Top News
844 prikaza

SPD ima čovjeka za kancelara, ruši i Merkel i desnicu

Martin Schulz
1/5
Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Prvi je označio Trumpa kao neprijatelja, u mjesec dana Martin Schulz je SPD-u priskrbio 50 posto višu popularnost i pretekao CDU/CSU

Njemačka to ne pamti već cijelo jedno desetljeće, da SPD u anketama stoji bolje od demokršćanskog bloka CDU/CSU. A ankete u Njemačkoj nemaju običaj promašivati metu kao negdje drugdje. Posljednje tjedno istraživanje Emnida za "Bild am Sonntag" pokazuje da trenutno njemački SPD uživa povjerenje 33 posto građana, dok su demokršćani na 32 posto.

Pritom je jasno već na prvi pogled na SPD-ovu krivulju popularnosti, koja u posljednjih mjesec dana izgleda kao da je na steroidima, da se socijaldemokratski uzlet poklapa s proglašenjem Martina Schulza za stranačkog kandidata za kancelara. U četiri tjedna Schulz je napravio takav darmar na njemačkom političkom nebu da je CDU-ov ministar financija Wolfgang Schäuble prije nekoliko dana posegnuo za tako očajničkim argumentom da je Schulza usporedio s Donaldom Trumpom.

Donald Trump na političkom skupu u Floridi Lažne vijesti Top News Trump izmislio zločin u Švedskoj pa optužio Fox News

Obojica su vrlo spretna s Twitterom, o tome nema spora, no osim te stvari, Trump i Schulz su s potpuno različitih planeta. Schulz je od 2012. do ove godine bio predsjednik Europskog parlamenta. Prošle godine je bio prvi europski političar koji je javno ustvrdio da Trump postaje "problem cijelog svijeta", on je još 2008. u EU bio na čelu vala koji je zagovarao skidanje sankcija Kubi, u Europskom parlamentu postao je čuven po nizu situacija kad je desničare iz raznih zemalja tako temeljito doveo do ludila da mu više nisu imali ništa drugo za reći, nego mu nabijati na nos da dolazi iz zemlje kojom su nekoć vladali nacisti.

Na sličan način je i sada Schäuble izgubio živce i usporedio ga s Trumpom. Kako i ne bi? U studenom je još Schulz govorio da neće jurišati na ovogodišnjim izborima na položaj Angele Merkel, da bi se potom predomislio, u kratkom vremenu obišao umirovljeničke domove, radnike po brodogradilištima, vatrogasce, male poduzetnike, mlade, učitelje, radnike svih vrsta.

SPD kojega su proteklih godina znali preteći čak i Zeleni, kojima je znao za vratom puhati i tamno crveni Die Linke, Schulz je ekspresno pretvorio u crveno njemačko proljeće. SPD 33, CDU/CSU 32, u pravilu neizmijenjeni Die Linke osam, Zeleni sedam, desničarski AfD devet, liberalni FDP šest. Schulz očito pomiče SPD ulijevo, što ljevici ekstremno koristi.

Njegov uzlet zasad se čini kao smrtni udarac desničarskim populističkim opcijama poput AfD-a, dotle da je čak i predsjednik Die Linke Dietmar Bartsch rekao da nema nikakvih problema s tim da SPD ojača na takav način, pa makar to značilo vjerojatnih dva posto gubitka za Die Linke. Kakva mu je to računica?

Justin Trudeau i Angela Merkel, 17. 02. 2017. Dosje Top News Justin Trudeau: Genijalan, zgodan, jedini u stanju smotati Trumpa

Pa, naprosto takva da se sada nakon nevjerojatno puno godina napokon ukazuje šansa da Njemačka dobije crveno-crveno-zelenu vladu ako se ovakvi trendovi nastave sve do saveznih izbora na jesen. U tom slučaju Njemačka bi imala nepotrošenog, snažnog lijevog kancelara u naletu koji bi bio sklon surađivati i s konzervativcima, a pred kojim populistička desnica ne bi imala šanse.

Da su izbori danas, 49 posto Nijemaca podržalo bi Schulza, 38 posto Merkel. No, do saveznih izbora još je nekoliko lokalnih, prvo na proljeće u Saarlandu. Schulz je, inače, u predsjedništvu stranke još od 1999.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.