Top News
8496 prikaza

Sucima je 2007. poručio: 'Neću se ubiti u zatvoru!'

Slobodan Praljak
1/4
Zeljko Hladika (PIXSELL)
Pismo u kojem je general objašnjavao porijeklo imovine tajniku Haaškog suda Martinu Petrovu, završio je tom rečenicom

U Knjizi 5 objavljenoj na stranici www.slobodanpraljak.com, s datumom objave rujan 2015., postoji dokument iz kojeg se jasno vidi da se Praljak nije imao namjeru ubiti u zatvoru. Nalazi se na strannici 58 spomenutog dokumenta. Među stotinama dokumenata, tu su, pored ostalog, objavljeni odgovori Slobodana Praljka na upite tajnika o njegovom imovinskom stanju. Odgovarajući na upite, Praljak je objavio i brojne dokumente  koje je dostavio Tajništvu suda, a odnose se na utvrđivanje istine o njegovom imovinskom stanju. Tu je i odluka tajnika Haaškog suda od 22.8.2012. godine kojom se traži od Praljka da vrati 3.293.347,49 eura na ime troškova njegove obrane, kao i odgovori Slobodana Praljka na navode i zaključke u odluci tajnika. 

Pored ostalog, objavio je i poglavlje koje je nazvao 'Uloga pomagača iz Hrvatske u prikupljanju informacija o imovini Slobodana Praljka i druge laži i objede, te Praljkovo obraćanje sucima sa svom spomenutom prepiskom. 

Pismo Slobodana Praljka | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
U pismu hrvatski general podrobno objašnjava zašto od suda traži naknadu za svoju obranu, te dokazuje da nema nikakvih ekstremno velikih prihoda. Pismo sadrži opširne odgovore odakle mu tvrtka 'Oktavijan', suvlasništvo u tvrtki 'Liberan', kao i u hercegovačkoj tvornici duhana, te kuće na Kraljevcu 35 i 35A, pa zašto je po povratku iz rata radio kao šef Nadzornog odbora u Chromosu, i kako je njegov posinak Nikola Babić Praljak došao do vlasništva nad poslovnim nekretninama u Radničkoj cesti u Zagrebu. Iz svih odgovora jasno je da je Praljak iznimno ljutit što sumnjaju u njegovu neimaštinu i što traže od njega povrat enormne svote za obranu.

Praljak je pismo Martinu Petrovu iz veljače 2007. godine završio tzv. post scriptumom. U toj poruci Praljak piše: 

"PS: Ovakvo pravo i logiku iskusio sam u komunizmu tijekom desetljeća svog života i nisam se baš nadao da će se nastaviti kao praksa Haškog suda - sekretarijata.

Ima u Boga godina, gospodine Petrov, riješit ćemo mi to, iako je ovo što vi radite osveta za to što ste uvrijeđeni jer sam vašem prvom agentu - sitnom doušniku Udbe pokazao da ne priznam 'velike' ni sile, ni ljude, ni imperijalni stav, ni kolonijalne metode.

A neću se ni ubiti u zatvoru.

A uskoro ću cijeli slučaj iznijeti urbi et orbi."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Vedran
    vedranbe 20:19 29.Studeni 2017.

    doduse, ispostovao je... u sudnici je