Top News
2598 prikaza

Most ne odustaje od Lex Vlahušić, a ovaj premoćno vodi u Dubrovniku

Susret Andre Vlahušića i Bože Petrova
Grgo Jelavić/PIXSELL
Novi sukob HNS-a i Mosta vodit će se zbog jednog zakona i jednog čovjek u najslavnijem hrvatskom gradu

Jedan od tzv. uvjeta Mosta za formiranje već postojeće Vlade Andreja Plenkovića s HDZ-om, Zakon o lokalnim izborima kojim bi se omogućila zabrana kandidatura na lokalne dužnosti osobama s određenim pravomoćnim presudama uskoro će na drugo čitanje u Saboru, potvrdili su za Express u razgovoru visoki dužnosnici Mosta. Kako su nam potvrdili u tom drugom čitanju biti će od njihove strane podnesen i amandman koji bi se predvidjela zabrana kandidiranja na lokalne dužnosti osobama "za koje u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili uvjetnu kaznu od najmanje šest mjeseci" za najteža kaznena djela i ona protiv službene dužnosti.

Time bi se i formalno, vjeruju u Mostu, onemogućila kandidatura dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića po kojem se taj prijedlog zakona neformalno i nazvao "Lex Vlahušić". Andro Vlahušić je, naime, pravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od šest mjeseci uvjetno u aferi Šipan, a čeka ga i presuda za aferu Revelin.

Cilj zakona jasan

Naime još u raspravi u prvom čitanju Mostov Nikola Grmoja jasno je rekao kako je cilj zakona onemogućiti Vlahušića kandidaturu.

"Nemam problema reći da je problem da jedna stranka za gradonačelnika grada koji je najpoznatiji u svjetskoj javnosti kandidira čovjeka koji je pravomoćno osuđen. To što je ta stranka to napravila i vi sad to nama predbacujete, da mi idemo s tim zakonom, da, upravo zbog toga što imamo takve slučajeve i što određene stranke to čine, mi idemo s ovim zakonom. Da ta stranka to nije napravila ne bi bilo uopće potrebe", kazao je u toj raspravi Mostov zastupnik Nikola Grmoja.

Nikola Grmoja | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

No, tada je ispalo kako zakon Vlahušića uopće ne dohvaća, obzirom da je u prvom prijedlogu bila predviđena uvjetna kazna zakona od godinu dana, pa je zato Most morao izvesti promjene u svom prijedlogu zakona.

Oni su i dalje uvjereni kako je zakon dobro napisan i kako će on proći raspravu i u suradnji s HDZ-om biti izglasan.

U HNS-u čiji je Vlahušić član tvrde da se na takve najave ne obaziru, te da imaju odluku Ustavnog suda iz 2005. koja tvrdi da je takav prijedlog neustavan.

"Most pokazuje nepovjerenje prema građanima danas, a ne više samo prema političkim strankama. Kada netko želi spriječiti kandidaturu nekoga koga građani žele birati onda pokazuju nepovjerenje prema Dubrovčanima. To je početak korištenja institucija, u ovom slučaju zakonodavnih, da ne vjeruju u ono što građani biraju, već u ono što oni žele", rekao je nedavno u intervjuu za Express predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Istraživanje javnog mnijenja

No, ovaj puta je kao odgovor Mostu dobili smo i uvid u istraživanje koje je prošlog mjeseca za HNS provela agencija Promocija Plus.

"Andro Vlahušić bilježi veliku potporu građana, dominantno pobjeđuje i u prvom krugu i u drugom krugu izbora i Most je toga svjestan i zato sada želi pobijediti na način da onemogući volju birača svjesnom zlouporabom institucija", rekao nam je izvor iz vrha HNS-a.

Sunčan dan u Dubrovniku | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Prema istraživanju koje nam je pokazao Andro Vlahušić bilježi potporu od 40,6 posto građana Dubrovnika. Daleko iza njega je kandidat HDZ-a Mato Franković koji je iskoristio prije nekoliko vikenda posjetu Andreja Plenkovića da potvrdi svoju kandidaturu za izazivača Vlahušiću. U tu utrku ulazi s 24,2 posto. Od ostalih kandidata Pero Vićan bilježi potporu od 9,8 posto, dok Mostov kandidat Maro Krstić ima rejting od 9,5 posto.

Puno bolja situacija

Mato Franković već je jednom bio protukandidat Vlahušiću na netom održanim prijevremenim izborima kada je u drugom krugu izgubio za dlaku. Sada je pak situacija puno bolja za aktualnog gradonačelnika obzirom da on pobjeđuje u simulaciji drugog kruga prema istraživanju s 59 naprema 41 posto.

No, Dubrovnik bi, pokazuju istraživanja mogao ostati jako komplicirani politički grad uzme li se u obzir da HDZ i dalje tamo bilježi najveći rejting, sada od 35,8 posto, dok su SDP s 21,1 i HNS s 12,3 posto drugi, tj. treći izbor, a za očekivati je da će oni ponovno u koaliciju. Most u Dubrovniku bilježi rejting od 11,3 posto.

"Taj rejting Mosta će im ozbiljno padati ako će vršiti institucionalno nasilje nad našim kandidatom kojeg pozitivno percipira čak 55 posto glasača, dakle više no što bi i za njega glasalo", kaže nam izvor iz HNS-a koji najavljuje rušenje tog Zakona na ustavnom sudu ukoliko se izglasa u Saboru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.