Znanost
3147 prikaza

Stephen Hawking oduševio novom idejom o crnoj rupi

Crna rupa
Thinkstock
Poznati fizičar otkrio je novu ideju o tome što misli na koji način informacije mogu izbjeći crnu rupu

Kako možete pobjeći iz crne rupe? Stephen Hawking misli da zna odgovor.

Ispred kruga znanstvenika i reportera okupljenih na KTH Kraljevskom institutu tehnologije u Stockholmu, britanski je znanstvenik ovaj tjedan objasnio svoju najnoviju ideju o tome kako kvantno-mehaničke informacije mogu izbjeći gubljenje u crnoj rupi.

"Predstavljam vam ideju da se informacije ne skladište u interijeru crne rupe, kao što većina misli, nego na njezinim granicama, u horizontu događaja", objavio je Hawkings u svojoj video objavi.

Crna rupa | Author: Thinkstock Thinkstock

Horizont događaja je sfera oko crne rupe, tako da, drugim riječima, što god pada unutar crne rupe može i pobjeći, jer ustvari ni ne uđe u nju.

Crne rupe su masivni svemirski objekti koji imaju tako jaku gravitacijsku silu da čak ni svjetlost ne može pobjeći od njih, te već dugo zbunjuju znanstvenike.

Naime, prema općoj teoriji relativnosti, neki znanstvenici tvrde da su fizičke informacije, kojih se 'dočepaju' crne rupe, zauvijek izgubljene. Istodobno, drugi tvrde da zakoni kvantne mehanike počivaju na teoriji da su informacije neuništive i da bi se trebale moći nadoknaditi, što se proziva 'informacijskim paradoksom'.

Dakle, na temelju Hawkingove objave, informacije prolaze kroz horizont događaja crne rupe, te se pretvaraju u svojevrsni hologram koji ostaje na granicama crne rupe.

Nakon toga je moguće da se informacije, koje su se naizgled izgubile u crnoj rupi, povrate u alternativnom svemiru.

"Rupa bi trebala biti velika i, kad bi se rotirala, mogla bi imati prolaz do drugog svemira. Ali nakon toga se više ne biste mogli vratiti u naš svemir", Hawking je objasnio u pisanoj objavi za novinare, piše Huffington Post.

"Poruka ovog predavanja jest da crne rupe nisu toliko crne kakvima ih prikazujemo. One nisu vječni zatvori kakvima smo ih nekoć smatrali. Stvari mogi izaći iz crne rupe, a moguće je i da mogu završiti u drugom svemiru."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.