Top News
1251 prikaza

Slovenci prijete: Tužit ćemo Europsku komisiju

Miro Cerar
Igor Soban/PIXSELL
Nezadovoljni odlukom Europske komisije, slovenska vlada donijela je odluku o tužbi

Slovenska vlada u petak je na dopisnoj sjednici donijela odluku da tuži Europsku komisiju zbog toga jer je ona delegiranim aktom dopustila da se na području EU-a  prodaje istarski teran pod nazivom "Hrvatska Istra  - teran".

Od suda Europske unije u Luksemburgu Slovenija će tražiti da spomenuti akt poništi, prenijeli su izvori bliski slovenskom ministru za poljoprivredu Dejanu Židanu.

Slovenija je pred ulazak u Europsku uniju registrirala svoj kraški teran kao nacionalni brend i proizvod sa zaštićenim podrijetlom i tvrdi da se to vino izvorno može proizvoditi samo u Sloveniji, na području Krasa koje navodno ima specifičnuu mikroklimu i tlo.

Židan je početkom tjedna izjavio, najavljujući tužbu protiv Europske komisije, da je Slovenija za nju osigurala ekspertna mišljenja poznatih europskih stručnjaka, te da je Europska komisija stala na stranu Hrvatske u "vinskom sporu" koji traje već nekoliko godina.

"Europska komisija je delegiranim aktom legalizirala nezakonito označavanje proizvoda, ne samo ubuduće nego i za proteklo razdoblje, a na taj način ona legalizira kršenje pravne stečevine EU-a", kazao je Židan.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • PrvaProleterska 12:19 26.Srpanj 2017.

    Izgleda da je ovaj portal jedan od onih , koji dižu pritisak narodu sa onije strane granice ! Opet lažan naslov ! Slovenci nikome ne prijete nikome i nikada . Oni samo tuže EU komisiju , jer je izmislila novu ... prikaži još!u sortu trsja , koga nema na svijetu nit će ga ikada biti ! Teran je vino , rasteći na trsju Refošk a ne na trsju Teran. Mogli bi i Hrvati uzeti na takav naćin Šampanjac , sa trsjem Šampanjac !

  • stekli_cucek 14:15 23.Srpanj 2017.

    Slovenci se pogubili! Sve budu tužili ak' ne bude po njihovom. Jedino kaj se više ne pozivaju na Melaniju, prvu damu Amerike.