Top News
3161 prikaza

Stvari ne stoje loše za Bidena. Ali ni za Trumpa

KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Očekuje se da će najvažniji element strategije Trumpova reizbora uključivati prikaz Bidena kao mentalno nesposobnog, saveznika Kine i nedovoljno čvrstog u zaštiti granica

Dobar je trenutak da se makar dijelom odmaknete od pande mije Covid-19 i bacite pogled - na američke predsjedničke izbore, koji su za samo šest mjeseci. Neki analitičari izrazili su zabrinutost da bi predsjednik Donald Trump mogao iskoristiti krizu kako bi pokušao odgoditi izbore, ali to se čini malo vjerojatnim.

Iako bi Trump učinio gotovo sve u pogodovanju vlastitim interesima, država bi se trebala doslovno raspasti da bi takav scenarij postao moguć. Svejedno, pandemija korona virusa sigurno će biti pitanje broj jedan na izborima i pokretačka strategija kampanje te bi mogla odrediti mogući ishod.

 | Author: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

Prije manje od dva mjeseca predsjednik Trump, podržan snažnom ekonomijom, bio je u izvrsnoj poziciji za pobjedu na izborima. S obzirom na njegovu nepopularnost bila bi to i tad vrlo tijesna utrka. Ali Trump se s razlogom mogao nadati sličnoj pobjedi kao 2016. - osiguravajući većinu elektora, a poraz kod birača.

Štoviše, mogao si je osigurati reizbor da je upravljao krizom državnički. Glasači povijesno teže nagrađivati učinkovito vodstvo u krizi. Umjesto da je pokušao spriječiti tu opasnost, on je virus nazvao “obmanom” i nije uspio pripremiti zemlju za ono što dolazi.

Njegov je pristup bio toliko užasan da je Bijela kuća očito odlučila ograničiti Trumpovo sudjelovanje na dnevnom brifingu radne skupinu za korona virus. S američkom ekonomijom, koja propada, njegov ponovni izbor u ozbiljnoj je opasnosti. Ipak, ono što bi bilo pogubno za svakog političara nije nužno beznadno za Donalda Trumpa.

Želi okončati izolaciju Top News U Americi se zbivaju neobične stvari. Iza svih njih je ovaj tip...

Njegov politički kapital leži u sposobnosti da opasnost odvrati od sebe te čak i najtežu situaciju okrene u svoju korist. U praksi to znači preuzeti na sebe sve zasluge za uspjeh i prebaciti krivnju za probleme i neuspjehe na nekog drugog.

Usprkos katastrofalnoj situaciji s kojom se suočava, Trump, u skladu s tim, brzo improvizira dvostruku strategiju: prvo, za cijelu situaciju pronalazi žrtvene jarce: Kinu, Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Baracka Obamu, demokratske guvernere, pa čak i članove vlastite administracije.

 | Author: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL Obama i Biden 2008. godine JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL

Drugo, želi gospodarstvo vratiti na noge što brže ili barem to pokušava učiniti. Predsjednik Trump razumije da nada u njegov reizbor ovisi o obnovi ekonomske aktivnosti ili početku gospodarskog oporavka. Ovo je strategija prepuna rizika. Ne samo za predsjednika nego i za Sjedinjene Države.

Poznato je da bi preuranjeni povratak u normalu mogao potaknuti ponovno oživljavanje virusa i povratak karantene uz još veće ekonomske troškove. Trump razumije da se igra vatrom gurajući savezne države da ubrzaju planove za ponovno pokretanje poslovanja, ali je očito kako vjeruje da nema što izgubiti. Rezultat toga je da se predsjednik ponaša i kao vatrogasac i kao piroman.

Odobrio je smjernice koje su pripremili njegovi savjetnici kako bi pomogli državama da odrede kad i kako pokrenuti ekonomiju. Istodobno je izrazio snažnu potporu prosvjednicima koji su zahtijevali momentalni povratak u normalu. Čak im je dao potporu i preko Twittera da “oslobode” države u kojima su na vlasti demokratski guverneri.

Neviđen primjer napada na demokratski poredak. S druge strane, kritizirao je “svoga” guvernera Georgije, dakle republikanca, jer je požurio otvoriti mnoge segmente gospodarstva u toj saveznoj državi.

Trumpova tvornica užasa Top News Nije slušao CIA-u: Najavili su mu da će korona 'satrati' SAD

Nesretni je guverner mislio kako ispunjava Trumpove želje, ali je zapravo dao predsjedniku alibi u slučaju da rano okončanje karantene dovede do zdravstvene katastrofe. Trumpov ključni dio političke strategije usklađen je sa željom većine Amerikanaca o brzom povratku na posao. Tim je poslao jasan signal kako je na njihovoj strani, a protiv šefova za javno zdravlje u njegovoj administraciji.

Riječ je o odvažnoj i shizofrenoj strategiji koja bi mogla imati smisla zbog podrške Trumpovih pristaša, koji čine oko 40 posto ukupnog biračkog tijela. Drugi dio predsjednikova plana o reizboru je naglasak na borbu protiv migranata. Dosad je ciljao ilegalne migrante, a prošli je tjedan najavio “privremenu’ suspenziju izdavanja zelenih karti, za kojima žude legalni useljenici.

Ovom, uglavnom simboličnom, gestom nada se da će uvjeriti milijune friško nezaposlenih Amerikanaca kako radi sve moguće da bi ih zaštitio od stranih konkurenata na njihova radna mjesta. Zaključno, očekuje se da će najvažniji element strategije Trumpova reizbora uključivati napad na lik i kompetencije Joea Bidena.

 | Author: SAM WOLFE/REUTERS/PIXSELL SAM WOLFE/REUTERS/PIXSELL

Navodni je plan prikazati Bidena kao mentalno nesposobnog, saveznika Kine i nedovoljno čvrstog u zaštiti granica od ilegalnih migracija. Izuzetno ružna kampanja čini se neizbježnom. Ali s obzirom na složeno stanje u zemlji takav pristup vjerojatno nudi Trumpu jedini odr- živ put do pobjede.

Biden je, doista, zastarjeli političar, slabih vještina i sklon je verbalnim greškama. No sad ima ogromne šanse za pobjedu u studenom. Kao što je vidljivo u predizbornoj kampanji, a prije izbijanja epidemije, ogroman broj demokratskih birača spreman je istjerati Donalda Trumpa iz Bijele kuće. Ipak, situacija je toliko nestabilna i bez ikakvih presedana da se ne može ništa pouzdano predvidjeti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar BarbaraRY75
    BarbaraRY75 05:47 17.Svibanj 2020.

    Karen, 26. w​​w︅︆​w​.​​L​​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

  • Avatar DonnaGO75
    DonnaGO75 04:58 17.Svibanj 2020.

    Вila sаm zаistа lošа djevоjka. Kаznite mе svojim кuгacеm u ustimа! – w︆­w︆­w︆­.︆­Ki︆s︆­­s︆­T­ok︆­.︆­c︆­o︆m

  • Avatar LindaKE80
    LindaKE80 16:15 15.Svibanj 2020.

    Karen, 26. w​​w︅︆​w​.​​L​​​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b