Top News
9358 prikaza

Srpska vojska: Vučić je slaže oko kosovske granice

Vojska Republike Srbije
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Kad god je Vučić naredio vojsci i policiji najvišu borbenu pripravnost, intervenirali su uvijek na sjevernoj granici s Kosovom

Početkom lipnja 2018. godine kako su pisali prištinski mediji, prvi put nakon 10 godina, Srbija je poslala vojsku i žandarmeriju vrlo bliz u granice s Kosovom i to nedaleko graničnog prijelaza Jarinje. Vojnici su bili raspoređeni u Rudnici, na području općine Novi Pazar, i to neposredno blizu graničnog prijelaza, a srpski vojnici mogli su se vidjeti i na drugim graničnim prijelazima koji razdvajaju Srbiju od Kosova, poput Bele Zemlje, gdje su se zadržavali na 'neutralnoj točki granice'. 

Tri mjeseca kasnije, potkraj rujna, srpski predsjednik Aleksandar Vučić zapovijedio je srpskoj vojsci i policijskim snagama stavljanje u najvišu borbenu pripravnost. Ovaj put razlog je bio taj što je 60-ak pripadnika ROSU, kosovskih specijalnih postrojbi, zauzelo hidroelektranu Gazivode na sjeveru Kosova, nedaleko Kosovske Mitrovice.  

Prosvjed srpskih radikala protiv približavanja NATO-u Promjene Top News Novi vjetrovi u Srbiji: "Dosta nam je Mladića, Šešelja..."

Mediji su tada javili da su pripadnici ROSU zauzeli umjetno jezero i hidrocentralu, te da je akciju izvelo 60 specijalaca naoružanih dugim cijevima. Ušli su u centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, koji se nalazi blizu hidroelektrane.

KFOR tada nije bio obaviješten o ovoj akciji kosovskih specijalaca na sjeveru Kosova gdje uglavnom živi srpsko stanovništvo, pa su bili poslali svoje snage da 'ispitaju stanje'. Iz KFOR-a su tada potvrdili da je uhićen jedan od lokalnih dužnosnika, a predsjednik općine Zubin Potok, Stevan Vulović izjavio je da je imao problema jer je morao umiriti stanovnike općine. 

Pedsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog toga je naredio da se vojska Srbije i specijalne jedinice MUP-a stave u stanje najviše borbene spreme. Kako su tvrdili srpski dužnosnici, nekoliko desetaka naoružanih specijalaca upalo je s kopna i s jezera u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, a oko centra bilo je parkirano desetak njihovih kombija. No, nakon svega utvrdilo se da ROSU nije zauzeo jezero, nego da su samo osiguravali trasu kojom je trebao prošetati predsjednik Hashim Tachi.

Jezero Gazivode većim dijelom leži u općini Zubin Potok na sjeveru Kosova, a manjim dijelom pripada općini Novi Pazar u Srbiji. Prema dosadašnjem rasporedu vojske i policije Republike Srbije na granici s Kosovom, očito je da ih zanima samo sjeverni dio, naseljen uglavnom srpskim stanovništvom. 

Vojska Republike Srbije | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)
Još sredinomo listopada govorilo se o 'razmjeni teritorija'. Ugledni britanski Guardian objavio je tada analizu onoga što se događa između Srbije i Kosova. Prema Agronu Bajramiju, glavnom uredniku najutjecajnijeg kosovskog dnevnika Koha Ditore, srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski Hashim Tachi navodno su bili na rubu dogovora o razmjeni dijelova južne Srbije, odnosno područja Preševa, naseljenog pretežno albanskim stanovništvom, za sjeverno Kosovo i Metohiju koje naseljava pretežito srpsko stanovništvo. 

Granica je rijeka Ibar, koja prolazi kroz Kosovsku Mitrovicu i dijeli grad na sjeverni srpski dio i južni kosovski. Agron Bajrami u Guardianu je tvrdio da su Vučić i Tachi dobili 'blagoslov' za takve razgovore od glavne diplomatkinje Europske unije Federice Mogherini. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crosdu 18:05 23.Studeni 2018.

    Testiranje strpljivosti NATO nije pametno, ali vučić je četnik koji se ne može obuzdati. Uhićenje četvorice srba učinjeno je zato što su OSUMNJIČENI za UBOJSTVO OLIVERA IVANOVIĆA! Oliver je bio predstavnik srba u parlamentu Kosova! Smatrali su ga izdajnikom i ... prikaži još! ubijen je na prostoru koji UOPĆE NE KONTROLIRAJU kosovsk vlasti! Zapovjed o likvidaciji očito je došla od vrha države, točnije VUČIĆA! Jasno je da će i ova četvorica propjevati o nalogodavcu, a tada bi se Vučić našao u problemima!!!!

  • zaplotnjak 16:56 23.Studeni 2018.

    Ugledni britanski Guardian ????