Top News
1446 prikaza

Sramotna istina: Vođe talibana žive u luksuzu u Kataru

Doha
Goran Stanzl (PIXSELL)
Skandalozna priča objavljena ovih dana pokazala je ironiju svjetske politike

Vjerojatno se nitko pri zdravoj pameti ne bi želio mijenjati za živote kakve vode članovi ekstremnih islamističkih grupa, osim možda kao nije riječ o pregovaračima s talibanske strane koji trenutno žive u Dohi, u Kataru.

 

Kuća u kojoj živi jedna od obitelji talibanskih vođa | Author: Twitter/NBCNews Twitter/NBCNews

Newsweek donosi sjajnu reportažu o predstavnicima talibana koji žive u Kataru od 2013. i od tada vode pregovore o primirju s afganistanskim vlastima i njihovim saveznicima sa Zapada. No, dok vode pregovore žive u ekstremnom luksuzu i komforu koji su im osigurani u bogataškim četvrtima Dohe gdje ih čuvaju snage sigurnosti i vojska.

"Zemlja bogata naftom osigurala je svojim talibanskim gostima i njihovim obiteljima nevjerojatan komfor. Voze se u luksuznim automobilima, imaju besplatnu medicinsku skrb i žive u kućama koji izgledaju kao dvorci", piše Newsweek.

Što je još čudnije, nitko od njih se ne skriva, niti se mora skrivati, njihovi identiteti su poznati i njihove dnevne aktivnosti i kretanja nisu ograničena, iako pripadaju skupini koja je odgovorna za masovna ubojstva i terorizam. Sve to bi možda i bilo prihvatljivo da je njihovo prisustvo u Kataru donijelo neki napredak u mirovnom procesu.

Doha | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

U dvije godine od kada su u Kataru i žive u luksuzu o kojem većina ljudi može samo sanjati, pregovarači talibana postigli su samo jedan dogovor, a bila je to zamjena američkog vojnika Bowea Bergdahla za pet zatvorenika u Guantanamu.

I tih pet oslobeđenih terorista također žive u neviđenom luksuzu, opet zahvaljujući katarskom emiru. Da ta ludost bude još veća, toj petorici talibana je čak dozvoljeno da u Dohu dovedu svoje obitelji iz Afganistana. Ukupno, u Dohi privilegiranim i luksuznim životom živi 35 obitelji talibanskih terorista.

"Super živimo ovdje i hvala katarskoj državi na ovome", kažu talibani.

Doha | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Potpuno je suludo kako je ova ekipa uspjela sebi osigurati lagodan život zahvaljujući ubijanjima i terorističkim napadima. U isto vrijeme, prosječni Afganistanci jedva spajaju kraj s krajem, čak i oni koji uspiju migrirati u Katar.

Mnogi od njih duboko su razočarani što neprijatelji Afganistana žive s njima u istom gradu u koji su pobjegli od talibanskog terora. 

"Njihova kupatila veća su nego naše kuće", rekli su za Newsweek.

Ono što svakako zabrinjava, naročito kada su u pitanju ova petorica koja su puštena iz Guantanama je činjenica da zapravo ni ne odustaju od svojih stavova i nije im strana ideja da se opet priključe teroristima. Srećom, uvjeti pod kojima su pušteni iz zatvora strogo im zabranjuje bilo kakve slične aktivnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.