Top News
3240 prikaza

Službeno potvrdili: Kampanja za Brexit bila je protuzakonita

Boris Johnson
1/4
Reuters/Pixsell
Izborno povjerenstvo prijavilo je policiji novčanu pronevjeru u dvije grupe koje su vodile kampanju za izlazak iz EU

Grupa koja je vodila kampanju i uvjeravala glasače da daju svoj glas za izlazak iz EU prekršila je zakon. To tvrdi promatrač na izborima koji je cijeli slučaj prijavio policiji, piše britanski portal thedailybeast.com.

Dok je vlada Therese May na rubu kolapsa zbog unutarnjih borbi između protivnika i zagovornika izlaska iz EU, najava Izbornog povjerenstva da je kampanja koju je predvodio Boris Johnson na prevaru dovela do tenzija oko Brexita, izazvala je dio zakonodavaca da traže ponavljanje referenduma.

Theresa May NIJE TALENTIRANA Life Rusi ismijali Theresu May zbog poraza od Hrvatske

Skupina, poznata kao 'Vote Leave', zalagala se za izlazak iz EU u lipnju 2016. godine. Izborno povjerenstvo tvrdi da je prenijela novac na sestrinsku grupu 'BeLeave' kako bi varala oko maksimalne svote koju su mogli ulupati u kampanju, a limit je bio 7 milijuna funti. Probili su ga za oko pola milijuna i pokušali to prikriti.

Darren Grimes, osnivač 'BeLeave' i David Halsall iz 'Vote Leave' prijavljeni su policiji.

Istraživanje Izborne komisije utvrdilo je da je 'BeLeave' probio limit za 675.000 funti na kontroverznu tvrtku za obradu podataka 'Aggregate IQ'. 

Theresa May | Author: Rebecca Naden/REUTERS/PIXSELL Rebecca Naden/REUTERS/PIXSELL

Ta je tvrtka tijekom kampanje prihodovala oko 2,7 milijuna funti od 'Vote Leave', pa je od tog trenutka suspendirana sa Facebooka zbog sumnji da je povezana i s kompromitiranom tvrtkom 'Cambridge Analytica'.

Izborno povjerenstvo također tvrdi da je 'Vote Leave' odbijao surađivati s istražiteljima Izbornog povjerenstva, čiji ravnatelj Bob Posner kaže:

"Odupirali su se našoj istrazi od početka i osporavali naše pravo kao zakonski ovlaštenog regulatora da provjerimo podatke."

Boris Johnson TONE BROD Top News Ostavku radi 'mekog' Brexita dao i Boris Johnson

"Odbili su surađivati, odbili su naše zahtjeve da nam pošalju predstavnika s kojim bi obavili intervju, pa su  nas tako prisilili da iskoristimo sve zakonske ovlasti kako bi prikupili dokaze. Dokazi koje smo pronašli su jasni i važni, a sada ih možete vidjeti u našem izvješću." 

'Vote Leave' su bijesno reagirali na nalaz, rekavši da je 'istraga motivirana dnevnom politikom' i da se zasniva na "neutemeljenim tvrdnjama i teorijama zavjere". Dodali su da razmatraju sve mogućnosti kako bi opovrgnuli nalaz Izborne komisije.  

Njihov glasnogovornik je izjavio: "Izvješće Izborne komisije sadrži brojne lažne optužbe i netočne tvrdnje koje su izmišljene i istraga će ih opovrgnuti." 

Britancima je ostalo još samo devet mjeseci unutar EU, pa su proeuropski zastupnici pobjesnili vidjevši nalaze Izborne komisije i sa zakonodavcima se zalažu za ponavljanje referenduma jer je opcija za Brexit pobijedila tijesnom pobjedom - s 51,9 glasova 'za' i 48,1 posto glasova 'protiv'.

Boris Johnson | Author: John Stillwell/Press Association/PIXSELL John Stillwell/Press Association/PIXSELL
Konzervativni član parlamenta i unuk Winstona Churchilla, Nicholas Soames, izjavio je u utorak parlamentu: 

"Jedan od razloga za ponos i slavu naše zemlje bio je izborni i demokratski sustav, a ovaj primjer s 'Vote Leave' grubo je to prekršio. Da bi se zadržao integritet i povjerenje glasačke javnosti, prokleto glasovanje treba ponoviti."

Laburistički zastupnik David Lammy je izjavio: 

"Ova vijest dovodi u pitanje onaj tijesni izborni rezultat. U pitanju je valjanost referenduma. Političari svih stranaka moraju se zapitati želimo li nastaviti s politikom koja će uništiti naše gospodarstvo i zadržati se na vlasti na temelju ovakvog neuvjerljivog rezultata?" 

George Soros Milijarder najavio Top News Soros je spreman platiti da Britanija ostane u EU

Budući da rezultat referenduma nije bio pravno obvezujući, nego su rezultati trebali samo pokazati javno mnijenje - Vrhovni sud ne može narediti ponavljanje referenduma. Svaku odluku o ponavljanju referenduma morala bi donijeti Vlada, koju Parlament podržava.

Unatoč nalazima Izborne komisije, navodno petljanje Rusije i kompromitiranje čelnika kampanja, dovode Britaniju u najveća politička previranja od Drugog svjetskog rata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan1210tahi 20:26 17.Srpanj 2018.

    nije, sve je bilo ok, gou avej, ne trebate nikome. a ako se predomislite jedina kazna je da pohvatate te obmanjivače koji su vas obmanuli i pošaljete u gulag na doživotnu uz stalni prijenos kao big brader i još da ... prikaži još! dobivaju ponižavajuče zadatke koje moraju ispuniti ako hoće doživjeti slijedeči dan, pošteno? takvo filozofsko preseravanje ne smije proći nekažnjeno, barem za primjer drugima