Top News
66372 prikaza

Tajne Pantovčaka - veliki posjed skriva mračnu povijest

Vila Zagorje
1/9
Goran Stanzl (PIXSELL)
Na mjestu Predsjedničkih dvora bile su barake sa zarobljenim američkim pilotima koje je hranila barunica Nikolić

Budući da ipak nije preselila svoj ured u Visoku ulicu, kako je najavila početkom mandata, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ovih je dana obećala dio šume predsjedničkih dvora otvoriti hrvatskim građanima.

Dakle, Vila Zagorje ostaje do daljnjeg - pravi i jedini vladarski dvorac u Hrvatskoj, istinski centar iz kojeg se distribuira moć. Baš je tako ta građevina i zamišljena prije više od pola stoljeća, kad je ondje odjeknula golema eksplozija u kojoj je zauvijek nestala historicistička vila barunice Vere Nikolić Podrinske. 

Vera Nikolić Podrinska | Author: Wikipedia Wikipedia
Uništeno zdanje bilo je sagrađeno od crvene opeke, uz njega je stajao i park s teniskim igralištem. U vilu se ulazilo kroz ostakljeni trijem, glavna je prostorija bila veliki salon, dok je na katu bilo još šest manjih soba… Barunica Nikolić je, dakle, vladala livadama i brežuljcima današnjega kompleksa Predsjedničkih dvora prije Tita i Tuđmana, Mesića i Josipovića… A Kolinda Grabar Kitarović, kao i većina njezinih prethodnika, malo zna o toj ženi iznimna životopisa.

Malo se u Hrvatskoj zna o njezinim slikama i knjigama, još manje o zarobljenim američkim pilotima koje je ondje čuvala i pazila usred Drugog svjetskog rata, o poslijeratnom zatočeništvu, pa ni o Staljinovu agentu koji je barunici, naposljetku, sve oduzeo… Prostor Pantovčaka, dakle, obilježen je glembajevskom prošlošću, pa ratnom dramom, poslijeratnom pljačkom i nepravdom, a onda nevjerojatnim političkim intrigama. 

Baruničina kletva

Moglo bi se stoga posumnjati da je Titova vila u kojoj stoluju hrvatski državnici obilježena kletvom nesretne i usamljene barunice… (Doduše, za vrijeme gradnje Titove vile u prometnoj nesreći poginuo je i arhitekt Drago Ibler, čiji je projekt za Pantovčak odbijen, a uzeto rješenje Kazimira Ostrogovića i Vjenceslava Richtera.)

No tko je bila dobra plemkinja koja je u bescjenje morala prodati svoje imanje da bi se na njemu gradio Titov dvorac? I tko su njezini rođaci koji su devedesete poručili Tuđmanu: Ili nam plaćaj 50.000 maraka mjesečno, ili ćete ostati bez Pantovčaka! U selu Prekrižju barunica Nikolić je imala golemo imanje i ladanjsku vilu, a prije Drugog svjetskog rata ga je i proširila, kad joj je nadbiskup Stepinac osobno prodao crkvenu zemlju na Pantovčaku. 

 | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL
Vera Nikolić Podrinska rođena je u jednoj od najbogatijih i najuglednijh zagrebačkih obitelji na prijelazu stoljeća, a njezina sestra Dagmar bila je supruga austrijskog nadvojvode Leopolda Habsburga Lothringena. Upravo je njihova kći Gabriele Habsburg prije 20 godina prva službeno zatražila povrat imanja na Pantovčaku i Prekrižju te šest zgrada u najužem središtu glavnoga grada. Ta je ekscentrična i oštra plemkinja, koju je odgojila upravo njezina teta i barunica Vera Nikolić, u međuvremenu umrla, no pravnu bitku i dalje vodi njezina kći Marina van der Muhll, koja danas živi u Amsterdamu. 

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković Švicarski dnevnik Top News Europska javnost: "Hrvatska je problematično dijete"

Otac Vere i Dagmar Nikolić bio je dr. Vladimir Nikolić, veliki župan Modruško-riječke županije i podban Kraljevine. On je i dao sagraditi vilu na imanju koje je za osam tisuća forinti u srebru 1834. kupio njegov djed Nikola Nikolić, barun i muž Elizabete Demeter, sestre preporoditelja hrvatskoga kazališta.

Upravo je po tom Nikoliću bila nazvana današnja Teslina ulica i on je bio prvi građanin Zagreba koji je svoju ulicu dobio za života. Nikolići su se obogatili trgovinom i poštanskim biznisom, prevozeći pošiljke u diližansama... Kad se obitelj preselila u novu vilu, počeli su živjeti kao prava vlastela. Otac barunice Vere Nikolić bio je pravoslavne vjeroispovijesti, izjašnjavao se kao Hrvat, dok je njezina majka Ella Scotti bila katolkinja i pripadnica osiromašenoga papinskoga plemstva. 

NASTAVAK NA IDUĆIOJ STRANICI...

  • Stranica 1/4
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 10:11 26.Travanj 2018.

    "Dobra plemkinja"!?!?!?!?!!? Crkva pod ustaškim klerom pod vodstvom izdajnika i fašističkog kolaboracionista stepinca je prodala zemlju koju je na tko zna koje mutne načine bila prisvojila germanskoj plemkinji. Express je u vlasništvu germanske Styrie pa ne ćudi zbog ćega ovakve ... prikaži još!e idiotske članke piše. Staljinov agent!?!?!?!?!? Vi ste obično smeće od novina i profašistička germanska poltronska bagra. Maršal Tito je svim pravim Slavenima na čast i slavu a vi izdajnički konjušari možeteza austriju

  • nelson 09:57 26.Travanj 2018.

    tito je mislio tu zivjeti