Top News
602 prikaza

Švedski političari za alkohol daju ostavke, a gdje su tu naši?

Milan Bandić
Ivica Galovic/PIXSELL
Hrvatskim političarima nije strana vožnja u pijanom stanju, a nekima je izmjereno više od 2 promila u krvi

Ministrica obrazovanja podnijela je ostavku nakon što je policija otkrila da je upravljala vozilom pod utjecajem alkohola. Švedska ministrica Aida Hadžialić, inače po struci odvjetnica, bila je najmlađa ministrica u švedskoj Vladi, ali je moralno postupila i odstupila s ministarske dužnosti. 

S druge strane, domaćim političarima nije navika davati ostavke na dužnosti nakon što ih policija uhvati pijane za volanom. Prisjetimo se samo situacije iz 2002. godine i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. On je tada izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom, ali je pobjegao s mjesta nesreće. Vozač drugog automobila krenuo je u potjeru te nekoliko kilometara dalje uspio zaustaviti Bandića i pozvao policiju.

Milan Bandić | Author: boris šćitar - Pixsell boris šćitar - Pixsell

Dok je policija prikupljala informacije, zagrebačkog gradonačelnika smjestili su u policijsko vozilo kako bi im ispričao svoje viđenje događaja. Međutim, gradonačelnik Bandić nakon nekog vremena izišao je iz policijskog vozila i sjeo u vlastito. Policajci su ga upozoravali da iziđe iz vozila, ali on je upalio automobil i pobjegao policiji

Prometna policija krenula je u potjeru i zaustavili su ga kada je Bandić upao u gužvu na semaforima. Morali su ga doslovno izvući iz vozila i vratiti ga na mjesto očevida. Zagrebački gradonačelnik odbijao je alkotest i usprkos uvjeravanju pomoćnika načelnika prometne policije i šefa smjene I. policijske postaje Zagreb nije htio puhati.

Nakon što su ga odveli kući, Bandić je napuhao 1,6 promila alkohola u krvi. Pod pritiskom medija i javnosti, Bandić je dao neopozivu ostavku na mjesto gradonačelnika tek nakon dva tjedna, a na njegovo mjesto došla je Vlasta Pavić. Švedska ministrica Hadžialić je ostavku podnijela u roku od 48 sati nakon što ju je policija uhvatila s daleko manje alkohola i to u redovnoj kontroli, a ne nakon izazivanja prometne nesreće.

Goran Habuš | Author: Marko Jurinec (PIXSELL) Marko Jurinec (PIXSELL)

Nešto manje, 1,58 promila alkohola, napuhao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš nakon izazivanja prometne nesreće. Kandidat tadašnje Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima 2011. godine tražio je analizu krvi kojom se pak ispostavilo da je vozio s 2,02 promila alkohola u krvi. Odstupio je s kandidacijske liste za sabor, ali je ostao na dužnosti gradonačelnika, a 2013. godine ponovno je izabran za varaždinskog gradonačelnika.

IDS-ov gradonačelnik Poreča Edi Štifanić službenim automobilom izletio je s ceste u svibnju prošle godina, a istarska policija izmjerila mu je 1,69 promila u krvi. Štifanić je dospio u javnost zato što je prilikom ostvaranja vodenog parka spustio se toboganom u odijelu.

Berislav Šipuš | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Bivši ministar kulture Berislav Šipuš također je uhvaćen u vožnji u pijanom stanju. Istini za volju, on je napuhao tek 0,7 promila alkohola, ali svejedno ostavku nije ponudio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.