Life
3857 prikaza

Razvod Trumpovog sina - razlaz radi novca?

Donald Trump Jr. i Vanessa Trump
1/11
REUTERS
Je li riječ o svađama ili lukavom planu da se djecu i imovinu makne daleko od očiju javnosti

Nakon 13 godina braka razvode se Donald Trump Jr., sin trenutnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i Ivane Trump, te njujorčanka Vanessa Trump. Brakorazvodnu parnicu za razvrgavanje bračne zajednice u kojoj je rođeno petero djece pokrenula je Vanessa.

Glasine kažu kako više nije mogla podnijeti medijski pritisak kojem je obitelj izložena otkad je Trump postao predsjednik te da se nekada obiteljski čovjek Don jako promijenio - na lošije. Nekadašnja manekenka također je prije nekoliko tjedana dobila pismo koje sadrži bijeli prah. Ispostavilo se da je prah potpuno bezopasan no majka petero djece shvatila je kako ne želi biti izložena tom tipu opasnosti. U dokumentima je navela kako već 'dugo žive posve odvojene živote'.

Dinald Trump Jr., Vanessa Trump | Author: Charles Guerin/Press Association/PIXSELL Charles Guerin/Press Association/PIXSELL
Vanessa Kay Haydon potječe iz relativno imućne njujorške obitelji u kojoj je otac bio odvjetnik, a majka je vodila manekensku agenciju. Vanessa se također bavila manekenstvom, hobistički je igrala tenis, a studirala je, poput Ivanke Trump, psihologiju. Budućim suprugom navodno nije bila oduševljena na prvu i trebala su tri 'upoznavanja' kako bi 'kliknuli'. Rekla mu je jednom da je "on sin onog idiota".

Par se oženio 2005. na Trumpovom imanju Mar-a-lago samo 11 mjeseci nakon što je otac na istom mjestu oženio Melaniju Trump. Ceremoniju je održala sestra njegovo oca, sutkinja Maryanne Trump Barry, poznata kao sušta suprotnost bratu koju je republikanac Ted Cruz nazvao "radikalnom pro-choice ekstremistkinjom".

Vanessa i Don dobili su petero djece, tri sina i dvije kćeri. Obiteljski čovjek Donald koji je na društvene mreže volio stavljati fotografije svoje djece našao se usred skandala nakon što je 2010. fotografiran u Africi gdje je lovio zaštićene vrste. Na fotografiji drži rep slona na što je dio javnosti podivljao

- Neću se sada skrivati jer me ne vole luđaci iz PETA-e. Osim toga meso je donirano lokalnim plemenima, i bili su time oduševljeni - rekao je tada Trump jr. No dio kompanija koje su do tada bile sponzori reality showu "Celebrity Apprentice" povukli su se iz projekta.

Donald Trump Jr. | Author: Pinterest Pinterest
Dok nije krenula Trumpova predsjednička kampanja, a onda i mandat Vanessa je uživala u najboljem od oba svijeta  - neopisivom bogatstvu obitelji Trump, ali i relativnoj anonimnosti, te glamuroznom životu između New Yorka i Floride.

Posve novu stranu samozatajni Don pokazao je tijekom predsjedničke kampanje svog oca kada je, čak i agresivnije od Trumpa, ako je to moguće, preko tvitera vodio obračune s neistomišljenicima, gurao određene agende i ideologije, sipao netočnosti i neistine, te, kako su neki mediji napisali, "bljuvao mržnju".

Don i njegov mlađi brat Eric preuzeli su uzde očevog poslovnog carstva nakon što je Donald Sr. postao predsjednik. Kontroverzni biznis još kontroverznijeg poduzetnika nagraizaju skandali i kršenja zakona, a relativno neiskusna braća ne snalaze se, kažu neki izvori, baš najbolje te kompaniju iz sjene i dalje vodi Trump otac.

Jimmy Kimmel je prije dva dana u svom showu razotkrio kako veliki dio proizvoda koji se može naručiti s Trumpove stranice nema certifikat na kojem piše koja je zemlja proizvodnje, a to je prekršaj koji ih može koštati pola milijuna dolara. Ostatak proizvoda, kaže Kimmel, proizveden je u Kini, Meksiku i Tajlandu.

- Gradio je platformu na podršci američkim biznisima, a od Amerike nema niti A - kaže Kimmel. Takvi gafovi koji bi Trumpove mogli puno koštati razlog su zašto bi, navodno, Don Trump Jr. veliku većinu imovine i novca mogao pokloniti i prepisati na uskoro bivšu suprugu. Užasnut idejom propasti posla i naglim 'siromaštvom' Don, kažu neki američki mediji, smišlja kako skloniti dio novca i nekretnina 'na sigurno'.

Svjestan je kako su on i njegova uskoro bivša supruga u vrlo dobrim odnosima te kako je i njoj u interesu okrupnjavanje kapitala i očuvanje istog. Vanessa, prema američkim zakonima, usprkos razvodu može se pozvati na brak i bračnu intimu te nikada ne svjedočiti protiv supruga u Muellerovoj istrazi o tome koliko su u kontaktu bili Rusi i Trump (i njegovi sinovi) te koliko su Rusi pomogli Donaldu Trumpu da dođe na vlast.

Donald Trump Jr. i Vanessa Trump najvjerojatnije imaju neporobojan predbračni ugovor kojim je dogovorena podjela imovine. Jedino što može biti sporno jest skrbništvo nad petero djece i alimentacija.

Američka savezna država New York ima zakone koji kažu kako se novac i imovina stečena tijekom braka ne dijeli 'na pola', već ide onome koji ju je zaradio. To se, u praksi, najčešće neviđeno zakomplicira i znači da će sudac/sutkinja morati donijeti odluku temeljenu na nizu faktora - poput prosjeka plaća, mogućnosti zarade u budućnosti, vrijednost ostanka kod kuće i odgoja djece - o tome tko dobiva što, ukoliko nema detaljno definiranog i stručno sastavljenog predbračnog ugovora.

Vanessa je već pri zahtjevu za razvod jasno dala do znanja da nije voljna povlačiti se po sudovima oko imovine i skrbništva što daje naslutiti da je par u dobrim odnosima te kako su već između sebe i svojih odvjetnika detaljno dogovorili  kako će se što podijeliti, i kako cijeli proces maksimalno sakriti od očiju javnosti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.