Top News
249 prikaza

Suđeno im je: Britanci u rujnu dobivaju novu Margaret Thatcher

Margaret Thatcher
David Cameron odlazi i s mjesta premijera i predsjednika konzervativaca. Kandidata su dva i obje su žene

Po prvi put otkako je Margaret Thatcher završila svojih 11 godina vladavine Velikom Britanijom, jedna će žena u Londonu biti imenovana za premijerku. Slučajno, baš na vrijeme da tu zemlju izvede iz EU, nakon što su Britanci vrlo uskom većinom izglasali povijesni Brexit. Jer, David Cameron je odmah nakon referenduma najavio da podnosi ostavku.

Njegova Konzervativna stranka stoga je krenula u proceduru biranja novog predsjednika, a nakon što su zastupnici torijevaca iz Donjeg doma parlamenta najmanje glasova dali najmanje glasova parlamentarcu Michaelu Goveu, u igri su ostale dvije kandidatkinje, o kojima će se kroz kolovoz i rujan izjašnjavati 150.000 članova stranke.

Dakle, ili Theresa May ili Andrea Leadsom. Trećeg nema. Zanimljivo je to što je May u kampanjama za ili protiv Brexita bila uključena u kampanju za ostanak Velike Britanije u EU. Među konzervativcima od kojih je lijepa većina bila za izlazak iz EU, May danas unatoč tome uživa podršku oko 60 posto članova stranke.

I to prije nego što su se očitovali o njoj oni koji su podržavali Govea. May je parlamentarka još od 1997., a svoje je stranačke kolege privoljela da se većinski opredjele za nju prvenstveno zato što je forsirala obećanje da će smanjiti broj imigranata. Bez obzira što se tijekom kampanje za Brexit ispostavilo da su useljenici Velikoj Britaniji apsolutno potrebni.

Dapače, da će se useljavanje nastaviti i nakon izlaska iz EU-a. Osim tog pitanja, utrka između dvije partijske kolegice oko ostalih pitanja vodila se tek rubno. Pritom je Leadsom otišla toliko daleko da se počela koristiti retorikom desničarskog i rasističkog Ukipa i njihovog notornog predsjednika Nigela Faragea, koji se nakon Brexita kompromitirao kao lažljivac iz kampanje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.