Top News
2911 prikaza

Što se krije iza koalicije Dodika i Čovića?

Milorad Dodik i Dragan Čović
Dejan Moconja/PIXSELL
Dodik i Čović se posve razlikuju po pitanju približavanja BiH u članstvo NATO saveza, kojega hrvatski čelnik snažno podupire, dok srpski lider prati stajalište Beograda

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dogovorio je u nedjelju s čelnikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i budućim srpskim članom BiH Predsjedništva Miloradom Dodikom stvaranje vladajuće koalicije koja će imati naglasak na europskome putu zemlje te izmjeni izbornoga zakona.

"U Banjoj Luci smo dogovorili što žurniju uspostavu programske koalicije koja će posvećeno raditi na provedbi reformi na putu ka EU, imati jasan i usuglašen pristup u rješavanju problema izmjena izbornog zakona, koji je na proteklim izborima još jednom pokazao sve svoje slabosti", objavio je na svome Twitter profilu predsjednik HDZ-a BiH nakon susreta s Miloradom Dodikom u nedjelju navečer u Banjoj Luci.

Milorad Dodik i Emir Kusturica Gruba provokacija Top News Dodikov savjetnik: Četnički pop-star za 21. stoljeće

Čović je u medijskim istupima nakon izbora, koji su održani 7. listopada, istaknuo kako se vlast u toj zemlji neće moći uspostaviti bez provedbe presude Ustavnoga suda BiH u slučaju Ljubić o izboru legitimnih predstavnika triju naroda, što je ocijenio prethodnim uvjetom za provedbu rezultata izbora.

Gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ne može se uspostaviti bez izmjene izbornog zakona, čije je odredbe najprije osporio, a zatim izbrisao Ustavni sud BiH sredinom 2017. godine.

Bez toga doma nije moguće izabrati izvršnu vlast u entitetu Federaciji BiH, ali niti državni Dom naroda te ne može funkcionirati vlast na ovim dvjema razinama.

Dodik je pak kao jedan od uvjeta naveo što bržu uspostavu državnog Vijeća ministara BiH, u kojemu njegova stranka nije sudjelovala posljednje četiri godine, te izrazio potporu ubrzanju europskog puta zemlje.

Milorad Dodik Poranio Milorad Life Sva Dodikova revanja: Od Drljače do Mitra Mirića

Dodik i Čović se međutim posve razlikuju po pitanju približavanja BiH u članstvo NATO saveza, kojega hrvatski čelnik snažno podupire, dok srpski lider prati stajalište Beograda o članstvu u tome savezu te ne podupire ulazak zemlje u članstvo.

U državnome Zastupničkom domu, po sadašnjim rezultatima izbora, Čovićeva stranka imat će 5 od 42 zastupnika, dok će Dodikov SNSD imati šest zastupnika. S obzirom da će posve sigurno imati i većinu u nacionalnim klubovima državnog Doma naroda ove dvije stranke bit će nezaobilazan partner kod sklapanja novih koalicija.

Dodik je na posljednjim izborima izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, dok je Čović izgubio od Željka Komšića, kojega su sve hrvatske sredine u BiH nazvale nepoželjnom osobom zbog toga što je na mjesto hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabran dominantno glasovima Bošnjaka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.