Top News
1147 prikaza

Stephen Hawking Britancima: Nipošto ne napuštajte EU!

Stephen Hawking
Press Association/PIXSELL
I slavni teorijski fizičar, najveći um 21. stoljeća, uključio se u kampanju uoči referenduma 23. lipnja

Najveći um današnjice, možda i svih vremena, Stephen Hawking, upozorio je svoje sunarodnjake na opasnosti od izlaska Velike Britanije iz EU-a uoči referenduma 23. lipnja. "Prošla su vremena u kojima smo mogli sami opstajati u svijetu... Moramo ostati dijelom velike skupine nacija", izjavio je slavni teorijski fizičar koji se često javno osvrće na pojedina politička, humanitarna i ekološka pitanja.

Za razliku od dosadašnjih istupa tijekom kampanje kojom se zagovarao ostanak Velike Britanije u EU, a koji su se u pravilu doticali isključivo gospodarske štete i ugrožavanja nacionalne sigurnosti u slučaju "Brexita", Hawking je zabrinut da bi izlazak iz EU-a bio težak udarac znanosti. Velika Britanija je, naime, drugi najveći korisnik sredstava iz EU za znanost.

Hawking je izjavu dao tijekom gostovanja na britanskom ITV-u. Razlika u masovnosti između protivnika Velike Britanije u EU i onih koji zagovaraju izlaz već je mjesecima tek nešto malo veći od statističke pogreške. Protivnika EU-a trenutno je 47 posto, dok je onih za ostanak u Uniji 53 posto. Veći dio travnja i ožujka bili su potpuno izjednačeni, tako da je neizvjesnost uoči referenduma najveća moguća.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.