Top News
2057 prikaza

Sud je odlučio: Todorića izručuju Hrvatskoj!

Ivica Todorić u V. Britaniji
Goran Stanzl/PIXSELL
Nakon brojnih odgoda i silnog razmatranja, odluka je napokon pala

Britanski visoki donio je odluku da se Gazda mora vratiti kući. Odluka o izručenju nekadašnjeg šefa Agrokora Ivice Todorića donesena je prije nekoliko trenutaka i označava kraj barem jedne sage o padu najmoćnijeg čovjeka hrvatskog gospodarstva.

Sutkinja nižeg suda nije pogriješila zato što je odlučila Todorića izručiti dok još istraga traje, kazao je sudac Duncan Oesely. Odbio je argumente Todorićeve obrane.

Ne znam kako će on podnijeti Remetinec, kazao nam je dobar poznanik Ivice Todorića, objašnjavajući kako je panični strah od zatvora bio presudan za Todorićev dugi i, kako se pokazuje, za njega samog štetni bijeg iz zemlje.

Do sada je Todorić boravio daleko od Remetinca, zahvaljujući sudu u Londonu i jakom odvjetničkom timu u kojem je i Cherie Booth Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, koja se specijalizirala za velike i kontroverzne slučajeve. 

Kako saznajemo, Ivici Todoriću je čak bilo savjetovano da se vrati sam u Hrvatsku i tako si barem malo proba olakšati situaciju s hrvatskim pravosuđem. Ali on nije poslušao.

Ivicu Todorića terete da je sa svojim menadžerima iz Agrokora izvukao čak 1,4 milijarde kuna. Dio za sebe, a dio za svoju tvrtku u Švicarskoj. Osnova je da je Ivica Todorić godinama prikazivao lažno knjige u Agrokoru. Na osnovi toga je prikazivao dobit iako je tvrtka lošije stajala. 

Otok Smokvica Skrivene zabave Top News Tajni i bogati Todorićevi gosti na Smokvici

Na temelju tako lažnih prikaza isplaćivao je sebi dobit kao vlasnik. Na to se odnosi više od pola inkriminiranog iznosa. Dodatno, Agrokor mu je složenim financijskim transakcijama otplatio Kulmerove dvore iako je on prikazao da ih je kupio svojim novcem. Agrokor je dao novac i njemu da otkupi dionice od EBRD-a, tako da je on otkupio dio kompanije novcem iste te kompanije. 

Posebno su zanimljivi računi u Švicarskoj, ali i posudbe koje nikad nisu vraćene prema njegovoj tvrtki Agrokor projekti. S računa u Švicarskoj je obitelj plaćala putovanja u inozemstvu, opremala Kulmerove dvore, kupovala odjeću i obuću, tvrde istražitelji. 
Slično je bilo i u Hrvatskoj, gdje je postojao posebni skriveni račun preko kojeg su se podmirivali troškovi obitelji, a sve je vođeno kao trošak pripreme izlaska na burzu. Kaznenu prijavu prema kojoj je tako potrošeno više od milijardu kuna podnio je Ante Ramljak, a istražitelji je još nisu uvrstili u istragu.

Zbog svega ovoga Todorić nakon izručenja, kada se ono dogodi, ima male šanse da izađe iz pritvora.

Pritvor zbog opasnosti od bijega u takvim slučajevima može trajati i dok se ne digne optužnica i dok bude trajalo suđenje. A to može biti čak i godinama. Todorić je u nepovoljnijoj situaciji jer, da se odmah predao, izašao bi kad bi ispitali svjedoke, a tad ne bi postojala opasnost od bijega jer je surađivao s istražiteljima – objašnjava nam jedan stručnjak za kazneno pravo.

U slučaju izručenja ide direktno u pritvor, a i u slučaju samostalnog povratka bit će dočekan i poslan u Remetinec. Obrana Todorića, koju u Hrvatskoj vode Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, može tražiti od suda da ga pusti na slobodu uz jamčevinu da neće bježati. No upravo zbog toga što je skoro godinu dana bio u Londonu teško da će sud to odobriti. 

Ako i bude razmatrao jamčevinu, ona će morati biti višemilijunska. A Todorić je, kako smo objavili, prilično presušio, čak se bio preselio i u sirotinjski kvart u Londonu. Imovina mu je blokirana i ne može je dati za jamstvo. No, opet, kažu stručnjaci, velika je vjerojatnost da bi i bogata jamčevina bila odbijena. U međuvremenu se Gazda vratio u bogatu četvrt gdje je i ranije boravio.

Todorić je u cijelom razdoblju bijega pokušavao, preko svoga bloga, uvjeriti javnost da je bio uspješan, ali siromašan, no da su ga političari s mafijaškim navadama opljačkali i na njegovu radu zaradili milijune. To spada u kontinuitet njegovih nastupa. U intervjuu koji je dao prije 18 godina, ugaslom Vjesniku, rekao je da bi - da mu nije tatine penzije - jedva skrpao kraj s krajem, a tad je već zapošljavao više od 15.000 ljudi.

Martina Dalić Grupa Borg Top News Iskazi o Agrokoru: Vrh HDZ-a je sve znao i odobrio

U intervjuu koji je nedavno dao Novoj TV rekao je da mu nakon 40 godina rada nije ostalo puno. Iz Agrokora je, rekao je Mislavu Bagi, otišao s 20.000 kuna, i 25 posto Kulmerovih dvora. 

“Ja sam svaku stvar koju sam tamo imao platio i platio porez na nju. Ali morate shvatiti da je Agrokor imao manje vlasništva nego neki od poslovnih ljudi u Hrvatskoj danas. Ivica Todorić od vlasništva ima samo 25 posto objekta u kojem živi. Nema ništa”, rekao je.

Iako se u nizu objava žestokim riječima obrušavao na politički vrh Hrvatske - Andreja Plenkovića i Martinu Dalić prije svih, a potom i Božu Petrova i mostovce, nikad nije podastro neki ozbiljan dokaz za svoje optužbe. No u trenucima kad se hrvatska politika raspada - a truli temelji vodećih stranaka pucaju pod teretom koji ne mogu izdržati, Todorić bi mogao proizvesti silan politički potres. Iako je dosad škrtario s argumentima, u to ne treba sumnjati. Prazne se puške dvojica boje, ali njegova puška nije prazna. To se vidjelo još lani.

"On je meni dao novac", rekao je Bruno Mirtl u Stankovićevoj emisiji “Nu2”.

"Nisam znao koliko je novca, bilo je 50.000 kuna", rekao je taj pripadnik Liberalne stranke. Ako je toliko davao beznačajnim strankama i nepoznatim političarima, koliko je davao značajnim i velikim imenima? Njegova “crna bilježnica” je “knjiga postanka” hrvatske tranzicije. Nema sumnje da bi objava njegovih podataka bila neutronska bomba - uništila bi veliku živu silu”...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.