koji radi strateški dokument oko te tvrtke koji će uskoro predstaviti.

No, oprečnih mišljenja između HNS-a i SDP-a ima oko formiranja lista za Skupštinu. U HNS-u su skloniji zajedničkoj listi koju bi nosila Anka Mrak, dok u SDP postoje članovi predsjedništva koji misle da treba ići odvojeno jer bi time postigli bolji rezultat jer misle da zajednička sinergija ne postiže taj rezultat kao odvojene liste.

Osoba iz vrha HSS-a pozdravlja indicije o dogovoru oko Anke Mrak i kažu da su se spremni pridružiti toj širokoj fronti protiv Bandića.

Detaljni insajderski izvještaj o situaciji u Zagrebu, te rejtinzima kandidata čitajte u petak u tjedniku Express. Donosimo detalje razgovora između Vrdoljaka i Bernardića, ali kako se dogovor u Zagrebu reflektira na cijelu Hrvatsku i koalicije u Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.