Top News
6444 prikaza

Svađa Dačića i Kovača oko Velike Srbije i Dalmacije

Ivica Dačić i Miro Kovač
PIXSELL
Kovač je "Malom Slobi" na "oslobađanje 1918." baš mogao uzvratiti hrvatskim ilircima, NOB-om... ili baš i ne zbog svojih razloga

Jedan sa srpske, drugi s hrvatske strane, Ivica Dačić i Miro Kovač verbalno su se počupali oko odjeka nedavnog napada nekoliko huligana na vaterpoliste Crvene Zvezde na Rivi u Splitu.

"Srbija ne želi zaoštravanje odnosa s Hrvatskom", prenijeli su mediji u Srbiji Dačićeve riječi u nedjelju.

Odmah potom Dačić je nastavio u smjeru upravo zaoštravanja:

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Pad Vožda Top News Gdje su bili Vućić i Dačić kad je Slobo pao s vlasti?

"20.000 Splićana dočekalo je 1918. godine srpsku vojsku da ih zaštiti od Talijana. Danas s te iste rive bacaju Srbe u more. Nešto tu nije normalno. Istovremeno osuđuju talijanske političare koji govore da je Dalmacija talijanska, a da nije bilo srpske vojske, Dalmacija bi danas možda bila talijanska."

Na ispad srbijanskog ministra vanjskih poslova jedini je zapravo reagirao bivši hrvatski ministar vanjskih poslova, još iz doba Karamarko-Petrov-Oreškovićeve vlade.

"Ivica Dačić manipulira ili ne zna. Očito mora na popravni iz povijesti, i to hitno. Istina je da je u studenom 1918. narod u Dalmaciji bio uplašen Talijanima i ogorčen, kao i u ostatku hrvatskih zemalja, na Austro-Ugarsku. Ali srpska vojska nije došla u Dalmaciju spašavati Hrvate i hrvatske zemlje, već osigurati veliku Srbiju. To je činjenica i bit nesporazuma između Hrvata i Srba", uzvratio mu je Kovač na Facebooku.

Kovač je napisao i to da su mnogi Hrvati tada slijepo i idealistički vjerovali u jugoslavenstvo, Srbi uglavnom u veliku Srbiju.

"Zbog hrvatskog otpora ideja o velikoj Srbiji nije na kraju ostvarena ni 1918. ni 1991. Sada treba pokušati graditi zdrave dobrosusjedske odnose. Umjesto širenja demagoških floskula potrebno je ozbiljno rješavati pitanja naslijeđa propalog velikosrpskog rata protiv Hrvatske: probleme nestalih osoba, odštete žrtvama iz Domovinskog rata, procesuiranja ratnih zločina... Bez toga neće i ne može biti pravog napretka", zaključio je Kovač.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)

Sadašnji i bivši ministar diplomacije Srbije odnosno Hrvatske očito su se jako lijepo našli, jer mu je odmah potom Dačić na stranicama Večernjih novosti uzvratio:

"Umjesto što me ocjenjuje, veliki poznavatelj 'povijesti' Miro Kovač neka potraži u arhivima naslove iz hrvatskog tiska 1918. pa će se uvjeriti što je istina."

Večernje novosti su još objavile i to da je "u prosincu 1918. splitski dnevnik 'Novo doba' (poslije 'Slobodna Dalmacija') na naslovnici objavio da je u Split ušla srpska vojska, da su građani klicali 'Dobro došli, braćo'".

"Među okupljenim Splićanima bilo je mnogo navijača Hajduka koji su vikali: 'Živila srpska vojska, živila Jugoslavija!' Tadašnji glavni urednik Vinko Kisić atmosferu u danima propasti Austrougarske monarhije opisao je kao 'delirij oduševljenja'", objavile su Večernje novosti kao krunu totalnom cirkusu kojem su kumovala dva nacionalista.

U prepirci je naveden niz netočnosti. Prvo, od kraja, Večernje novosti ne mogu biti više u krivu kada izjednačavaju Slobodnu Dalmaciju s Novim dobom. Prvi broj Slobodne Dalmacije tiskali su kao "Dnevnik Jedinstvenog narodnooslobodilačkog fronta Dalmacije" pripadnici pokreta otpora, čitaj partizani, 17. lipnja 1943. na Mosoru. To je bila i ostala povijesna činjenica koju nitko nikada nije sporio niti u SFR Jugoslaviji niti u Republici Hrvatskoj.

Slobodan Milošević i Mira Marković Ratni zločinci Top News Podsjetnik Dačiću: Ovo su moderni srpski "Hitleri"

Novo doba je, pak, dio dnevnik koji je izlazio u Splitu između dva svjetska rata, u doba južnoslavenske monarhije, i nikada prije niti ikada poslije. Izjednačavanje jednog s drugim kalemljenje je jedne političke tradicije na drugu. Ostalo što je pisalo u citiranom Novom dobu je istina. Tu se dolazi do sukoba Dačića i Kovača. Istina jest da je skoro cijeli Split, s iznimkom mahom tadašnjih splitskih Talijana, krajem 1918. izašao na Rivu pozdraviti, doista oduševljeno, dolazak 2. bataljuna 13. pješadijskog puka Timočke divizije srpske vojske.

Split je tada imao nešto više od 20.000 stanovnika i na Rivi su bili skoro svi. Dačić, međutim, griješi kad kaže da je to bio prosinac; bio je to 20. studenog 1918. Razlog oduševljenju Splićana bilo je to što je na vidjelo isplivao tajni sporazum Velike Britanije, Francuske i Rusije s Italijom "Londonski ugovor" iz travnja 1915. kojim su zemlje Antante privoljele Kraljevinu Italiju da uđe u rat na njihovoj strani.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • morava102 11:43 21.Veljača 2019.

  Da nije bilo Srba na balkanu ne bi bilo toliko zrtava i , kad ne bi bilo nas albanaca , hrvata, slovenaca sigurno bi na balkanu bila stvorena Velika Srbija s izlaskom njenih granica na Jadransko , Jonsko more o ... prikaži još! čemu Dacic sanja a njegovi memorandumski preci toliko truda i sredstava uložili

 • OLUJA 21:14 20.Veljača 2019.

  Dačić po navici prvo kaka pa onda papa.

 • Milan.banijac 12:24 20.Veljača 2019.

  MALI TI BI DALMACIJU I PLAVA BOJA TE JAKO PRIVLAČI, PA SVAŠTA GOVORIŠ. , R.VOJVODINA. TO JE SAMO DIO KOJE TREBATE RJEŠAVATI. RATNU ODŠTETU, NIKAD VIŠE NEMA ZAJEDNIČKE DRŽAVE. IMAŠ VELIKIH PROBLEMA KOD SEBE, R.KOSOVO,N.PAZAR, R VOJVODINA. U EU DO 2070 GODINE.