Top News
339 prikaza

Sirija: 'Zagrlim kćer i molim je za oprost zbog ovakvog života'

Aleppo
REUTERS/Abdalrhman Ismail
Područja pod kontrolom sirijskih pobunjenika svakog dana izložena su bombardiranju

"Danas sam prvi put u više od mjesec dana jeo povrće. Danas sam mogao pojesti rajčicu", ispričao je Abdul Kalif, učitelj u opkoljenom Aleppu za BBC.

On je jedan od gotovo dva milijuna civila koji su ostali u Aleppu, nekad najvećem sirijskom gradu. Njihov grad pod sve većim je pritiskom zbog žestokih borbi sirijskih pobunjenika i snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Abdul Kalif preselio se u Aleppo na samom početku oružane pobune u Siriji, 2011. godine. Danas, on se boji ići na posao. Dok je na poslu strahuje za obitelj, a istovremeno obitelj strahuje za njegovu sigurnost.

Oženjen je i ima šestomjesečnu curicu. "Zbog nje sam optimističan. U njezinim očima vidim lijepu budućnost", izjavio je Abdul Kalif.

Grad Aleppo već godinama je podijeljen na dva dijela; zapadni dio je pod kontrolom snaga odanih Assadu, a istočni dio je pod pobunjeničkom kontrolom.

"Ponekad u školu dođe samo jedan učenik. Kad pitam zašto nisu došli, njihove obitelji kažu da nisu mogli pustiti djecu da idu u školu zato što su škole napadnute", opisuje sirijsku svakodnevicu Abudl Kalif.

Nedavno je sirijska vojska, potpomognuta ruskim zrakoplovima, uspjela potpuno opkoliti pobunjeničke dijelove Aleppa što je dovoelo do prave katastrofe. Ujedinjeni narodi upozoravali su da nedostaje vode i struje, a da je medicinska situacije za oko četvrt milijuna ljudi na istoku Aleppa katastrofalna.

Svakodnevni napadi iz zraka, svakodnevno granatiranje bolnica i škola nešto su na što su Sirijci već navikli. "Ne mogu ni zamisliti život bez zrakoplova, život bez straha", uvjeren je Abdul Kalif. 

BBC-jev novinar Paddy O'Connell otvoreno je pitao Abdul Kalifa žali li zbog rođenja kćeri u takvom okruženju. On je izrazio iskreno kajanje zbog svega što je u kratkom životu iskusila njegova obitelj.

"Zagrlio bih kćer i zaplakao. Ponekad je molim za oprost, ali nisam siguran da će mi oprostiti život pod opsadom", priča Abdul Kalif. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.