Top News
950 prikaza

Skoro dvije trećine građana protiv Plenkovića

Andrej Plenković
Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Najnovije istraživanje agencije Ipsos koje je napravila za NovuTV, pokazuje da je Istambulska ključno pitanje

Prema Crobarometru, travanj je za premijera Andreja Plenkovića bio prilično porazan. Ovaj mjesec njegova stranka HDZ završava s potporom 27,6 posto birača. No, stranka već pet mjeseci ima silaznu putanju. Za HDZ je ovo najlošiji rejting od izbora, a gore su stajali samo u kolovozu 2016. kada su uživali potporu 26,2 posto birača.

SDP je travanj završio s 18 posto potpore. I ta stranka zadnjih mjeseci, točnije njih četiri, bilježi pad s 20,9 na 18 posto.

Živi zid pak 9. mjesec malo po malo raste i travanj završavaju s potporom od 13,8 posto.

Kolaž Frano Panj i Miro Bulj Čovik i po Top News Tko je Frano Panj i zašto Plenki misli da je isti Bulj?

Most u travnju, kao i u mjesecima prije, ima gotovo jedinstvenu potporu, a to je 7,1 posto.

Od ostalih stranaka, HSS bilježi potporu 4,6 posto. Milan Bandić za svoju stranku ima potporu od 3 posto, Pametno je na 2,9 posto, IDS je, kao regionalna stranka, na 2,6 posto, a HSU ima potporu od 1,9 posto. Zato HRAST nakon mjeseci s potporom manjom od 1 posto, u travnju kada je napustio i vladajuću koaliciju, uživa potporu od 1,4 posto.

Slično je i sa strankom Neovisno za Hrvatsku s potporom od 1,2 posto. HNS je pak na 1 posto i jedan od lošijih rejtinga otkad ta stranka postoji. Promijenimo Hrvatsku je na 1 posto, a ostale stranke imaju manje od 1 posto ili ukupno dobivaju 5,2 posto podrške. Primjerice, GLAS uživa potporu od 0,7 posto, a Reformisti Radimira Čačića 0,5 posto. Neodlučnih je 8,6 posto.

HDZ-ovi birači su dominatnije osobe starije od 60 godina, točnije, i ima ih 33 posto. Tu su i birači s osnovnom školom (36 posto) te birači u Dalmaciji, njih 42 posto.

Andrej Plenković Dan D Top News Istanbulska je prihvaćena!

SDP-ovi birači su više zastupljeniji kod građana starijih od 60 godina (23 posto), s VSS-om (20 posto) te birači u Zagrebu i okolici, njih 25 posto.

Birači Živog Zida iznadzastupljeni su kod građana mlađih do 30 godina (22 posto), u gradu (16 posto), ali i u Istri i Primorju s potporom od 21 posto.

Vlada već 3 mjesec ima sve manju i manju potporu za svoje politike. U ovom trenutku ne odobrava ih 62 posto građana, odobrava njih 26 posto dok ne zna njih 12 posto.

Iako je nakratko, prije par mjeseci, zaustavljen rast pesimizma, on već drugi mjesec raste. Sada 70 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 18 posto misli suprotno. Tek 12 posto ne zna, javlja dnevnik.hr.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.