Top News
32352 prikaza

Srbija je skladište ruskog vojnog otpada

Srbija je godinu dana ranije nabavila od Rusije šest Migova 29, koji su u međuvremenu remontirani

Četiri nova helikoptera Mi-35M isporučena su Srbiji tijekom ponedjeljka. Srpsko ratno zrakoplovstvo do sada nije imalo takve helikoptere već starije i dosta slične varijante. Iako je bilo najavljeno da će helikopteri stići u prvom kvartalu 2020. godine, Moskva ih je isporučila prije predviđenog roka, i to dva dana uoči susreta predsjednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju, podsjeća Alo.

"Možda izgleda nevjerojatno, posebno imajući u vidu činjenicu da ruska kompanija 'Rostvertol' iz Rostova na Donu radi sa smanjenim brojem radnika, a istovremeno je došlo do značajnog povećanja ugovornih obaveza prema domaćim i inozemnim klijentima. Ipak, ako uzmemo u obzir bliske i prijateljske odnose najviših dužnosnika dviju zemalja, stvaru postaju mnogo jasnije", ispričao je za portal Sputnik Svetozar Jokanović.

Američka mornarica NOVA TEHNOLOGIJA Tehno Tajno oružje: Stiže podvodni metak koji ubija u trenu

Sprski mediji prešućuju jedan poprilično važan detalj - cijenu leteće tvrđave, kako je nadimak ovom najpopularnijem desantno-jurišnom helikopteru na svijetu. Kako piše srpski portal Tango Six, Mi-24  (Mi-35 je samo oznaka za izvoznu varijantu proslavljenog helikoptera) upotrebljava čak 58 država, a koristilo ga je njih 12.

Tango Six je ujedno i jedini srpski medij koji spominje cijenu pišući da novi Mi-35M košta oko 20 milijuna dolara, ali ta cijena je dosta fleksibilna. Brazil je 12 komada Mi-35 platio 150 milijuna dolara, što je oko 12,5 milijuna dolara po komadu. Isti portal analizirao je srpske helikoptere nakon što su u kolovozu objavljene prve službene fotografije kasnije isporučenih letjelica: 

Rusko-srpsko prijateljstvo

"Prvo što je uočljivo je da helikopteri nemaju sustav za ometanje L166 Lipa  (Станция оптико-электронных помех – СОЭП) koji se montira na postolje iza pomoćnog plinskoturbinskog motora AI-9V. Iako je to u biti star sustav (uveden u uporabu još 1982. godine), i dalje se prodaje uz Mi-35M, te ga većina stranih korisnika ima na svojim helikopterima. Međutim, u Rusiji su na svim Mi-35M (Mi-24VM) „Lipu“ zamijenili modernim sustavom L370 „Vitebsk“ koji za izvoz nosi naziv Prezident-S. 

Dio izloženih helikoptera imao je i naoružanje, kontejnere UPK-23/250 s dvocjevnim topom GŠ-23 kalibra 23 mm čiji maksimalni borbeni komplet iznosi 250 granata. Također, viđeni su i nosači APU-8-4U na koje se kod Mi-35M postavlja do 8 protuoklopnih raketa 9M120 Ataka, a u ovoj varijanti ove rakete se nose samo na vanjskoj podvjesnoj točki desnog krila. Sasvim sigurno je da će naši helikopteri biti naoružani i u svom arsenalu imati i 20-cjevne saćaste lansere B8V-20 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm."

Ruski agent Georgij Kleban predaje novac Z.K. Afera Top News Srbija: "Hrvati nam podmeću svađu s braćom Rusima"

Iako se po medijima, posebno nekima izrazito prorusko orijentiranima, čitav posao predstavlja kao novi dokaz rusko-srpskog prijateljstva, činjenica je da je riječ o isključivo komercijalnoj transakciji iskorištenoj u svrhu promocije takvog prijateljstva. 

Podsjetimo na situaciju s "poklonjenim MiG-ovima". Osam Migova 29, orlovi J-22 i helikopteri gama i Mi-8 predstavili su na poligonu Pešter najbrojniju srpsku avijaciju u posljednjih dvadesetak, a najjači dojam najveće vojne vježbe u regiji je, zapravo, najava novih pojačanja na nebu Srbije kineskim naoružanim bespilotnim letjelicama, opisao je jednu vojnu vježbu srpski Blic prije nešto više od godine dana.

Srbija je godinu dana ranije nabavila od Rusije šest Migova 29, koji su u međuvremenu remontirani. Posljednji šesti avion prošao je generalni remont u Rusiji i dopremljen je 1. studenog 2018. u zračnu luku Batajnica.

"Na preostala dva aviona koji trenutačno ne lete se ne radi opći remont, već popravak manjeg obujma, kao i radovi na produžetku njihovog životnog vijeka", pojasnili su tada na stranici Tango Six.

Što će reći da je trebalo godinu dana da se stare krame osposobe za letenje iako su uredno prikazivane kao velika donacija iz Rusije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:25 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 01:45 04.Prosinac 2019.

    Smeće je smeće američko ili rusko

  • Alokin 21:38 03.Prosinac 2019.

    UHH,pravi se javljaju,narod RH ni nezna koliko vojnog smeča iz Amerike stiglo i još stiže i kontaminiranog oružja.