Top News
465 prikaza

Sinčić će probati pomrsiti račune svima do Gorskog kotara

Unatoč svađama u Živom zidu izgleda da to na birače nije utjecalo, a fotografije Ivana Vilibora Sinčića sa suprugom Vladimirom Palfi i sinčićem koji se rodio dva mjeseca prerano, probudila je u mnogima emocije

U izbornu bitku za jugozapad Zagreba pa sve do Gorskog kotara, odnosno VII. izbornu jedinicu kreću Milanka Opačić (SDP), Davor Stier (HDZ), Josip Katalinić (Most), Ljubo Jurčić (koalicija Za premijera) te Ivan Vilibor Sinčić (Jedina opcija).

Milanka Opačić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Definitivno je riječ o jakim političarima, ali račune najvećim strankama ovdje itekako može pomrsiti mladi Ivan Vilibor Sinčić i njegov Živi zid. Sinčićeva politička karijera počinje s predsjedničkim izborima kada je ušao u prvi krug i neloše prošao. Na parlamentarnim izborima prošle godine osvojio je mandat, a na ovima Živi zid očekuje još više mandata. 

U gotovo svim izbornim jednicama na samom su pragu za dobivanje jednog mandata pa moguće da svoje ciljeve i ostvare. Unatoč svađama u Živom zidu izgleda da to na birače nije utjecalo, a fotografije Ivana Vilibora Sinčića sa suprugom Vladimirom Palfi i sinčićem koji se rodio dva mjeseca prerano, probudila je u mnogima emocije. 

Sinčić je u jednom od intervjua bez zadrške otkrio kako mu je Vladimira koja je devet godina starija od njega prva cura te da su mu svojedobno savjetovali da ode za svećenika. Na glasu je kao aktivist političar, tijekom jedne od deložacija je i uhićen i to netom što je izabran za saborskog zastupnika. 

Živi zid udara na one birače koji su materijalno uništeni, izmoreni su sustavom i nepravdom, odnosno debelo su razočarani u političku kremu. Danas možda čak i više nego na prošlogodišnjim izborima. 

MOST u ovoj jedinici vodi Josip Katalinić koji se još 2012., bez političke mašinerije iza sebe i skromnog znanja o otpadu uhvatio u koštac s moćnim državnim aparatom protiv projekta zbrinjavanja otpada Marišćina pored Rijeke. 

Te je godine postao i predsjednik Udruge Krizni Eko-stožer Marišćina koja se bori za principe ekološkog gospodarenja otpadom. Mediji su ga tada nazvali hrvatskom Erin Brockovich po uzoru na lik iz američkog filma koji se bori za svoje mještane kojima je zdravlje bilo ugroženo zagađenom vodom. Profesor je matematike i informatike, suvlasnik informatičke tvrtke, dragovoljac Domovinskog rata. Na prošlim izborima ušao je u Sabor. 

Davor Ivo Stier | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)

Što se tiče navećih stranaka, SDP-a i HDZ-a, nositelji su već iskusni političari. SDP predvodi bivša ministrica socijale Milanka Opačić, koja je jedna od rijetkih takozvanih Račanovih kadrova koja je ostala iznimno bliska Milanoviću i koju je bivši premijer prihvatio. 

Opačić je već godinama u vrhu stranke, ali bez obzira na iskustvo ponekad istrči s izjavama na koje javnost ne reagira baš najbolje. Jedna od njih je i da je 'Sinčić jedna šarena laža', isti onaj Sinčić s kojim se sada bori za mandate u ovoj jedinici. 

No, Opačić je jedna od rijetkih političarki koja se nikad nije ustezala otvoreno pričati o tome kako je pripadnica tri manjine- nacionalne, vjerske i one obiteljske jer je samohrana majka. 

"Kao žena u Saboru uvjerila sam se da one trebaju raditi mnogo više, bolje i energičnije da bi bile zamijećene dok je muškarcima biologijom osiguran prostor afirmacije. Kao pripadnica nacionalne manjine u Hrvatskoj osvjedočila sam se da je taj podatak bitan samo onima koji ne vole ni sami sebe. Kao ateistkinja naučila sam poštivati vjernike koji su u stanju cijeniti moj ateizam. Kao samohrana majka Lane svakog dana se uvjeravam da je biti ta vrsta manjine najljepša stvar koja mi se dogodila u životu", rekla je još daleke 2003. godine u intervjuu Nacionalu.

Davor Ivo Stier, koji predvodi HDZ, također je iskusan političar, iznimno cijenjen u međunarodnim krugovima te je desna ruka novog šefa stranke Andreja Plenkovića. Zastupnik je u EU Parlamentu i prvi je hrvatski vlasnik EU Oscara, odnosno proglašen je 2015., najboljim zastupnikom u kategoriji razvojne suradnje. 

Povratnik je iz Argentine, a također je, baš kao i SDP-ov šef Zoran Milanović imao djeda ustašu. 

No, o tome Stier ne voli govoriti i definitivno je sazreo u kršćanskog demokrata, antifašističkih uvjerenja. Sanader i Jadranka Kosor držali su ga blizu sebe, bio im je jedan od najvažnijih savjetnika za vanjsku politiku (sve do Karamarkove vladavine bio je međunarodni tajnik HDZ-a), a onda ga je marginalizirao Tomislav Karamarko. Iako ga je tadašnji šef stavio na niže mjesto na izborima za EU Parlament Stier je trijumfirao na preferencijalnim glasovima. 

S kolegom iz Parlamenta Andrejom Plenkovićem vraća se i Stier u vrh unutarnje politike. Hoće li uspjeti ponoviti uspjeh iz 2013, i 2014., kada je dobio zavidan broj glasova birača, znat ćemo za šest dana. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.