Top News
896 prikaza

Stručnjaci: Reformirati Ustavni sud što prije

Zgrada Ustavnog suda RH
Patrik Macek (PIXSELL)
Ustavni stručnjaci pozdravljaju najavljene reforme u načinu izbora sudaca u Ustavni sud

Smanjenje broja sudaca, produljenje trajanja mandata, zabrana reizbora, promjena načina kandidature, samo dio je to najavljene inicijative Mosta za reformu Ustavnog suda Republike Hrvatske. S ustavnim stručnjakom, dr. Matom Palićem smo razgovarali o najavljenim, ali i potrebnim reformama.

Upitan treba li Ustavnom sudu reformu, Palić kao iz topa odgovara: "Treba. Ustavnom sudu nasušno treba reforma, a posebno u tom dijelu oko reizbora sudaca". Kako on naglašava, ograničenje sudaca na samo jedan mandat je korak u pravom smjeru kojim će se pojačati neovisnost Ustavnog suda: "Kad se netko želi ponovno kandidirati onda počnete malo kalkulirati, možda malo lobirati, malo s jednima i malo s drugima. I ustavni suci su ljudi od krvi i mesa". Kad smo ga pitali koja je najvažnija reforma, odlučno kaže: "Zabrana reizbora je definitno najvažnija reforma. Time bi se povećala neovisnost suda".

Mato Palić na tiskovnoj konferenciji | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"Ako nemate reizbora, to je kompenzirano produženjem mandata, nema dugova prema nikome. Ako znaju da nema reizbora, onda neće ni tražiti političku potporu. Da se razumijemo, izbor ustavnih sudaca je politička odluka koja je pravno uređena, ali je ipak politička odluka jer se o tome odlučuje u Saboru", ispričao je Palić u razgovoru za Express.

Iako je kritičan prema trenutačnom načinu izbora ustavnih sudaca, za najavljene promjene kaže da bi mogle donijeti jako puno dobroga za Ustavni sud: "Što se tiče svih tih najavljenih reformi, zamjerki ni nemam. To je model izbora sudaca po uzoru na njemački sustav koji tamo odlično funkcionira. Mislim da nema nekih razloga zašto ne bi jednako dobro funkcionirao i kod nas".

Sabor | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Reforme su tek najavljene, ali Palić kaže da bi se trebalo hitno pristupiti promjenama. Posebice zato što se približava istek mandata trojici sudaca i planirane reforme bi trebalo početi primjenjivati već s njihovim izborom. "Moglo bi se primijeniti i na izbor novih sudaca ove godine, predsjedniku mandat istječe u travnju, dvojici sudaca par mjeseci kasnije. Izbor sudaca ustavnog suda je prava prigoda da se poveća povjerenje javnosti u Ustavni sud RH. Što transparentnije se provede postupak izbora kandidata će povjerenje javnosti rasti. Cilj je da dobijemo ljude koji svojim moralnim legitimitetom a i stručnim legitimitetom zavrjeđuju povjerenje dvotrećinske većine u Saboru", rekao nam je Palić.

Relativno nedavno smo imali izbor nekoliko Ustavnih sudaca, što je popraćeno raznim pričama o političkoj trgovini između najvećih političkih stranaka. Upravo zbog tako nedavnog izbora sudaca, Palić smatra da bi se i na njih trebala primjenjivati neka pravila iz najavljenih reformi. "Preostao nam je izbor tri suca, a ako bi se ustavni zakon o ustavnom sudu donio prije tih izbora, onda bi se ta zabrana odnosila i na ta tri suca, ali po mom mišljenju bi se to moralo odnositi i na suce koji su nedavno izabrani. U suprotnom bismo imali režim u kojem se 10 sudaca može ponovno izabrati, a tri ne mogu", kaže Palić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.