Top News
10571 prikaza

Strenja Linić misli da ne smijemo znati o njezinim grijesima iz prošlosti

Ines Strenja Linić
Zeljko Lukunic (PIXSELL)
Petrov je za rehabiilitiranog Beljaka rekao da mu nema mjesta u izvršnoj vlasti

Ines Strenja Linić sudjelovala je početkom osamdesetih godina, u rodnoj Rijeci, u prometnoj nesreći sa smrtnim posljedicama. Poginulo je jedno dijete.

"Bilo je loše vrijeme, padala je kiša, bila je i nekakva masna mrlja na putu. Izgubila sam kontrolu nad vozilom. Ja sam bila dijete, imala sam nepunih 19 godina i to je nešto što uništi čovjeka", ispričala je je Strenja Linić za Dubrovački dnevnik.

Međutim, Ines Strenja Linić žestoko se obrušila na novinarku istog portala jer je objavila priču, te tvrdi kako će cijeli život nositi žrtvu nesreće na svojoj savjesti. To je vrlo vjerojatno točno, jer smrtne posljedice neke nesreće za koju smo odgovorni nikada ne možemo izbrisati.

No, sad dolazimo do problematičnog dijela priče. U Hrvatskoj postoji zakon koji se zove Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji iz 2015. godine. U njemu postoji sljedeća rečenica:

"Protekom rokova određenih u stavku 4. ovoga članka počinitelj kaznenog djela smatra se neosuđivanim i svaka uporaba podataka o osobi kao počinitelju kaznenog djela zabranjena je, a uporaba tih podataka nema pravni učinak. Rehabilitirana osoba ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne smije biti pozvana na odgovornost niti imati bilo kakve pravne posljedice".

Drugim riječima, nakon što istekne rok rehabilitacije nitko ne bi smio za vas napisati da ste napravili neko određeno krivično djelo. Većina će se složiti kako je riječ o prilično glupoj odredbi, koja je u suvremenim demokracijama nezamisliva.

Ono što tu posebno bode oči jest činjenica da je upravo Most taj koji pokušava progurati zakon kojim se za Sabor ne bi mogle kandidirati osobe s dosjeom, a upravo je Ines Strenja Linić bila ta koja je najavljivala da njezina stranka, Most naravno, neće imati nikakvu toleranciju prema osuđivanim političarima.

"Most u svom djelovanju imati nultu stopu tolerancije prema kriminalu i svima onima koji imaju optužnice i presude", rekla je Strenja Linić u emisiji Otvoreno krajem prošle godine.

Tu je i Mostovac Miro Kristić koji je rekao kako mu nije jasno kako itko može tolerirati optužene za zloupotrebu položaja i ovlast ili ubojice u Saboru.Sve se to dakle odnosi na sve, osim na članove Mosta.

Iako je Ines Strenja Linić zakonski čista, dolazimo do ključnog pitanja: zašto javnost ne bi trebala ili smjela znati za njezine grijehe iz prošlosti? Božo Petrov je primjerice u jednom intervjuu Nacionalu naveo kako HSS-ovac Krešo Beljak ne smije biti u izvršnoj vlasti jer je kao mladić ukrao kazetofon iz auta i također je bio zakonski rehabilitiran. Petrov je doslovno, od riječi do riječi rekao ovo:

"Nisam znao da je vježbanje provale u automobile u 28. godini abolirajuće. Mi smo u Ministarstvu pravosuđa u roku sat vremena donijeli odluku o tome da osoba koja je isto tako rehabilitirana radi nasilja u mladosti, mora otići iz službe", rekao je Petrov za Nacional.

Dakle, Most će nakaradne zakone trenirati na svima, osim na sebi. Drugima nameću moralne i etičke norme kojih se ni sami ne drže. Genijalno.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kleopatra 20:37 04.Studeni 2016.

    Nista cudno. Polako pocinju padati maske.

  • antonijo01 18:35 02.Studeni 2016.

    Most je čista glupost jer daju prijedloge Zakona koje prvi ne poštuju niti ispunjavaju.