Top News
7230 prikaza

Srbi u Austriji glasaju za fašiste u zamjenu za Kosovo

Heinz-Christian Strache i Viktor Orban samo nekoliko dana prije snimke s Ibize
BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL
Desničarska Slobodarska stranka Austrije bori se protiv imigracije, ali računa na podršku jedne od najbrojnijih migrantskih zajednica u zemlji – Srba

Luka Marković je vlasnik bara Blueberry Lounge u Meidlingu, radničkom kvartu u Beču poznatom po velikom broju stanovnika rođenih u inozemstvu ili imaju državljanstvo neke druge države.

Marković (44) je rođen u Austriji, ali je srpskog porijekla. On je jedan od oko 250.000 Srba, koliko se procjenjuje da ih živi u Austriji, koja ukupno ima 8,7 milijuna stanovnika.

Više od 100.000 Srba ima austrijsko državljanstvo, kao i Marković. Njegovi roditelji su odlučili napustiti Jugoslaviju puno prije njezinog raspada, ali kada je rat buknuo u ovoj socijalističkoj federaciji 1990-ih, mali val migranata pretvorio se u rijeku izbjeglica.

Tajana i Johann Gudenus Tajne snimke Top News Srpkinja iz Hrvatske zbog koje je Kurzu pala vlada u Beču

Srbi su bili loši momci, a pokušaji Beograda da se stvori Velika Srbija pokretačka snaga iza vala etničkih čišćenja i masovnih ubojstava.

Čak i u Austriji, Srbi su se osjećali odbačeno, kaže Marković. 

"Nijedan političar nije htio javno podržati Srbe."

Tako je barem bilo dok desničarska Slobodarska stranka Austrije Heinz-Christiana Strachea (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) nije povukla neočekivan potez u borbi za glasove druge po veličini nacionalne manjine u Austriji.

Na lijepu riječ, "Srbi će zauzvrat pružiti ruku", kaže Marković za BIRN. "Mi strasno volimo i strasno mrzimo. Takvi smo."

Marković je 2006. godine pristupio Stracheovoj stranci i postao zastupnik u gradskoj skupštini Beča.

Bio je to početak saveza koji je rastao – antiimigracijska stranka koja traži glasove među bijelim kršćanskim migrantima i izbjeglicama, dok se s druge strane bori protiv uglavnom muslimanskih migranata i izbjeglica koji na obale Europe stižu iz Afrike, Azije i sa Bliskog istoka.

Heinz-Christian Strache | Author: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
"Austrija je mala zemlja i ona mora zaštiti svoj narod i svoje radnike - nas, strance koji živimo i radimo u Austriji 30 ili 40 godina", kaže austrijski umirovljenik srpskog porijekla Živorad Branković.

"Kako bi to izgledalo kada bismo prihvatili sve migrante koji žele doći ovdje? Mislim da su u pravu što su prestali primati migrante i rekli "ne možemo ih više primati."

Novi izbori                

Parlamentarni izbori u Austriji održat će se 29. rujna, kao posljedica raspada koalicije između Stracheove stranke i veće stranke desnog centra Austrijske narodne stranke.

Ovaj savez je došao na vlast 2017. godine, ali se raspao u svibnju ove godine, nakon što je u javnost procurila video snimka u kojima se vidi Strache u jednom hotelu na Ibizi kako nudi ugovore lažnoj ruskoj donatorici u zamjenu za pomoć u kampanji svoje stranke. Strache je podnio ostavku kao vice-kancelar i vođa stranke.

Žuta kuća u Albaniji gdje su dovođeni oteti Srbi Ratni zločin Top News Kuća užasa u kojoj su otetim Srbima vadili organe

Međutim, ovaj skandal nije toliko ugrozio poziciju FPÖ-a koliko su neki očekivali. Na austrijskim izborima za Europski parlament ova stranka osvojila je treće mjesto sa 17,2 posto glasova i novi savez s Austrijskom narodnom strankom ostaje kao opcija nakon izbora.

FPÖ će ponovno probati osigurati glasove Srba tako što će im pružiti podršku u borbi protive nezavisnosti Kosova i tako što će zaigrati na kartu antimuslimanskog sentimenta prisutnog među mnogim pravoslavnim Srbima.

