Top News
283 prikaza

SDP u prednosti ispred HDZ-a, Karamarko i dalje najnegativniji političar

Zoran Milanović
Slavko Midžor (PIXSELL)
Trenutačna hrvatska predsjednica ima povijesno nizak rejting, posebno u odnosu na prethodnike koji su uživali široku potporu za rad

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u razdoblju između 01.-03. kolovoza, pokazuje nekoliko vrlo zanimljivih nalaza: vidljiva prednost Narodne koalicije u odnosu na HDZ s partnerima (ta je prednost veća od dozvoljene standardne greške uzorka); smjena na vrhu HDZ-a vratila je dio birača HDZ-a ovoj stranci i smanjilo razliku između dvije vodeće stranke u stranačkim preferencijama, uz istovremeni blagi rast potpore Mostu ali i Živom zidu, ali i djelomični pad izborne potpore HSS-a (vjerojatno iz nezadovoljstva prema potpisanoj koaliciji s SDP-om). 

Predstavljanje Narodne koalicije | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom kolovoza (po principu cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 52-58%), Narodna koalicija predvođena SDP-om bi bila relativni izborni pobjednik. Vrh ljestvice s rejtingom koalicija pripada koaliciji koju predvodi SDP-u s izborom od 34,4 posto, dok je na drugom mjestu s izborom od 26,4 posto HDZ s partnerima (stranka izlazi samostalno na izbore s nekim manjim strankama ali samo u dijelu izbornih jedinica). Most je na trećem mjestu s izborom od 10,4 posto dok je Živi zid s partnerima četvrti sa 6,4 posto izbora. 

Koalicija Stranke BM 365 i Reformista je zabilježila izbor od 2,1 posto dok je lijeva koalicija (Laburisti, Orah, Naprijed Hrvatska) zabilježila izbornu potporu od 1,7 posto. Regionalne liste (koalicija oko IDS-a, HDSSB) su na 1,4 posto, a koalicija pravaških stranaka, te Pametno s 1,2 posto izborne potpore. Ostale stranke i liste bilježe skupni izbor od 2,1 posto, uz 11,5 posto neodlučnih. 

Iz Promocije Plus napominju da su preferencije koalicija utvrđivane na temelju dostupnih infromacija o izgledu koalicija prije početka provođenja istraživanja (odnosno na 1. kolovoza). 

Andrej Plenković i Davor Stier | Author: PIXSELL PIXSELL

Na ljestvici sa stranačkim preferencijama vodi SDP s izborom od 29,6 posto (što je za 2,2 postotna boda manje od rezultata stranke u srpnju kad je potpora iznosila 31,8%, odnosno vrlo slična onoj prije eskalacije političke krize u zemlji kad je iznosila 29,2% izbora). HDZ je smanjio razliku na ovoj ljestvici i sada bilježi izbor od 26,0 posto (prije mjesec dana, odnosno u vrhuncu političke krize potpora je bila 22,7%). 

Božo Petrov | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

U ovomjesečnom se istraživanju Most učvrstio na trećem mjestu s izborom od 10,5% što je porast od 0,7 postotnih bodova u odnosu na rezultate iz srpnja (kad je zabilježena izborna podrška od 9,8%). Živi zid je na četvrtom mjestu s izborom od 5,9% (prema 5,3% iz srpnja). Dvije su stranke s izborom potporom između 2 i 3 posto: HNS (2,9%) i HSS (2,1%). Pet se stranaka natiskalo na ljestvici izbora s podrškom između 1 i 2 posto: BM 365 (1,7%), HSP AS i HDSSB (po 1,2%), IDS i Pametno (po 1,1%). Između 0,5 i 1 posto izbora je sljedećih pet stranaka: Hrvatski laburisti i Orah (po 0,9%), HSU (0,8%),  HSU (0,8%), HSLS (0,7%) i NS Reformisti (0,5%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,4%, dok je 11,5% neodlučnih.

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nalazi se na vrhu ljestvice popularnosti hrvatskih političara s 16,2% podrške, što je manje nego prošlog mjeseca i gotovo polovica podrške koju je uživala prije godinu dana. Naime, prema istom istraživanju u kolovozu prošle godine, 28,2 posto ispitanika smatralo Grabar Kitarović najpozitivnijom političarkom u Hrvatskoj.

Na drugom mjestu popularnosti nalazi se kategorija "Nitko", točnije, niti jedan političar, dok je na treće mjesto zasjeo SDP-ov čelnik Zoran Milanović.

Najnegativniji političar i dalje je bivši šef HDZ-a Tomislav Karmamarko s čak 31,6%, a na drugom mjestu nalazi se šef SDP-a i Narodne koalicije s 23,7%.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.