Top News
1345 prikaza

Ubijen šef džihadista koji su odrubili glavu dječaku u Siriji

Smaknuti dječak Aleppo
Twitter/ Die Welt
Prije nekoliko dana hvalili su se snimkom na kojoj nožem režu glavu 12-godišnjem bolesnom Palestincu

Shaaban Salkho, vojni zapovjednik džihadističke skupine Nour al-Din al-Zenki, ubijen je u žestokim sukobima sa Sirijskom vojskom oko izbjegličkog logora Handarat, odnosno sjevernog predgrađa Alepa. Nour al-Din al-Zenki prije nekoliko dana pojavila se u naslovima vijesti diljem Zapada nakon što su njeni pripadnici objavili snimku koja prikazuje kako režu glavu 12-godišnjem Abdullahu Issai, palestinskom dječaku za kojega su tvrdili da su ga zarobili kao provladinog militanta.

Prije nego što su mu povećim nožem prerezali vrat u stražnjem dijelu kamioneta, dječaka su zafrkavali, govorili da su oni gori od ISIL-a, te da u Handaratu neće nikoga ostaviti živog. Dječak ih je na to molio da ga ubiju metkom, a ne da mu skinu glavu. Naknadno se ispostavilo da su dječaka oteli iz lokalne bolnice, gdje je otišao na redovitu terapiju, s obzirom da je bolovao od talasemije, genetskog poremećaja zbog kojega mu tijelo nije proizvodilo dovoljno hemoglobina u krvi.

Skupina Nour al-Din al-Zenki, unatoč tome što je odavno bilo jasno da je riječ o džihadističkoj skupini i što je Amnesty International opetovano upozoravao Zapad da njeni militanti ubijaju i muče civile, kod SAD-a je imala status saveznika, te je povremeno primala donacije oružja. Nakon zločina, Washington je najavio da će preispitati status skupine.

Posljednjih dana, inače, Sirijska vojska uz pomoć kurdskog YPG-a u ključnom trenutku, potpuno je fizički zatvorila sve puteve prema istočnom dijelu Alepa koji je pod pobunjenicima i džihadistima. Bitku za Alepo, još od početka rata u Siriji, svi nazivaju ključnom bitkom za pobjedu u tom jezivom ratu. To je bio i jedan od glavnih razloga zašto se 2012. i 2013. općenito smatralo da će vladine snage rat izgubiti, jer je tada zapadni dio grada, pod kontrolom Sirijske vojske, bio u potpunom okruženju i izložen svakodnevnom neselektivnom bombardiranju.

O tome koliko je civila blokirano u istočnom dijelu grada, iznose se različite procjene. Od 400.000 prema izvorima s pojedinih mjesta na Zapadu, do 40.000 prema izvorima aktivista s terena u Alepu. Otkako je ovog tjedna napokon okružila istočni dio Alepa, Sirijska vojska otvorila je nekoliko punktova u gradu kojima civili mogu napustiti taj dio grada, te ih je o tome obavijestila porukama preko mobitela uoči potpuno izvjesne mučne i dugotrajne opsade, te opasnih akcija oslobađanja jedne po jedne gradske četvrti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.