"Strache je pokušao animirati srpsku dijasporu, pogotovo Srbe s austrijskim državljanstvom i treću ili četvrtu generaciju Srba u Austriji", kaže Vedran Džihić, viši znanstvenik na Austrijskom institutu za međunarodne poslove na bečkom sveučilištu.

"Za vrijeme predizborne kampanje bilo je nekoliko bilboarda na kojima je Strache nosio pravoslavne brojanice na ruci i otvoreno je govorio o problemu na Kosovu", kaže Džihić za BIRN, govoreći o izborima održanim 2012./2013. godine.

"Mnogi mladi Srbi bili su jako aktivni u njegovoj stranci i neki od njih su na jako utjecajnim pozicijama u FPÖ-u, tako da mogu utjecati na politiku stranke."

B-2 Ratna priča Top News Srpske fantazije o rušenju američkog aviona u Hrvatskoj

Među njima je i Konstantin Dobrilović, dugogodišnji savjetnik Strachea, i Nemanja Damjanović, FPÖ-ov član gradskog senata u Beču. Dobrilović je bio njegov savjetnik i u vrijeme skandala na Ibizi.

Džihić dodaje da je supruga bivšeg zamjenika vođe FPÖ-a Johann Gudenusa, Tatjana, Srpkinja iz Bosne i da su i Strache i Gudenus primili odlikovanja od vođe bosanskih Srba, Milorada Dodika, koji je bio gost na pravoslavnom vjenčanju Gudenusa i Tatjane u Banja Luci.

Tajana i Johann Gudenus | Author: Facebook Facebook
U veljači 2018, tadašnji vice-kancelar Strache dao je intervju novinama Politici iz Srbije u kojem je rekao da je Kosovo "bez ikakve sumnje, dio Srbije", što je direktno osporavanje službene austrijske politike, koja Kosovo priznaje kao suverenu državu.

U slučaju Ibiza, Strache opisuje bivšeg srpskog paravojnog vođu i šefa podzemlja Željka Ražnatovića Arkana kao "cool tipa". Strache je navodno došao na koncert njegove udovice, srpske folk zvijezde Cece Ražnatović, u Beču 2003. godine.

Natjecanje za posao među migrantima

Kako kaže Marković, kada je on pristupio FPÖ-u 2006., Strache se pokušavao osloboditi reputacije osobe neprijateljski nastrojene prema svim strancima.

"Sklopili smo sporazum sa Stracheom kako bi poboljšali poziciju Srba u Austriji i Europi, a za uzvrat bi mi glasali za njega", rekao je Marković za BIRN.

“Savjetovao sam Strachea da zakupi reklamni prostor u srpskim medijima u Austriji", kaže on.

Pretraživanje kontejnera u potrazi za PET ambalažom ili hranom Koliko god boljelo... Top News Pijani Strache nam je Hrvatsku nazvao sranjem i bio u pravu

Marković je rekao da je FPÖ kupio reklamni prostor u austrijskim izdanjima srpskih novina. Takve novine – tabloidi Kurir, Večernje novosti i Vesti – su jako čitani među Srbima u Austriji i imaju prilično nacionalistički ton.

Marković je rekao da su Srbi u Austriji tradicionalno podržavali dominantnu Socijaldemokratsku partiju. 

"Ali Strache je imao dosta uspjeha među srpskom dijasporom zbog taktike sijanja straha od migranata i nuđenja retorike koju smo željeli čuti."

Osam godina kasnije, 2014. godine, Marković je napustio stranku, optužujući je za pokušaj "asimiliranja" Srba u Austriji.

"To nije bio dio dogovora. Proveli smo 500 godina pod turskom vladavinom, ali nas oni nikada nisu uspjeli asimilirati. Moj angažman u okviru FPÖ-a bio je pakt s vragom", rekao je.

Ako zanemarimo Markovićevu promjenu stava, rad na terenu za FPÖ dao je rezultate i tu se ne radi samo o Kosovu, rekao je Vladimir Gligorov, profesor na Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču.

Heinz-Christian Strache | Author: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
"Ako pogledate profil ljudi koji su u Austriju došli iz Srbije ili Republike Srpske (Bosne), primijetit ćete da oni podržavaju desničarske stavove po pitanju tržišta radne snage jer time isključuju svoju konkurenciju, koji, kako kaže Strache, ne pripadaju ni po boji, ni koži ni vjeri austrijskom društvu", kaže Gligorov za BIRN.

