Top News
424 prikaza

Tajni dokumenti ISIL-a otkrili: Džihadisti se 'guše' u birokraciji

ISIL-ove trupe u Siriji
Day Donaldson
Pobunjenici na jugu Sirije poslali su zapadnim medijima dokumente koje pronalaze kod ubijenih ISIL-ovaca

Dokument iz ISIL-ove administracije do kojega su došli pripadnici sirijske pobunjeničke skupine Ahmad al-Abdo pokazuje da je ISIL sve samo ne stabilna i snažna država. Teritorij pod tim terorističkim pokretom pati od financijskih malverzacija, pronevjera, birokratskih problema, a uza sve to ISIL je stalno u strahu od infiltracije neprijateljskih špijuna. The Daily Beast je došao do dokumenta koji su militanti Ahmad al-Abda pronašli kod ubijenog lokalnog vojnog zapovjednika ISIL-a na jugu Sirije. Dokument od 10. svibnja 2016. adresiran je na ISIL-ovog guvernera provincije Damask i u njemu ga službenici obavještavaju o neuspjehu protuobavještajne akcije u gradu Dumayr, 40 kilometara sjeveroistočno od Damaska.

Akciju protiv brigade Ahmad al-Abdo trebao je voditi ISIL-ov emir Abu Hudhaifa al-Ghoutani. Samo, ispostavilo se da je al-Ghoutani dvostruki agent. "Okupio je sve ISIL-ove vojne zapovjednike na tom području uz objašnjenje da će raditi na vojnom i sigurnosnom uništenju Ahmad al-Abdoa. Istodobno, on je bio u dogovoru s Ahmad al-Abdom da sve zapovjednike pobije eksplozivnim sredstvima koja je postavio na mjestu dogovorenog sastanka", navodi se u dokumentu. "Uz Božju milost, operaciju nisu uspjeli provesti.

Abu Hudhaifa je prebjegao njima, prethodno uzevši 6500 dolara, kameru, plastični eksploziv, elektroničke detonatore, 8,5-milimetarski pištolj, dvije automatske puške tipa Sarukh, 1500 metaka i sedam ručnih granata", navodi se u poražavajućem izvještaju vlastima ISIL-a, uz napomenu da su ISIL-ovi militanti operaciju pokušali provesti s onime što im je ostalo, uz vrlo slabe rezultate. Ovakav ton ISIL-ovih internih izvještaja vrlo je zanimljiv zato što su upravo obavještajne mreže i mogućnost da kupe sve i svakoga bile poluge najsnažnije ekspanzije ISIL-a 2014., pa i godinu ranije dok je organizacija još bila dio al-Kaidine organizacije al-Nusre.

Kraj poruke glasi: "Napomena: sigurnosna braća zabrinuta su zbog plaća tijekom svog rada u tom području." Potvrda o plaći za izvjesnog Abua Muslima al-Muhajira iz bataljuna Fath Qaryatain, kojega je prije nekoliko mjeseci potpuno razbila Sirijska vojska, svjedoči da je tom čovjeku 25. kolovoza 2015. ISIL obračunao plaću od 50 dolara, još toliko naknade za jednu suprugu, ali i da su mu ostale prazne rubrike naknada za roditelja, seksualno robinju, djecu, vojničke bonuse i slično. Naravno, ukoliko se formular pogrešno ispuni, militantu se prijeti da će se njegov zahtjev provjeravati "u skladu sa šerijatskim zakonom".

ISIL-ov Odjel za vojnike nadležan je, pak, za opskrbu vojnom opremom. Tako je od njega izvjesni Abu Muadh za učvršćivanje obrambenih linija prema Sirijskoj vojsci u provinciji Hama tražio stvari poput kamioneta s pogonom na sva četiri kotača, 500 mina, GPS sustav za postavljanje mina, oklopljeno vozilo nakrcano eksplozivom, buldožer, antitenkovski bacač granata i slične stvari. Sve do u detalje. No, administracija ISIL-a čini se da ima gadnih problema, a ljudi na terenu, kad ih se pita što se događa, izrazito su uplašeni.

Tako je ISIL-ovog emira pravosuđa zanimalo što se to događa u ISIL-ovom zatvoru u provinciji Damask da je tako pretrpan. Dr. Abu Sham mu je odgovorio: "Tri četvrtine tih zatvorenika tamo su provele samo nekoliko sati. Prošlog mjeseca nitko nije bio zatočen dulje od jednog tjedna, osim tri osobe koje vam navodim na dnu liste. Dok vam ovo pišem, u zatvoru nema više nikog." A onda objašnjava tipičnu administrativnu pogrešku zbog koje je došlo do spora. "Glavni problem kod dokumenta koji je poslao divan (ministarstvo) jest to što u njemu nisu navedeni datumi puštanja na slobodu. Sljedeći put ćemo dodati datume puštanja, tako da se problem više neće ponoviti", napisao je Dr. Sham u duhu preopterećenog državnog administrativnog službenika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.