"Prosječni glasač iz Srbije ili Bosne možda radi ilegalno ili ima samo dozvolu za privremeni rad i oni se moraju natjecati protiv ostalih imigranata iz drugih zemalja. Tako da je Stracheov stav njima prihvatljiv i on je jedan od glavnih razloga koji ga motiviraju da glasa za njega.“

Ivica Branković, sin austrijskog umirovljenika srpskog porijekla Živorada Brankovića, rekao je za BIRN: 

"U javnim nastupima Strache se predstavlja kao političar koji je protiv islama, ali ne i protiv stranaca koji žive i rade legalno u Austriji. Na kraju krajeva, on je rekao da je protiv onih migranata koji se ne žele integrirati u austrijsko društvo."

Camp Bondsteel Ugostio nas NATO Top News Mala kolonija Hrvata u bazi koju bi Vučić najradije maknuo

S druge strane, neki Srbi navode da Strache nije održao riječ u vezi Kosova kada je preuzeo upravljanje strankom 2017. godine. To će stranci možda stići na naplatu na sljedećim izborima.

"Bio sam na njegovom skupu u Beču i mogu vam reći da je bio jako uvjerljiv", kaže Ratomir Milosavljević, koji radi kao taksist u Beču skoro trideset godina.

"Kada kažete da otimanje Kosova nije bilo pošteno, vi pogađate Srbina u dušu. On je tu ulogu odigrao savršeno, kao profesionalni glumac."

Milosavljević procjenjuje da je skoro 80 posto Srba glasalo za FPÖ 2017., iako podaci o glasanju po nacionalnoj pripadnosti nisu javno dostupni.

"Međutim, nakon što je došao na vlast, Strache je zaboravio sve što je govorio i koliko glasova je dobio od nas, jer mu naši glasovi više nisu bili potrebni", rekao je Milosavljević za BIRN.

Čudni bliski odnosi političara

Ako činjenica da antimigrantska stranka dobija glasove migranata nije dovoljno ironična, SPA je pronašao drugog iznenađujućeg saveznika u Srbiji u Socijalističkoj partiji Srbije, koju je nekada predvodio balkanski krvnik Slobodan Milošević, a koja je manjinski partner u vladajućoj koaliciji u Srbiji i koja je, barem na papiru, na suprotnoj strani političkog spektra u odnosu na FPÖ.

U praksi, baš kao što je i Stracheova stranka, Socijalisti su nacionalisti do srži.

"Kada je FPÖ bio u oporbi, Gudenus je pokrenuo internet peticiju protiv članstva Kosova u UNESCO-u i Deklaracije o nezavisnosti Kosova", kaže za BIRN Dragan Marković Palma, lider stranke Jedinstvena Srbija, koja je saveznik Socijalista.

Pitština - spomenik Billu Clintonu Titula Style Grad u susjedstvu proglasili najružnijim u Europi

Zamjenik lidera Socijalističke partije Predrag Marković, međutim, rekao je da je njegova stranka "prelako skočila u Strache zagrljaj".

"On je bio prvi austrijski političar koji je bio ljubazan i prijateljski nastrojen prema Srbima u Austriji. Trebamo znati da vatreni desničar u stvari ne voli strance, pogotovo ne strance sa Balkana“, rekao je Marković za BIRN. 

Rekao je i da ove dvije stranke nemaju službenu suradnju.

Međutim, politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević rekao je da njihov sporazum 'nije neobičan, jer niti je Socijalistička partija Srbije ljevičarska stranka, niti je austrijski FPÖ stranka krajnje desnice. To su nacionalističke stranke.'

Na žalost po Srbiju, kaže on, Strache nije održao obećanje koje je dao austrijskim glasačima srpskog porijekla - da će povući priznanje Kosova.

"Ne zaboravite", rekao je, "Strache se obraćao populaciji od preko 100.000 austrijskih državljana srpskog porijekla koji imaju pravo glasa, što je ogroman potencijal za malu Austriju."

(Tekst je u cijelosti preuzet s portala Balkan Insight)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.